8. Formarea profesionala pentru absolventi

formare profesionala
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In perioada celor 3 ani in interiorul carora absolventii incadrati in conditiile art. 80 din Legea nr. 76/2002, modificata si completata, trebuie mentinuti in munca, in calitate de angajator al acestora puteti organiza programe de formare profesionala finantate din bugetul asigurarilor de somaj.

Finantarea programelor de formare profesionala are ca scop perfectionarea cunostintelor profesionale ale absolventilor, astfel incat la finele celor 3 ani in care exista obligativitatea mentinerii acestora in munca, acestia sa dobandeasca o pozitie profesionala care sa le permita pastrarea locurilor de munca.

In lipsa unor cunostinte profesionale temeinice, dobandite prin practica profesionala, respectiv programe de formare si perfectionare profesionala, la expirarea termenului de 3 ani ar putea aparea „tentatia“ pentru angajator de a inceta raporturile de munca cu persoana angajata in conditiile art. 80 din Legea nr. 76/2002 si de a incadra un alt absolvent pentru care legea acorda aceasta subventie.

Formele de pregatire profesionala pe care le puteti organiza

Prin sintagma „forma de pregatire profesionala organizata de catre angajator in conditiile art. 84 din Legea nr. 76/2002“ se intelege una din formele de pregatire profesionala care se desfasoara prin programe de formare profesionala derulate de furnizorii de formare profesionala autorizati in conditiile legislatiei privind formarea profesionala a adultilor (art. 57 din Hotararea Guvernului nr. 174/2002,
modificata si completata).

Selectarea programului de formare profesionala

Nu puteti alege in mod arbitrar programul de formare profesionala pentru absolvent.In conformitate cu dispozitiile art. 63 alin. (3) din Legea nr. 76/2002, va trebui sa tineti cont atunci cand propuneti un program de formare profesionala nu numai de necesitatile dvs. interne, ci si de optiunile si aptitudinile individuale ale absolventului.

IMPORTANT!
Pentru obtinerea subventionarii din bugetul asigurarilor pentru somaj a cheltuielilor aferente formarii profesionale a absolventilor incadrati in conditiile art. 80 din Legea nr. 76/2002, nu are relevanta daca programul de formare ales de dvs. vizeaza calificarea, perfectionarea, specializarea sau chiar recalificarea absolventului respectiv.

Selectarea furnizorului de formare profesionala

Veti putea alege numai un furnizor de formare profesionala autorizat potrivit dispozitiilor Ordonantei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, republicata, si ale Hotararii Guvernului nr. 522/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 129/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.

Cum puteti identifica un furnizor de formare profesionala autorizat?

Solicitand furnizorului respectiv autorizatia eliberata pentru fiecare ocupatie sau calificare pentru care acesta organizeaza programe de formare profesionala.

Autorizatia se acorda furnizorilor de formare profesionala pentru perioade de cate 4 ani, cu posibilitatea prelungirii, de catre comisiile de autorizare din subordinea Consiliului National de Formare Profesionala a Adultilor. Comisiile de autorizare aplica stampila proprie si timbrul sec pe fiecare document prin care se certifica autorizarea unui furnizor de formare profesionala.

Cum decontati cheltuielile de formare profesionala pentru absolventi?

In calitate de angajator care organizeaza o forma de pregatire profesionala pentru absolventii incadrati in munca va trebui sa incheiati un act aditional la conventia cu agentia pentru ocuparea fortei de munca in vederea acordarii subventiei (art. 57 alin. (2) din Hotararea Guvernului nr. 174/2002, respectiv art. 102 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 377/2002, cu modificarile si completarile ulterioare).

