Munca de noapte in 2021. Conditiile de care sa tineti cont

munca de noapte 2021durata 8 ore munca de noaptecompensare ore suplimentare
Munca de noapte in 2021. Conditiile de care sa tineti cont
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
“O societate doreste sa angajeze un operator pe utilaje cu comanda numerica, care sa presteze exclusiv munca de noapte (schimbul III, 8 ore, de la 22:00 la 06:00, 5 zile pe saptamana). Exista reglementari sau interdictii deosebite in acest sens, in afara de prevederile legate de sporul de noapte (minim 25%), stabilirea programului de lucru in CIM si informarea ITM?”
 
Raspunsul specialistului:
 
Munca de noapte este prevazuta la art. 125-128 si art. 136 din  Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare.
In cuprinsul articolelor mentionate legiuitorul reglementeaza acele aspecte din care rezulta drepturile salariatilor care desfasoara munca de noapte, obligatiile angajatorilor in acest caz, dar si informatii referitoare la categoriile de persoane pentru care este interzisa desfasurarea activitatii in ture de noapte.
 
Astfel, potrivit articolului nr. 125 din Codul muncii, munca prestata intre orele 22,00 si 6,00 este considerata munca de noapte. De asemenea, persoana care lucreaza pe timp de noapte nu trebuie sa depaseasca o medie de opt ore pe zi, calculata pe o perioada de referinta de maximum trei luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legislative referitoare la repausul saptamanal. Cu exceptia cazurilor prevazute in articolul nr. 137 din Codul muncii, angajatii trebuie sa aiba parte de 48 de ore consecutive de repaus, in general, sambata si duminica sau in alte zile.
 
Pentru angajatii care presteaza activitati in conditii speciale de munca, durata timpului de lucru nu poate depasi opt ore pe parcursul unei perioade de 24 de ore, cu exceptia cazurilor in care majorarea duratei este prevazuta in contractul colectiv de munca. In situatia in care se lucreaza peste cele 8 ore, angajatorul are obligatia de a acorda perioade de repaus compensatorii echivalente sau compensarea in bani a orelor lucrate peste cele opt ore.
 
Totodata, salariatii care urmeaza sa desfasoare munca de noapte in conditiile art. 125 alin. (2) din Codul muncii sunt supusi unui examen medical gratuit inainte de inceperea activitatii si, dupa aceea, periodic.
 
Prin urmare, conform articolului nr. 125 alin. (6) una dintre obligatiile angajatorului care utilizeaza forta de munca pe durata noptii este sa anunte inspectoratul teritorial de munca.
 
De asemenea, angajatorul este obligat sa asigure control medical gratuit inainte de inceperea activitatii si dupa acest moment, periodic. In situatia in care exista salariati cu probleme de sanatate care au aparut ca urmare a muncii de noapte, acestia vor fi trecuti la munca de zi.
O alta obligatie este stabilita la art. 125 alin.(4) si vizeaza faptul ca, pe langa sporul de 25% prevazut de art. 126 lit.b), angajatorul este obligat sa acorde perioade de repaus compensatorii echivalente sau compensarea in bani a orelor de noapte lucrate peste durata de 8 ore.
Prin urmare, pe langa aspectele mentionate de dvs., este necesara si efectuarea examenului medical care sa ateste capacitatea de munca in aceste conditii, angajatorul trebuind sa efectueze astfel de controale in mod periodic, precum si obligatia compensarii eventuale ore de noapte lucrate peste durata de 8 ore stabilita prin CIM.
 
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
munca de noapte 2021durata 8 ore munca de noaptecompensare ore suplimentare

Data aparitiei: 20 Ianuarie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Munca de noapte in 2021. Conditiile de care sa tineti cont Nota: 3.33 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]