Incheierea contractului individual de munca prin utilizarea semnaturii electronice. Opinia specialistului

contract de munca electroniccontract electronicsemnatura electronica
Incheierea contractului individual de munca prin utilizarea semnaturii electronice. Opinia specialistului
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
O veste buna pentru angajatori si angajati vine sub forma unui proiect de reglementare a posibilitatii de a se incheia contractele individuale de munca prin utilizarea semnaturii electronice calificate.
 
Mai mult, se reglementeaza posibilitatea de a se intocmi si semna, prin utilizarea semnaturii electronice calificate, a tuturor inscrisurilor/documentelor din domeniul relatiilor de munca rezultate la incheierea contractului individual de munca, pe parcursul executarii acestuia sau la incetarea contractului.
 
Este o masura necesara pe piata muncii, solicitata de angjatori, o oportunitate de adaptare a relatiilor de munca la realitatile socio-economice si tehnologice actuale si care ofera raspuns la multe intrebari pe care angajatorii si le-au pus in legatura cu posibilitatea de a utiliza semnatura electronica calificata in relatiile de munca.
 
Dar ce se reglemeneaza in mod concret?
 
1. Posibilitatea ca partile sa poata opta sa utilizeze la incheierea contractului individual de munca/actului aditional la contract, dupa caz, semnatura electronica calificata, insotita de marca temporalasi emisa de un furnizor de servicii de incredere calificat.
 
2. Partile pot opta pentru utilizarea semnaturii electronice calificate pentru intocmirea tuturor inscrisurilor/documentelor din domeniul relatiilor de munca rezultate la incheierea contractului individual de munca.
 
3. Posibilitatea de a se arhiva documentele de catre angajator in arhive electronice care vor fi puse la dispozitia organelor de control competente la solicitarea acestora.
4. Posibilitatea ca angajatorul sa utilizeze semnatura electronica calificata, in raporturile cu institutiile publice la intocmirea inscrisurilor/documentelor din domeniul relatiilor de munca.
 
5. Forma scrisa a inscrisurilor ceruta de prezenta lege se consideraindeplinitasi dacainscrisul este intocmit in forma electronicasi este semnat cu semnatura electronica calificatainsotita de marca temporala emisa de un prestator de servicii autorizat.
 
De unde se poate obtine semnatura electronica calificata?
 
Angajatorul – o poate obtine de la un furnizor autorizat de servicii de certificare, in conditiile prevazute de Legea nr. nr.455/2001 privind semnatura electronica, cu completarile ulterioare.
 
Angajatorii institutii publice – pot obtine semnatura electronica fie de la la un furnizor autorizat de servicii de certificare, fie prin prin Serviciul de Telecomunicatii Speciale.
 
Angajatul – poate obtine semnatura electronica calificata prin solicitare directa la furnizorul de servicii acreditat sau prin intermediul angajatorului
 
Beneficiile utilizarii semnaturii electronice calificate in domeniul relatiilor de munca:
 
Posibilitatea de incheia, la distanta, prin mijloace electronice, contracte de munca, acte aditionale la acestea, dar si alte documente specifice derularii relatiilor de munca;
 
Eliminarea hartiilor si eficientizarea procesului de arhivare a documentelor de resurse umane: documentele exista doar in format electronic, circula mult mai rapid intre angajator si angajat, se arhiveaza doar in arhive electronice;
 
Imbunatatirea relationarii angajator/institutii publice prin utilizarea inscrisurilor semnate electronic.
 
 
Articol realizat de Adina Popescu, consilier juridic, pentru LegislatiaMuncii.ro
 
 
 
 
 
 
 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contract de munca electroniccontract electronicsemnatura electronica

Data aparitiei: 26 Octombrie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Incheierea contractului individual de munca prin utilizarea semnaturii electronice. Opinia specialistului Nota: 2.33 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]