Ce documente sunt necesare pentru evidenta timpului de munca?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare:
La un magazin lucreaza 3 fete. Magazinul este deschis de luni pana duminica, de la 9 la 21. Fetele sunt incadrate cu contract de munca de 8 ore, ele lucrand in realitate cate 12 ore timp de 2 zile si o zi libera. In caz de control de la ITM cu siguranta vor fi probleme. Ce ne puteti sfatui sa facem astfel incat sa evitam toate aceste probleme?

Raspuns:
Potrivit art. 112 alin. (2) din Codul muncii, durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore. Astfel, pentru ca timpul de munca al salariatelor sa se incadreze in conditiile legale este necesar ca timpul de munca de 12 ore sa fie urmat de o perioada de repaus de 24 de ore.

Prin urmare, solutia legala ar fi sa modificati contractele individuale de munca incheiate cu salariatele prin acte aditionale in care sa specificati ca durata de munca este de 12 ore urmata de o perioada de repaus de 24 de ore.

Inspectorilor de munca aveti obligatia sa le prezentati „evidenta orelor de munca prestate de salariate”.

Aceasta obligatie deriva din dispozitiile art. 116 din Codul muncii, potrivit carora, angajatorul are obligatia de a tine evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat si de a supune controlului inspectiei muncii aceasta evidenta ori de cate ori este solicitat.

Modalitatea concreta prin care se tine evidenta orelor lucrate se stabileste de angajator prin regulamentul de organizare interioara, fiind atributul exclusiv  al acestuia. In regulamentul de ordine interioara, printre altele, angajatorul trebuie sa stabileasca, atat durata timpului de munca si modul de repartizare in cursul saptamanii cat si modalitatea prin care se tine evidenta orelor lucrate. Dispozitiile din regulamentul de ordine interioara trebuie sa coincida cu cele inscrise in contractele individuale de munca.

Evidenta orelor lucrate poate fi tinuta cu ajutorul condicii de prezenta, document in care salariatele vor semna la venire si la plecare. Astfel, condica de prezenta este un document prin care se face dovada orelor de munca prestate de salariate. Dar, inspectorilor de munca va trebui sa la prezentati si regulamentul de ordine interioara, contractele individuale de munca, contractul colectiv de munca(daca este cazul), etc.

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii

Data aparitiei: 27 Aprilie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ce documente sunt necesare pentru evidenta timpului de munca? Nota: 4.17 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]