Modelul acestui act aditional este prevazut in cadrul anexei nr. 17 la Hotararea Guvernului nr. 174/2002:

ACT ADITIONAL la conventia nr. 120/30.09.2004

Incheiat la data de 20.02.2005 intre Agentia pentru ocuparea fortei de munca a judetului Tulcea, reprezentata prin dl Popescu Florin, avand functia de director executiv, si angajatorul SC Muster SRL reprezentat prin Florea Alexandru, avand functia de director adjunct, prin care se stabilesc urmatoarele:

1. Angajatorul a contractat cu furnizorul de servicii de formare profesionala* SC Proforma SRL autorizat in conditiile legislatiei privind formarea profesionala a adultilor, un program de formare profesionala sub forma de curs de** specializare pentru ocupatia de inginer economist, pentru un numar de 2 (doi) absolventi, incadrati in munca in conditiile art. 80 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare.

2. Agentia pentru ocuparea fortei de munca a judetului Tulcea se obliga sa suporte, in conditiile legii,cheltuielile aferente pregatirii profesionale a absolventilor care au promovat examenul de absolvire.

3. Pentru decontarea cheltuielilor efectuate cu pregatirea profesionala a absolventilor, angajatorul va prezenta documentatia prevazuta la art. 58 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002.

Agentia                                                                     Angajator
Director executiv,                         Director general sau alta persoana autorizata,

_____________
*) Se va mentiona denumirea furnizorului de servicii de pregatire profesionala autorizat cu care angajatorul a incheiat
contractul de formare profesionala de care beneficiaza absolventul.
**) Se va inscrie: initiere, calificare, recalificare, perfectionare sau specializare, in functie de forma programului de formare profesionala aleasa de angajator pentru absolventul respectiv.

Puteti deconta numai cheltuielile de formare profesionala a absolventilor facute in interiorul termenului de 3 ani in care exista obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu ale acestora (art. 102 alin. (1) din Hotararea Guvernului nr. 377/2002).

IMPORTANT!
Are relevanta numai data la care incepe cursul de formare profesionala, pe cand data la care angajatul obtine certificatul de absolvire a cursului de formare profesionala se poate situa si dupa expirarea termenului de 3 ani.

Atentie! Potrivit dispozitiilor art. 57 alin. (1) din Hotararea Guvernului nr. 174/2002,veti beneficia de decontarea cheltuielilor de formare profesionala a absolventilor numai daca ati contractat cu un furnizor de formare profesionala autorizat in conditiile Ordonantei Guvernului nr. 129/2000, republicata.

In cazul in care se constata ulterior absolvirii cursului de formare profesionala ca certificatul de absolvire nu se bucura de recunoastere la nivel national, nefiind eliberat de un furnizor autorizat, nu veti putea deconta cheltuielile de formare profesionala
a absolventului.

IMPORTANT!
Veti beneficia de decontarea cheltuielilor de formare profesionala numai in situatia in care absolventii promoveaza examenele de absolvire organizate la finalizarea cursurilor (art. 102 alin. (4) lit. a) din Hotararea Guvernului nr. 377/2002, respectiv art. 58 alin. (1) lit. a) din Hotararea Guvernuluinr. 174/2002).

Potrivit art. 58 alin. (1) din Hotararea Guvernului nr. 174/2002, vor putea solicita decontarea cheltuielilor facute pentru formarea profesionala a absolventilor numai angajatorii care au incheiat in prealabil cu agentia pentru ocuparea fortei de munca actul aditional la conventia de acordare a subventiei, in conditiile art. 57 alin. (2) din Hotararea Guvernului nr. 174/2002.

SFATUL NOSTRU
Legea nu stabileste obligatia angajatorului de a incheia actul aditional in interiorul unui anumit termen, in consecinta, puteti incheia acest act pana la data absolvirii cursului de formare profesionala de catre absolventul incadrat in munca.

Decontarea din bugetul asigurarilor pentru somaj a cheltuielilor aferente pregatirii profesionale pentru absolventii care au promovat examenul de absolvire se va face numai la finalizarea cursurilor. In consecinta, va trebui sa avansati furnizorului de formare profesionala suma totala pentru finantarea acestor cursuri.

