7 raspunsuri pentru ANGAJATORI despre vaccinarea obligatorie a salariatilor, teste COVID, zile libere platite, teste rapide antigen, facilitati fiscale vaccin

zi libera vaccinzi libera angajator vaccinobligatie vaccinare angajatorvaccin obligatoriu covidteste antigentestare salariati covid
7 raspunsuri pentru ANGAJATORI despre vaccinarea obligatorie a salariatilor, teste COVID, zile libere platite, teste rapide antigen, facilitati fiscale vaccin
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Angajatorii au obligatia de a lua masurile de prevenire si protectie impotriva raspandirii infectiei cu COVID-19, iar posibilitatea vaccinarii in cadrul campaniei nationale a ridicat noi nelamuriri in ce priveste reglementarile legislative in aceasta privinta. Se acorda zile libere platite pentru vaccinul impotriva COVID-19? Suporta angajatorul costurile pentru alte tipuri de vaccin facute in deplasare in alte tari? 
Va prezentam mai jos raspunsurile specialistilor in legislatia muncii cu privire la cele mai des intalnite probleme in aceasta privinta. 
 
INTREBAREA NR. 1
 
Zi libera pentru vaccin
 
In legislatia actuala e reglementat daca angajatorul poate sa acorde o zi libera platita pentru vaccinarea COVID-19?
 
Raspunsul specialistului:
 
Strategia de vaccinare impotriva COVID-19 in Romania a fost aprobata prin HG 1031/2020.
 
Avand in vedere ca nici in cuprinsul acestui act normativ si nici in cuprinsul altei legi (Legea 95/2006, OUG 158/2005, s.a.) nu este reglementata acordarea unei zile libere platite salariatilor care se vaccineaza impotriva COVID-19, apreciem ca acordarea unui astfel de drept nu decurge in mod automat din lege, putand fi cel mult reglementata la nivelul fiecarui angajator (persoane juridice de drept privat).

(n.r. - un proiect legislativ a fost depus in luna aprilie 2021 in aceasta privinta, dar nu a fost inca adoptat)
 
Raspuns oferit de Adina Popescu, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro >>
 

INTREBAREA NR. 2
 
Vaccin al carui cost este suportat de angajator fara taxe
 
“Putem vaccina angajatii atunci cand plecam in interes de serviciu in diferite tari, la evenimente organizate de companie, astfel incat vaccinarea sa fie scutita de taxe? Ne referim aici la diverse vaccinuri, ca de exemplu: antimalarie, febra galbena etc.”
 
Raspunsul specialistului: 
 
Prin punctul 40. din Legea 296/2020, incepand cu 01.01.2021 s-au introdus in Codul fiscal prevederi legale la art. 76 alin. (4) lit. y) si art. 142 lit. x) conform carora sumele suportate de angajator pentru acoperirea costurilor cu vaccinarea angajatilor pentru impiedicarea raspandirii bolilor care pun in pericol sanatatea angajatilor si cea publica nu sunt venituri impozabile si nu sunt taxabile cu contributii sociale.
 
Nu au fost aprobate norme metodologice astfel incat sa se stabileasca legal modalitatea de aplicare a acestor prevederi, dar din textul citat rezulta ca vaccinul al carui cost este suportat de angajator trebuie sa indeplineasca doua conditii:
 
- sa impiedice raspandirea bolilor;
- bolile a caror raspandire este impiedicata sa puna in pericol sanatatea angajatilor si cea publica.
 
In situatia in care vaccinul al carui cost este suportat de angajator indeplineste aceste conditii in mod cumulativ, sumele suportate de angajator nu sunt impozabile si nu intra in baza de calcul al contributiilor sociale. Daca cel putin una dintre cele doua conditii nu este indeplinita, costul acestuia suportat de angajator reprezinta venit impozabil si taxabil cu contributii sociale.
 
Raspuns oferit de Irina Dumitrescu pentru PortalCodulMuncii.ro >>>
 
INTREBAREA NR. 3
 
Cerinta angajator pentru vaccinare
 
Cerinta de vaccinare din partea angajatorului pentru a calatori pe plan international in interes de afaceri este legala?

Raspunsul specialistului:
 
In cuprinsul Strategiei de vaccinare impotriva COVID-19 in Romania, aprobata prin HG nr.1031/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, se precizeaza ca vaccinarea impotriva COVID-19 in Romania va fi implementata prin mecanismul stabilit la nivelul Comisiei Europene si in acord cu legislatia si protocoalele medicale existente. Pentru a atinge scopul si obiectivele prezentei strategii, vaccinarea impotriva COVID-19 in Romania va fi gratuita si voluntara, urmand etapele vaccinarii si tinand cont cu strictete de grupurile prioritare.
 
