Cum au fost procesate cererile pentru somajul tehnic si platile aferente

cereri somaj tehnicdecizie de suspendare contract de muncareluare activitate somaj
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Nu doar Romania a oferit in aceasta perioada de criza sprijin prin plata somajului tehnic catre angajatori si, implicit, catre angajati. 
Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru, a declarat recent ca Romania a gestionat eficient procesarea cererilor pentru somajul tehnic si efectuarea platilor, in comparatie cu alte tari membre ale Uniunii Europene. 
 
"In esenta, prin comparatie cu alte tari membre UE in legatura cu care m-am informat, in contextul unor consultari mai largi pe care le-am avut in ultima perioada cu omologii mei, cu ministrii Muncii, constat ca Romania a gestionat eficient procesarea cererilor pentru somaj tehnic si de efectuare a platilor. Sunt si disfunctionalitati ici si colo, dar pentru un sistem public cum este sistemul Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca si pentru ANEPIS (Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala, n.r), in conditiile de exceptionalitate a masurii luate, parerea mea este ca ne-am miscat relativ bine si ca rezultatele s-au vazut in efectuarea efectiva a platilor. Suntem in plin proces de pregatire a platilor pentru luna mai. La inceputul lunii iunie se pot depune pentru luna mai si toata lumea este pe pozitii, pregatita sa efectueze platile", a declarat Violeta Alexandru, in cadrul videoconferintei "VorbIMM despre: restartarea si flexibilizarea fortei de munca", potrivit Agerpres.
 
De asemenea, conform ministrului, s-au facut si recomandari privind modul cum ar trebui sa fie reluata activitatea pentru protejarea sanatatii salariatilor, dar si a angajatorului.
 
"Toate aceste discutii, masurile si deciziile luate prin legislatie primara sau prin legislatie secundara indica preocuparea Guvernului de a sprijini sectoarele din economie sa isi reaia activitatea. Unele insa, din motive evidente, acele sectoare in care activitatea presupune participarea unui numar mare de persoane vor ramane pentru inca o perioada subiect al deciziilor de pastrare a stadiului actual de inchidere a activitatii, dar ele vor fi foarte putine, de aceea o sa ma refer la cele active mai mult in interventia mea, insa precizez ca masura somajului tehnic va ramane in vigoare exclusiv in acele sectoare in care activitatea va ramane inchisa. (...) Acele activitati care raman inchise ca sunt principale, ca sunt conexe, ca sunt parte a unui lant, orice companie care are activitatea inchisa ca urmare a deciziilor autoritatilor poate beneficia in continuare de somaj tehnic pe durata mentinerii deciziei de inchidere a activitatii", a spus ministrul Muncii.

De asemenea, ministrul a explicat, conform sursei citate, ca acele entitati care, in baza deciziei autoritatilor, nu isi pot realua activitatea, vor fi sustinute in continuare pe perioada in care aceasta decizie de suspendare, de inchidere a activitatii este solicitata de catre autoritati.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cereri somaj tehnicdecizie de suspendare contract de muncareluare activitate somaj

Data aparitiei: 29 Mai 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cum au fost procesate cererile pentru somajul tehnic si platile aferente Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]