Documentatia necesara pentru decontare

In urma promovarii examenului de absolvire de catre beneficiarul programului de formare profesionala, art. 102 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 377/2002, respectiv art. 58 din Hotararea Guvernului nr. 174/2002, stabilesc documentele care trebuie prezentate de angajator agentiei pentru ocuparea fortei de munca in vederea decontarii cheltuielilor aferente formarii profesionale a absolventilor:

1) Tabel nominal cu absolventii de invatamant care au urmat o forma de pregatire profesionala organizata de angajator in baza art. 84 alin. (1) din Legea nr. 76/2002, si au promovat examenul de absolvire.

Modelul acestui tabel este prevazut in cadrul anexei nr. 18 la Hotararea Guvernului nr. 174/2002.

2) Certificatul de calificare profesionala sau certificatul de absolvire a cursului de formare profesionala, in copie.

In functie de modelul acestui certificat, agentia pentru ocuparea fortei de munca va analiza daca ati contractat programul de formare profesionala pentru absolvent cu un furnizor de formare autorizat. Astfel, certificatele de calificare profesionala sau de absolvire cu recunoastere nationala sunt imprimate-tip ce beneficiaza de elemente de securizare specifice, modelul lor fiind prevazut in cadrul anexelor nr. 4, respectiv nr. 5, la Hotararea Guvernului nr. 522/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

3) Devizul cheltuielilor pe cursant.

Care este termenul in care puteti solicita agentiei pentru ocuparea fortei de munca decontarea cheltuielilor de formare profesionala ale absolventilor, potrivit dispozitiilor art. 84 alin. (2) din Legea nr. 76/2002?

Avand in vedere faptul ca legea nu prevede un termen special in interiorul caruia angajatorul sa poata solicita decontarea acestor sume, se va aplica termenul general de prescriptie de 3 ani, stabilit prin dispozitiile art. 3 din Decretul nr. 167/1958 privind
prescriptia extinctiva.

Acest termen de prescriptie va incepe sa curga de la data la care ati fi putut solicita decontarea cheltuielilor de formare profesionala agentiei pentru ocuparea fortei de munca, asa cum rezulta din dispozitiile art. 7 alin. (1) din Decretul nr. 167/1958.

O ultima problema pe care dorim sa o aducem in discutie in contextul formarii profesionale a absolventilor este legata de obligatia angajatorului de a incheia un act aditional cu angajatul care beneficiaza de stagiul de formare profesionala.

Astfel, art. 193 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii stabileste faptul ca drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala vor face obiectul unui act aditional la contractul individual de munca.
|n acest act aditional puteti stipula obligatia absolventului de a nu avea initiativa incetarii raporturilor de munca o anumita perioada de timp de la data absolvirii cursurilor.

Care va putea fi insa sanctiunea aplicabila absolventului – salariat care demisioneaza anterior termenului stabilit prin actul aditional?

In conformitate cu dispozitiile art. 195 alin. (3) din Codul muncii, nerespectarea de catre salariat o obligatiei de a lucra o perioada de timp pentru angajatorul care a suportat costurile formarii profesionale genereaza obligatia acestuia de a suporta toate cheltuielile ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual demunca.

Atentie! Tinand cont de faptul ca angajatorul a beneficiat de decontarea cheltuielilor pentru cursul de formare profesionala a absolventului, aceste costuri nu vor putea fi imputate.

IMPORTANT!
Absolventul care demisioneaza anterior perioadei stabilite in actul aditional la contractul individual de munca va putea fi obligat numai la plata cheltuielilor suportate efectiv de catre angajator in perioada participarii sale la stagiul de formare profesionala, ca de exemplu indemnizatii, sporuri, avantaje in natura etc.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
formare profesionala

Data aparitiei: 19 Ianuarie 2008
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

8. Formarea profesionala pentru absolventi Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]