Prin urmare, in opinia noastra, vaccinarea nu poate deveni obligatorie prin masuri adoptate la nivelul angajatorului, fiind cel putin la acest moment un aspect ce tine exclusiv de vointa personala a salariatului.
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii
 
 
INTREBAREA NR. 4
 
Obligarea salariatilor sa efectueze teste Covid
 
O societate intentioneaza sa testeze toti angajatii care revin la birou, ca masura de protectie. Aceasta testare este suportata de angajator - este cheltuiala angajatorului. Testarea se face cu teste rapide si de catre personal autorizat de la o clinica privata cu care firma are contract. Se poate introduce in Regulamentul Intern ca masura testarii este masura preventiva de protectie impotriva raspandirii SARS COV -2 pentru angajatii din companie si este obligatorie pentru toti angajatii prezenti?
 
Raspunsul specialistului:
 
Nu exista nicio prevedere legala din care sa rezulte ca angajatorul are posibilitatea sa oblige salariatii sa efectueze teste Covid.  Doar examenele medicale de medicina sunt obligatorii pentru salariat astfel incat testul Covid va fi obligatoriu pentru salariat daca este dispus de medicul de medicina muncii.
 
Angajatorul poate sa mentioneze in regulamentul intern testarea salariatilor in anumite situatii avand ca scop ocrotirea sanatatii si securitatii in munca a salariatilor aratand ca va suporta costurile testelor,  insa in situatia in care salariatul refuza sa efectueze testul, angajatorul nu are posibilitatea legala de a-i refuza accesul la locul de munca.
 
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro >>
 
 
 
INTREBAREA NR. 5
 
Teste rapide Covid 19 si scutire de TVA
 
O farmacie achizitioneaza de la un furnizor, teste rapide Covid 19 cu mentiunea pe factura „articol scutit de tva conform art XIV din OUG 226/30.12.2020”. La revanzare le vinde tot fara TVA?
 
Raspunsul specialistului:
 
Potrivit art. XIV alin. (1) si (2) din OUG 226/2020:
 
„(1) Sunt scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere livrarile de dispozitive medicale pentru diagnosticul in vitro al COVID-19, de vaccinuri impotriva COVID-19, precum si serviciile de vaccinare si testare aferente, altele decat cele scutite de TVA conform art. 292 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, efectuate pana la data de 31 decembrie 2022.
 
(2) Scutirea de TVA prevazuta la art. XIV alin. (1) se aplica doar pentru livrarea dispozitivelor medicale pentru diagnosticul in vitro al COVID-19 care sunt in conformitate cu cerintele aplicabile prevazute in Directiva 98/79/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 27 octombrie 1998 privind dispozitivele medicale pentru diagnostic in vitro, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 331 din 7 decembrie 1998, sau in Regulamentul (UE) 2017/746 al Parlamentului European si al Consiliului din 5 aprilie 2017 privind dispozitivele medicale pentru diagnostic in vitro si de abrogare a Directivei 98/79/CE si a Deciziei 2010/227/UE a Comisiei, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 117 din 5 mai 2017, si in alte acte aplicabile din legislatia Uniunii, si pentru livrarea vaccinurilor impotriva COVID-19 autorizate de Comisia Europeana sau de statele membre ale Uniunii Europene.”
 
Nefiind prevazuta o alta exceptie sau conditie, cat timp sunt respectate prevederile alin. (2), opinia mea este ca la momentul livrarii veti aplica scutirea.
 
Raspuns oferit de Olguta Crevelescu, economist, pentru PortalContabilitate.ro
 
 
INTREBAREA NR. 6
 
Facturi emise pentru teste rapide antigen Covid 19
 
“O farmacie primeste de la un furnizor platitor de TVA, pe aceeasi factura, marfa cu TVA 9%, 19% si teste rapide antigen Covid 19 cu TVA zero. Sunt aceste teste scutite de TVA? Pe factura nu e nicio explicatie, doar 0% la cota de TVA. Primindu-le cu cota de TVA zero, se vand si in farmacie tot fara TVA. Este corect? La ce rand din decontul de TVA se trece aceasta vanzare? La randul 15 livrari de bunuri si prestari servicii scutite fara drept de deducere?”
 
