Pensia alimentara 2024 - conditii, mod de calcul si sanctiuni pentru neplata

calcul pensie alimentarapoprire pensie alimentara
Pensia alimentara 2024 - conditii, mod de calcul si sanctiuni pentru neplata
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pensia alimentara poate fi un subiect sensibil de cele mai multe ori, dar pe fondul divorturilor tot mai des intalnite in Romania, este un subiect demn de toata atentia.
 
Dat fiind numarul tot mai ridicat de separari, este imperios necesar ca parintii sa stie care este pensia alimentara minima, ce se petrece in cazul in care discutam despre neplata pensiei alimentare si conditiile de acordare a pensiei alimentare.
 

Pensie alimentara copil

 
Dar, sa incepem cu inceputul. Dorim sa va amintim ca articolul 510 din Codul Civil precizeaza clar si concis ca decaderea din drepturile parintesti nu scuteste parintele de plata pensiei de intretinere a copilului, cunoscuta si ca plata pensiei alimentare.
 
Modificarile din legislatie trebuie cunoscute! Cu totii am primit propriri pe salariul unui angajat
 
Folositi explicatiile specialistilor pentru a scapa de orice dubiu - Popririle din Salariu – noul Ghid Practic - Obligatii, Capcanele din lege + Greseli frecvente si Evitarea lor, detalii AICI >>> 
 
Nu este niciun secret faptul ca in Romania, in majoritatea cazurilor tatal este cel care trebuie sa plateasca aceasta pensia alimentara a copilului. De cele mai multe ori mamele castiga custodia copilului, asa ca este lesne de inteles de ce tatal este cel care trebuie sa ofere plata pensiei alimentare.
 

Pensia alimentara - cand incepe plata acesteia?

 
Imediat ce parintele a fost chemat in judecata, dar exista situatii in care se poate acorda si pentru o perioada de timp anterioara. Desigur ca un avocat in domeniu este cel mai indreptatit pentru a va ajuta in cazul unei situatii date.
 

Pana la ce varsta se plateste pensia alimentara?

 
Conform legislatiei in vigoare, parintele trebuie sa plateasca pensie alimentara in 2024 pana cand acesta implineste varsta de 18 ani, adica pana in momentul in care devine major.
 
Este demn de mentionat ca, potrivit Codului Civil, in contextul in care copilul ia decizia de a-si continua studiile intr-o institutie de invatamant superior, va primi in continuare pensie alimentara, dar pana la varsta maxima de 26 de ani.
 
Copilul trebuie doar sa faca dovada continuarii studiilor, in acest caz.
 

Calcul pensie alimentara 2024. Cum se calculeaza?


Incepem prin a preciza ca in hotararea de divort data de instanta de judecata va fi mentionata suma minima pe care trebuie sa o plateasca fiecare parinte pentru a creste copilul/copiii. Concret, instanta va stabili un venit minim lunar pentru minorul in cauza.
 
Asa cum am precizat si anterior, Codul Civil are in vedere numarul copiilor aflati in intretinere, asa ca pensia alimentara in 2024 se va calcula tinand cont de acest aspect.
 
Popririle din salariu. Obligatii ale angajatorilor – raspunde impecabil tuturor intrebarilor despre acest subiect sensibil, atat prin comentarii si explicatii ale prevederilor legale in domeniu, cat si prin spete foarte sugestive, detalii AICI >>> 
 
Cu alte cuvinte, cuantumul pensiei alimentare va tine cont de veniturile nete ale parintelui decazut din drepturi, iar valoarea pensiei alimentare NU poate depasi 50% din veniturile lunare nete ale parintelui dator.
 
Precizam ca art 529 din Codul Civil reglementeaza ceea ce am discutat mai sus. Astfel, legea prevede ca:
 
"(2) Cand intretinerea este datorata de parinte, ea se stabileste pana la o patrime din venitul sau lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii si o jumatate pentru 3 sau mai multi copii.
 
(3) Cuantumul intretinerii datorate copiilor, impreuna cu intretinerea datorata altor persoane, potrivit legii, nu poate depasi jumatate din venitul net lunar al celui obligat".

 
 

Sanctiuni neplata pensiei alimentare

 
 
Va reamintim ca potrivit dispozitiilor art. 516 alin.1 Cod Civil, obligatia de intretinere exista intre soti si sotie, rudele in linie dreapta, intre frati si surori, precum si intre celelalte persoane anume prevazute de lege.
 

Pensia de intretinere se achita:


  • in natura, de bunavoie (de exemplu haine, jucarii, mancare, scoala, bona)
  • in bani, prin plata unei pensii de intretinere, stabilita de buna voie de catre parti, la notar sau de catre instanta de judecata, daca partile nu se inteleg.
 
Daca parintele decazut din drepturi nu plateste, risca amenda sau chiar inchisoare. In acest sens, va precizam ca, potrivit Codului Penal, neplata cu rea-credinta a pensiei de intretinere constituie infractiunea de abandon a familiei si se pedepeseste cu inchisoare sau cu amenda.
 
Asadar, parintele care nu-si plateste contributia fata de copil  risca sa ia amenda sau chiar sa intre la inchisoare pe o perioada cuprinsa intre 6 luni si 3 ani daca:
 
  • nu plateste pensia de intretinere cu buna stiinta;
  • nu plateste 3 luni la rand pensia alimentara la termenele stabilite;
  • abandoneaza, alunga sau lasa fara ajutor persoana pentru care plateste pensia alimentara.
 

