Legea concurentei modificata incalca legislatia europeana

legea concurenteimembri consiliul concurenteilegea concurentei sesizare ccr
Legea concurentei modificata incalca legislatia europeana
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, considera ca proiectul care modifica Legea concurentei incalca legislatia europeana si precizeaza ca situatia nu se va schimba pana cand aceste aspecte nu vor fi corectate si armonizate. 
 
La jumatatea saptamanii in curs, Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a respins sesizarile presedintelui Klaus Iohannis, PNL si USR privind modificarile aduse Legii concurentei, stabilind ca acestea sunt constitutionale.
 
In sesizarea facuta se amintea faptul ca modificarile au fost adoptate tacit de Camera Deputatilor, iar la Senat i-au fost aduse 38 de modificari la peste 20 de articole, care au vizat compunerea plenului Consiliului Concurentei, modalitatea de numire a membrilor plenului, stabilirea atributiilor acestora, modificarea conditiilor pe care acestia trebuie sa le indeplineasca, modificarea reglementarilor in caz de vacanta a functiei de presedinte al Consiliului Concurentei, modificarea dispozitiilor referitoare la aspectele examinate si dezbatute in plen de Consiliul Concurentei, functiile publice de specialitate din cadrul institutiei, interdictiile dupa incheierea angajarii in cadrul institutiilor publice, modificarea statutului secretarului general si al secretarului general adjunct si, nu in ultimul rand, introducerea art. II si art. III, cu efect direct in ceea ce priveste schimbarea conducerii Consiliului Concurentei, informeaza Agerpres.
 
"O interventie legislativa de o asemenea amploare si realizata cu privire la dispozitii de o importanta deosebita din cuprinsul Legii nr. 21/1996 ce reglementeaza functionarea unei autoritati autonome cu responsabilitati clare in statul roman si in aplicarea dispozitiilor tratatelor si legislatiei Uniunii Europene nu numai ca deturneaza actul normativ de la scopul initiatorului si de la forma adoptata de Camera Deputatilor, dar reprezinta si o incalcare flagranta a principiului bicameralismului prevazut de art. 61 alin. (2), prin raportare la art. 75 din Constitutie, astfel cum acesta a fost dezvoltat in jurisprudenta Curtii Constitutionale", preciza presedintele Romaniei in sesizarea amintita, conform aceleiasi surse.
 
De asemenea, in cadrul aceleiasi sesizari, se atrage atentia asupra faptului ca modificarea impusa pentru a fi numit in functia de membru al Consiliului Concurentei, prevazuta de actul normativ - "sa nu fie incapabila ori sa nu fi fost condamnata pentru infractiuni savarsite cu intentie, pentru care legea prevede o pedeapsa cu inchisoarea de 3 ani sau mai mare" - contravine Constitutiei, intrucat instituie o decadere perpetua din acest drept.
 
Totodata, sunt vizate si prevederile potrivit carora, conform aceleiasi surse, "in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, Camera Deputatilor si Senatul vor demara procedurile pentru numirea membrilor Consiliului Concurentei. Actualii membri ai Consiliului pot fi propusi si numiti in oricare dintre functiile prevazute de prezenta lege".
 
Klaus Iohannis a atras atentia ca, in realitate, mandatele in curs ale membrilor Consiliului Concurentei vor inceta la data depunerii juramantului de catre membrii Consiliului Concurentei ce vor fi numiti prin hotarare a Camerei Deputatilor si Senatului, aratand ca se incalca principiul neretroactivitatii legii civile, potrivit sursei citate. 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
legea concurenteimembri consiliul concurenteilegea concurentei sesizare ccr

Data aparitiei: 24 Septembrie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Legea concurentei modificata incalca legislatia europeana Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]