Instanta a decis: Comunicarea preavizului prin e-mail

decizie concediereemitere preaviztransmitere email preavizdecizie instanta
Instanta a decis: Comunicarea preavizului prin e-mail
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Un salariat, concediat in baza art. 65 alin. (1) din Codul muncii ca urmare a desfiintarii postului, a contestat decizia de concediere solicitand instantei de judecata anularea deciziei pe motiv ca angajatorul nu a respectat termenul de preaviz. Angajatorul a comunicat salariatului preavizul prin e-mail si prin posta cu confirmare de primire. Comunicarea facuta prin posta a ajuns mai tarziu la salariat. Instanta de judecata a avut de stabilit daca comunicarea preavizului prin e-mail este valabila. E-mail-ul a fost transmis salariatului la data de 13 mai 2020, dar salariatul sustine ca termenul de preaviz incepe sa curga de la data comunicarii prin posta intrucat comunicarea prin e-mail nu este valabila.
 
Speta a fost solutionata de Tribunalul Bucuresti la data de 04 noiembrie 2020. Tribunalul a avut in vedere considerentele Deciziei nr. 34/2016 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, conform careia: „cata vreme angajatul a pus la dispozitie angajatorului o adresa electronica in vederea comunicarii actelor ce emana de la acesta si sunt obligatorii a fi aduse la cunostinta salariatului, comunicarea deciziei de concediere in aceasta modalitate este valabila.

Mai mult decat atat, in conditiile unei dezvoltari accelerate a tehnologiei, a evolutiei raporturilor de munca ce se pot desfasura la distanta prin intermediul internetului, se apreciaza ca se poate realiza o comunicare intre angajator si salariat prin intermediul postei electronice (.....). Pe de alta parte, mijloacele informatice de comunicare a textului asigura posibilitatea dovedirii imprejurarii ca salariatul a primit decizia de concediere, precum si a datei exacte a primirii. Comunicarea prin posta electronica a deciziei poate fi chiar mai transparenta decat comunicarea prin scrisoarerecomandata cu confirmare de primire, intrucat, la rubrica „subiect” din e-mailul transmis, se poate mentiona „comunicare decizie de concediere”. In cazul comunicarii prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, prin mentiunile inserate pe acest document nu se poate dovedi care anume inscris s-a expediat in aceasta maniera. Utilizarea tehnologiei informatiei pentru transmiterea de date asigura dovezi mult mai puternice decat in cazul mijloacelor traditionale.”
 
Inalta Curte de Casatie si Justitie a concluzionat ca, comunicarea prin posta electronica de catre angajator a deciziei de concediere individuala emise potrivit art. 76 din Codul muncii reprezinta o modalitate de comunicare apta din punct de vedere procesual sa declanseze curgerea termenului de contestare jurisdictionala a deciziei in conditiile in care salariatul a comunicat angajatorului aceste date de contact si exista o uzanta a acestei forme de comunicare intre parti, fara a fi necesara confirmarea expresa de catre salariatul-contestator a primirii acestei corespondente.
 
In cauza judecata de Tribunal nu decizia de concediere se comunicase, ci preavizul, dar aceleasi reguli retinute de Inalta Curte de Casatie si Justitie pot fi aplicate si in cazul preavizului. Aplicand decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Tribunalul a retinut ca salariatul pusese la dispozitia angajatorului sau adre sa personala de e-mail, precum si faptul ca exista o uzanta in folosirea acestei adrese de posta electronica mai ales cand adresa de posta electronic creata dedicat de societate pentru salariat nu era accesibila.
Drept urmare, Tribunalul a hotarat ca salariatul a beneficiat de termenul legal de preaviz de 20 de zile lucratoare intrucat acest termen a inceput sa curga la data de 14 mai si a expirat la 15.06.2020, astfel incat decizia de concediere a fost emisa cu respectarea intocmai a termenului de preaviz.
 
Din aceasta hotarare a Tribunalului putem sa tragem concluzia ca preavizul poate fi comunicat salariatului prin e-mail:
 
– la o adresa pe care salariatul a comunicat-o angajatorului;
– angajatorul a mai folosit acea adresa de e-mail pentru a comunica cu salariatul;
– la rubrica „subiect” din e-mail-ul transmis, se va mentiona „comunicare preaviz nr....”

 
Articol extras din editia lunii noiembrie a Revistei romane de legislatia muncii, salarizare si ReviSal
 
 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
decizie concediereemitere preaviztransmitere email preavizdecizie instanta

Data aparitiei: 21 Decembrie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Instanta a decis: Comunicarea preavizului prin e-mail Nota: 3.81 din 5 - 8 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 
 


 
[x]