Desfiintare post contractual in 2021. In ce conditii se poate desfiinta postul?

desfiintare post contractualconditii desfiintare postnegociere salariat desfiintare postlitigii munca
Desfiintare post contractual in 2021. In ce conditii se poate desfiinta postul?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
“Suntem un serviciu public cu personalitate juridica in subordinea consiliului local. Exista in cadrul statului de functii aprobat prin hotarare de consiliu local si functia de sef serviciu financiar-contabilitate, obtinuta prin concurs pe post pentru perioada nedeterminata de catre salariat cu contract individual de munca. In ce conditii se poate desfinta postul si ce se intampla cu salariatul care nu a cerut sa plece de pe post, dar se incearca negocierea de catre consiliu local a anumitor posturi sau desfiintarea acestora?”
 
Raspunsul specialistului:

Codul administrativ nu cuprinde reguli specifice care sa reglementeze in mod similar cu functia publica (art. 518 si 519 din Codul administrativ) reorganizarea functiillor de natura contractuala, insa precizeaza in cuprinsul art. 538 alin.(3) ca dispozitiile prezentului titlu (NB. TITLUL III  Personalul contractual din autoritatile si institutiile publice, CAPITOLUL I  Prevederi generale aplicabile personalului contractual din autoritatile si institutiile publice) se completeaza cu prevederile Legii nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si cu alte legi speciale care reglementeaza regimul aplicabil anumitor categorii de personal sau contractului de management, dupa caz.
 
Prin urmare, in situatia in care se doreste desfiintarea unor posturi apreciem ca aceasta activitate ar putea fi realizata cu respecarea regimul juridic al functiilor, in conditiie stabilite de Codul muncii.
 
Astfel, pentru a se realiza o reorganizare, inclusiv prin desfiintarea anumitor posturi, apreciem ca trebuie parcurse urmoarele etape:
 
1. aprobarea noii structuri organizatorice, cu stabilirea atributiilor noilor compartimente + fisele post pentru noile posturi
 
2. incadrarea pe noile posturi si in noile compartimente ale persoanelor carora nu le-ai intgervenit modificari in raporturile de munca;
 
3. in situatia in care sunt mai multi salariati pentru aceleasi posturi, ar trebui sa se organizeze examen, anterior emiterii preavizului;
 
4. pentru persoanele care sunt declarate „admis” la examen, se emite decizia de numire in noua functie pentru care s-a organizat examenul, iar pentru persoanele care sunt declarate „respins” la examen, se emite decizia de incetare a raporturilor de munca, cu respectarea dreptului la preaviz prevazut de Codul muncii.
 
Insa, in situatia desfiintarii locului de munca, apreciem ca incetarea raporturilor de munca ar putea interveni in conditiile art. 65 din Codul muncii, caz in care legea prevede nu doar cerinta ca desfiintarea locului de munca sa fie efectiva, ci si pe aceea de a fi justificata de o cauza reala si serioasa sau, altfel spus, de a fi determinata de o cauza obiectiva, de o anumita gravitate care sa impuna, cu adevarat, aceasta masura.
 
Potrivit textului analizat, motivul concedierii, nu este inerent persoanei salariatului, ci exterior acesteia. Nu mai este vorba de abateri disciplinare, de inaptitudine fizica sau psihica etc., ci de un fapt exterior lui: desfiintarea locului de munca, care, evident, nu poate fi imputabila in niciun mod salariatului afectat. Dispozitiile art. 65 alin. (1) exclud analiza activitatii profesionale la locul de munca al salariatilor ce ocupa posturi identice, intrucat concedierea nu se datoreaza persoanei salariatului, ci este straina de aceasta persoana. Concedierea in discutie exclude subiectivismul angajatorului, ea este determinata de cauze obiective.
 
Poate fi vorba de dificultati economice si diminuarea activitatii, dar si de transformari tehnologice, modernizarea, automatizarea proceselor de productie, cresterea eficientei, reducerea cheltuielilor etc., in toate cazurile impunandu-se renuntarea la serviciile unor salariati, datorita desfiintarii locurilor de munca.
 
Conditia de legalitate impusa de lege este ca desfiintarea locului de munca sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.
Desfiintarea este efectiva atunci cand locul de munca este suprimat din structura angajatorului, cand nu se mai regaseste in organigrama acestuia ori in statul de functii. Desfiintarea trebuie sa vizeze acel post si nu altul de natura celui ocupat de cel concediat, „rezultat al unei decizii subiective si nefundamentate”. O asemenea concediere este „dintru inceput nelegala”, ce va conduce „pentru acest unic temei (de legalitate)” la anularea ei, fiind fara relevanta si examinarea subsecventa a asa-numitor „motive de oportunitate”, daca desfiintarea locului de munca a fost efectiva si a avut – ori nu – o cauza reala si serioasa.
 
Pentru a se constata daca desfiintarea a avut loc in mod efectiv, trebuie sa fie cercetat statul de functii si/sau organigrama unitatii. Desfiintarea nu este efectiva daca este urmata de reinfiintarea, dupa scurt timp, a aceluiasi loc de munca. Nici schimbarea denumirii postului nu poate fi considerata o desfiintare efectiva a locului de munca.
 
Textul nu face nicio precizare asupra sensului calificarii cauzei care determina concedierea – „reala si serioasa”.
 
Potrivit Curtii Constitutionale, aceasta sintagma „evoca fapte, ipoteze determinabile care exclud abordarile subiective” (Decizia nr. 23/2013).
 
Cauza este reala cand prezinta un caracter obiectiv, adica exista in realitate cu adevarat si nu o disimuleaza. Poate consta, dupa caz, in dificultati economice, reducerea cheltuielilor, cresterea eficientei, a beneficiilor sau comasarea unor structuri ori compartimente etc., indiferent de persoana sau conduita salariatului.
 
Este serioasa, cand desfiintarea locului de munca se impune din necesitati evidente pentru imbunatatirea activitatii si nu se urmareste o concediere determinata de persoana salariatului.
 
Va fi luata in considerare numai suprimarea sau desfiintarea postului, nu si schimbarea denumirii acestuia.
 
Desigur ca, in caz de litigiu, instanta de judecata este cea care apreciaza caracterul real si serios al motivelor invocate de angajator la concedierea salariatului, formandu-si convingerea pe baza probatoriilor sustinute de parti.

 
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro 

 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
desfiintare post contractualconditii desfiintare postnegociere salariat desfiintare postlitigii munca

Data aparitiei: 04 Martie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Desfiintare post contractual in 2021. In ce conditii se poate desfiinta postul? Nota: 1.67 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


ARTICOLE SIMILARE

DESFIINTARE POST CONTRACTUAL in 2021. In ce conditii se poate desfiinta postul?

Mai multe articole despre desfiintare post contractual

ARTICOLE SIMILARE

Desfiintare post contractual in 2021. In ce conditii se poate desfiinta postul?Desfiintarea postului in cazul salariatei revenite din concediu crestere copil - este posibila?

Mai multe articole despre conditii desfiintare post

ARTICOLE SIMILARE

Desfiintare post contractual in 2021. In ce conditii se poate desfiinta postul?

Mai multe articole despre negociere salariat desfiintare post
Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]