Poprire pensie alimentara si cheltuieli de executare silita

 
Conform art. 169 alin. (3) din Codul muncii, in cazul pluralitatii de creditori ai salariatului va fi respectata urmatoarea ordine:
a) obligatiile de intretinere, conform Codului familie;
b) contributiile si impozitele datorate catre stat;
c) daunele cauzate proprietatii publice prin fapte ilicite;
d) acoperirea altor datorii.
 
Astfel, ordinea de prioritate este aceasta stabilita de Codul muncii intrucat ceea ce se executa silit este salariul.
 
Prin urmare, pensia alimentara este prima retinere apoi cheltuielile de executare silita.
 
Potrivit dispozitiilor art. 729 din Codul de procedura civila salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite...mai multe despre poprire pensie alimentara >>>
 

Executarea obligatiei de intretinere

 
Conform art. 530 noului Cod Civil, se prevede si ca:

Popririle din salariu. Obligatii ale angajatorilor – raspunde impecabil tuturor intrebarilor despre acest subiect sensibil, atat prin comentarii si explicatii ale prevederilor legale in domeniu, cat si prin spete foarte sugestive, detalii AICI >>> 
 
"(1) Obligatia de intretinere se executa in natura, prin asigurarea celor necesare traiului si, dupa caz, a cheltuielilor pentru educare, invatatura si pregatire profesionala.
 
(2) Daca obligatia de intretinere nu se executa de bunavoie, in natura, instanta de tutela dispune executarea ei prin plata unei pensii de intretinere, stabilita in bani.
 
(3) Pensia de intretinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau intr-o cota procentuala din venitul net lunar al celui care datoreaza intretinere."
 

Executare silita pensie alimentara

 
Va reamintim ca aceasta pensie de intretinere este un drept al minorului, asa ca parintele care nu plateste poate fi tras la raspundere penala, pentru abandon de familie, infractiune prevazuta la art. 378 din Codul Penal.
 
 
De asemenea, prin art. 296 din Codul de procedura penala se poate vedea ca:
 
"(1) Plangerea prealabila trebuie sa fie introdusa in termen de 3 luni din ziua in care persoana vatamata a aflat despre savarsirea faptei.
 
(2) Cand persoana vatamata este un minor sau un incapabil, termenul de 3 luni curge de la data cand reprezentantul sau legal a aflat despre savarsirea faptei.
 
(3) In cazul in care faptuitorul este reprezentantul legal al persoanelor prevazute la alin. (2), termenul de 3 luni curge de la data numirii unui nou reprezentant legal.
 
(5) Plangerea prealabila gresit indreptata la organul de urmarire penala sau la instanta de judecata se trimite, pe cale administrativa, organului judiciar competent".

 

Popririle din Salariu – noul Ghid Practic Obligatii, Capcanele din lege

 
+ Greseli frecvente si Evitarea lor Ghidul Practic va arata procedura corecta de urmat
 
Eliminati pericolul unor amenzi de pana la 10.000 de lei!
 
Verificati obligatoriu acest aspect atunci cand primiti o adresa de poprire!
 
Potrivit art. 781 alin. (1) din Codul de procedura civila, poprirea se infiinteaza la cererea creditorului de catre un executor judecatoresc al carui birou se afla in circumscriptia curtii de apel unde isi are domiciliul sau sediul salariatul ori angajatorul.
 
Adresa de infiintare a popririi trebuie sa vina, asadar, de la un executor judecatoresc!
 
Daca nu vine de la un executor judecatoresc, puteti s-o aruncati direct la cos, ea nu are nicio valoare. Mai mult ca sigur este doar un tertip al unei firme de recuperare de datorii care, printr-o formulare foarte oficiala, urmareste sa va induca in eroare si sa va determine sa faceti niste retineri din salariul angajatului dator si sa le virati direct in contul creditorului (care este clientul ei).
 
Intr-un asemenea caz, nu numai ca nu sunteti obligat sa faceti aceste retineri, dar nici nu aveti dreptul sa le faceti, detalii aici >>>
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
calcul pensie alimentarapoprire pensie alimentara

Data aparitiei: 09 Ianuarie 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Pensia alimentara 2024 - conditii, mod de calcul si sanctiuni pentru neplata Nota: 4.06 din 5 - 60 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Detasare salariat. Statul in care se platesc contributiile socialeIntrebare: In cazul in care avem un salariat detasat in UE de 5 ani de zile cu reinnoire detasare la 6 luni, unde trebuie sa ii fie declarate taxele, in Romania sau in tara unde isi desfasoara activitatea, tinand cont de Articolul 12 Reguli speciale in care se mentioneaza: (1) Persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Certificat medical cod 08. CASS ianuarie - aprilieIntrebare: OUG 34/2024 care intra in vigoare incepand cu data de 12 aprilie prevede eliminarea CASS CM 08 Intrebarea mea este: Daca am o salariata care a beneficiat de CM 08 din data 27.12 2023 (CM initial dec 2023) pana la data de 30.04.2024 (perioada de acordare inceteaza dupa data de 12.04.2024), conform Oug 32 trebuie sa ii fac recalculul indemnizatiei nete (sa nu mai retin CASS) pentru perioada ian-martie? Pentru luna aprilie nu retin CASS.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
[x]