Continuarea raportului de munca dupa pensionare. Cum procedam?

continuare raport muncacontract munca 65 aniincetare cim pensionarcontract de munca activmentinere cim
Continuarea raportului de munca dupa pensionare. Cum procedam?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Un salariat pensionar militar  a implinit varsta de 65 de ani si isi doreste sa lucreze in continuare. Este angajatorul obligat sa ii inceteze contractul de munca sau il poate pastra activ? Care este baza legala in acest sens?
 
Raspunsul specialistului:
 
Salariatul care doreste sa continue activitatea dupa implinirea varstei standard de 65 de ani poate solicita continuarea raportului de munca pentru inca 3 ani. Astfel, pe baza unei cereri formulate cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare si cu aprobarea angajatorului, salariatul poate fi mentinut in aceeasi functie maximum 3 ani peste varsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a contractului individual de munca (art. 56 alin. (4) din Codul muncii astfel cum a fost modificat si completat prin Legea 93/2019).
 
Asadar, la implinirea conditiilor de varsta standard de pensionare salariatului nu ii mai inceteaza contractul individual de munca daca a formulat o cerere cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare. El va fi mentinut in aceeasi functie pentru maximum 3 ani, fara ca sa-i inceteze contractul de munca.
 
Prin urmare, daca salariatul a intocmit cererea cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, contractul de munca nu va mai inceta iar activitatea poate fi continuata in baza aceluiasi contrat pentru inca un an de zile. Anul viitor, daca partile doresc continuarea raportului, salariatul va solicita din nou continuarea activitatii pentru inca un an si tot asa salariatul, anual, trebuie sa solicite prelungirea contractului pana expira cei 3 ani.
 
In Revisal nu se modifica nimic, doar scriptic trebuie sa existe solicitarea salariatului si aprobarea angajatorului in dosarul personal al salariatului. La expirarea celor 3 ani contractul de munca va inceta de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii. Daca peste un an salariatul nu mai doreste sa continue activitatea si nu mai solicita continuarea exercitarii raportului de munca, contractul sau de munca va inceta tot in temeiul art. 56 alin. (1) litl. C) din Codul muncii.
 
Salariatul care solicita continuarea raportului de munca nu va putea cumula pensia cu salariu. Prin Decizia 387/2018 s-a stabilit ca dreptul la pensie nu va putea fi solicitat simultan cu solicitarea continuarii activitatii.
 
Pentru cumulul pensiei cu salariul, contractul de munca inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, respeectiv in ziua in care salariatul implineste varsta de 65 de ani.
 
Ulterior acestei date se poate incheia un nou contract de munca in baza caruia salariatul va presta activitatea.
 
Raspuns oferit de Gabriela Dita, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro
 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
continuare raport muncacontract munca 65 aniincetare cim pensionarcontract de munca activmentinere cim

Data aparitiei: 14 Iulie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Continuarea raportului de munca dupa pensionare. Cum procedam? Nota: 3.75 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]