Restrictii societate. Cand nu poate fi aplicata Legea 55/2020 si decalare program

Legea 55/2020decalare program de lucrurestrictii legea 55/2020
Restrictii societate. Cand nu poate fi aplicata Legea 55/2020 si decalare program
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 "Societatea nu poate aplica prevederile Legii 55/2020 art. 21 unde se prevede: societatile nationale, companiile nationale si societatile la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritoriala, cu un numar mai mare de 50 de salariati, organizeaza programul de lucru astfel incat personalul sa fie impartit in grupe care sa inceapa, respectiv sa termine activitatea la o diferenta de cel putin o ora. Societatea este cu profil de productie, flux continuu, 2 schimburi. Exista o exceptie sau o prevedere care sa combata acest articol?"
 
Raspunsul specialistului:
 
Potrivit art. 21 din Legea 55/2020, pe durata starii de alerta, prin derogare de la prevederile art. 118 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, angajatorii din sistemul privat, autoritatile si institutiile publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si regiile autonome, societatile nationale, companiile nationale si societatile la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritoriala, cu un numar mai mare de 50 de salariati, organizeaza programul de lucru astfel incat personalul sa fie impartit in grupe care sa inceapa, respectiv sa termine activitatea la o diferenta de cel putin o ora.
 
In opinia noastra, prin utilizarea termenului „organizeaza” legiuitorul nu lasa la latitudinea angajatorului posibilitatea organizarii programului de alta maniera, ci dispune acest lucru in mod obligatoriu.
 
Intrucat nu exista instituite si exceptii de la aceste dispozitii legale, care sa particularizeze in functie de diferite activitati, apreciem ca nu este permisa mentinerea actualului program de lucru, daca personalul nu este impartit pe grupe care sa inceapa/termine la ore diferite.  
Dupa cum se poate observa la art. 65 lit.r) din legea precitata, se stabileste ca nerespectarea de catre conducatorii institutiilor sau operatorilor economici a masurilor stabilite potrivit art. 5 alin. (3) lit. f), referitoare la suspendarea temporara a activitatii acestor institutii sau operatori economici se considera contraventie si este supusa controlului inspectorilor de munca.
 
Nerespectarea dispozitiilor art.21 nu este considerata ca atare contraventie, insa se poate aprecia ca este o masura data in aplicarea dispozitiilor art. 5 alin. (2) lit. d) si alin. (3) lit. f) din Legea 55/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, a carei nerespectarea este  considerata contraventie si sanctionata ca atare.
 
Observam astfel ca organizarea activitatii de maniera propusa decurge conform art. 11 din HG 856/2020 din aplicarea dispozitiilor art. 5 alin. (2) lit. d) si alin. (3) lit. f) din Legea 55/2020, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
In aceste conditii, recomandam prudenta in respectarea dispozitiilor legale, pentru a evita eventuale sanctiuni.
 
 
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
 
 

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Legea 55/2020decalare program de lucrurestrictii legea 55/2020

Data aparitiei: 23 Noiembrie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Restrictii societate. Cand nu poate fi aplicata Legea 55/2020 si decalare program Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]