Noua lege a pensiilor si recalcularea. Termenul anuntat de ministrul Muncii

noua lege a pensiilorrecalculare pensiilegea pensiilor 2021noua lege pensii 2021
Noua lege a pensiilor si recalcularea. Termenul anuntat de ministrul Muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan, a precizat recent ca majorarea cu 40% a pensiilor este o iluzie deoarece aceasta crestere nu poate fi sustinuta de buget. 
 
"Eu subiectul pensiei as dori in Guvernul Citu sa-l scoatem complet din lupta politica si sa spunem foarte limpede urmatorul lucru: s-a vehiculat foarte mult o majorare de 40% a pensiilor, insa aceasta majorare niciodata nu a fost pregatita si dorita la modul real. O majorare cu 40% a pensiilor inseamna un efort bugetar de 138 de miliarde, pe care Romania in nicio etapa a dezvoltarii ei, chiar si in anii de pandemie, nu si l-ar fi putut permite.

Mai mult decat atat, in momentul in care s-a deschis subiectul acestei iluzorii majorari de 40%, era necesara o etapa de pregatire si de recalculare a tuturor pensiilor, astfel incat, pe o noua formula, sa creasca pensiile cu 40%. Aceasta etapa a fost angajata prin lege in iunie 2019, cand era PSD la guvernare, si in trei luni de zile ar fi trebuit, printr-un singur ordin de ministru, sa inceapa aceasta evaluare a tuturor dosarelor de pensie, sa fie pregatite pentru ca dupa ce se stabileste formula pe noua lege sa apesi un buton si pensiile sa se recalculeze. Evident ca lucrul acesta nu s-a intamplat", a explicat minstrul Raluca Turcan, in cadrul unei emisiuni televizate, potrivit Agerpres. 
 
Totodata, ministrul Muncii a explicat ca pensiile din Romania vor fi recalculate prin noua lege a pensiilor si ca acest process va demara dupa intrarea in vigoare a noilor reglementari, urmand sa se incheie intr-un an sau doi. 
 
"Anul acesta planul este urmatorul, pentru ca vreau sa lasam orice logica politica la o parte si sa le spunem oamenilor cum stau lucrurile: incepem procesul de recalculare a pensiilor; in zilele urmatoare voi emite un ordin prin care se evalueaza toate dosarele de pensie, astfel incat ele sa fie pregatite ca pe o noua lege a pensiilor, bazata pe contributivitate si echitate in sistemul de pensii, sa putem ajunge, sper eu in maxim un an si jumatate, la o recalculare a tuturor pensiilor in Romania. Procesul (de recalculare - n. r.) este unul laborios si presupune mai multe etape: una este etapa legislativa, in care trebuie sa gasim o formula prin care, intr-adevar, in sistemul de pensie sa aduca echitate, contributivitate si sa privim si spre pensiile speciale.
 
In paralel, vorbim despre aproximativ 5.000.000 de dosare de pensii, 4,9 milioane aflate in plata, iar 200.000 de dosare intra lunar in plata cu noile pensionari. Pentru asta ne trebuie aproximativ 1.000 de persoane angajate in Casele de Pensii pe perioada determinata, specialisti care sa vina sa lucreze in acest proces. Ne trebuie in continuare sa fie achizitionate echipamente, softuri, iar intregul proces este evaluat de catre oamenii specialisti din Ministerul Muncii la doi ani, eu i-am rugat sa faca acest lucru intr-un an de zile", a explicat ministrul.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
noua lege a pensiilorrecalculare pensiilegea pensiilor 2021noua lege pensii 2021

Data aparitiei: 26 Ianuarie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Noua lege a pensiilor si recalcularea. Termenul anuntat de ministrul Muncii Nota: 2.88 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]