Raspunsul specialistului:
 
Testele Rapide Antigen Covid 19, incepand cu data de 31.12.2020 si pana la 31.12.2022, sunt scutite de TVA, cu drept de deducere, in baza normelor prevazute de art. XIV din Ordonanta de urgenta nr. 226/2020 privind unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene:
 
 „Art. XIV.  (1) Sunt scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere livrarile de dispozitive medicale pentru diagnosticul in vitro al COVID-19, de vaccinuri impotriva COVID-19, precum si serviciile de vaccinare si testare aferente, altele decat cele scutite de TVA conform art. 292 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, efectuate pana la data de 31 decembrie 2022. (2) Scutirea de TVA prevazuta la alin. (1) se aplica doar pentru livrarea dispozitivelor medicale pentru diagnosticul in vitro al COVID-19 care sunt in conformitate cu cerintele aplicabile prevazute in Directiva 98/79/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 27 octombrie 1998 privind dispozitivele medicale pentru diagnostic in vitro, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 331 din 7 decembrie 1998, sau in Regulamentul (UE) 2017/746 al Parlamentului European si al Consiliului din 5 aprilie 2017 privind dispozitivele medicale pentru diagnostic in vitro si de abrogare a Directivei 98/79/CE si a Deciziei 2010/227/UE a Comisiei, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 117 din 5 mai 2017, si in alte acte aplicabile din legislatia Uniunii, si pentru livrarea vaccinurilor impotriva COVID-19 autorizate de Comisia Europeana sau de statele membre ale Uniunii Europene.
 
 (3) Sunt scutite de taxa pe valoarea adaugata achizitiile intracomunitare de Remdesivir, efectuate pana la data de 31 decembrie 2022, in baza contractului-cadru semnat pe 7 octombrie 2020 de Comisia Europeana cu societatea farmaceutica Gilead pentru livrarea de Veklury, denumirea comerciala a Remdesivir.”
 
Achizitiile de Testele Rapide Antigen Covid 19 se declara la rd. 30 „Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau neimpozabile” si  livrarile acestor teste se declara la rd. 14 „Livrari de bunuri si prestari de servicii scutite cu drept de deducere, altele decat cele de la rd. 1-3” din Decontul de TVA formular 300, conform instructiunilor de completare aprobate prin Ordinul nr. 2227/2019 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata".

 
Raspuns oferit de Diana Popescu, consultant fiscal, pentru PortalContabilitate.ro >>>
 
INTREBAREA NR. 7 
 
Posibilitatea vaccinarii antigripale pentru toti salariatii
 
“In situatia in care angajatorul ofera posibilitatea vaccinarii antigripale pentru toti salariatii care isi doresc acest lucru, ca masura de preventie in contextul pandemiei COVID 19, costul fiind suportat integral de angajator, acest cost este deductibil la calculul impozitului pe profit? Ce alte obligatii fiscale ar mai putea avea angajatorul?”
 
Raspunsul specialistului:
 
La nivelul salariatului, din punct de vedere al impozitului pe venit, sumele suportate de angajatori sunt considerate avantaje in natura impozabile cu impozit si contributii, conform art. 76 alin. (3) lit. b), art. 139 alin. (1) lit. a), art. 157 alin. (1) lit. a) si art. 220^2 alin. (1) din Codul fiscal, deoarece acest tip de venit nu face obiectul niciunei scutiri. 
 Astfel, suportarea costului vaccinarii antigripale a salariatilor reprezinta avantaj de natura salariala si se adauga la venitul brut din luna in care este acordat avantajul, fiind  supus impozitului pe venit dar si contributiilor sociale obligatorii.
 
 La nivelul societatii, din punct de vedere al impozitului pe profit, cheltuielile cu salarii sunt deductibile integral conform art. 25 alin (2) din Codul fiscal si pct. 14 din Normele metodologice de aplicare.
 
 In concluzie, vaccinul antigripal nu este prevazut ca venit neimpozabil in Codul fiscal si din acest motiv, cheltuielile suportate de societate pentru vaccinare sunt asimilate cheltuielilor cu salariile, deductibile integral, dar impozabile pe statul de salarii cu impozit si contributii.
 
 Nota:  In scopul depistarii si prevenirii raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2, pentru asigurarea desfasurarii activitatii in conditii de securitate si sanatate in munca, pe perioada instituirii starii de urgenta sau de alerta, potrivit legii, contravaloarea cheltuielilor suportate de angajator/platitor cu efectuarea testelor medicale de diagnosticare a infectiei COVID-19, din initiativa acestuia, sunt neimpozabile conform art. 76 alin. (4) lit. v din Codul fiscal, aceasta modificare fiind introdusa prin OUG 181/2020.
 
Raspuns oferit de Olguta Crevelescu, economist, pentru PortalContabilitate.ro >>
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
zi libera vaccinzi libera angajator vaccinobligatie vaccinare angajatorvaccin obligatoriu covidteste antigentestare salariati covid

Data aparitiei: 06 Mai 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

7 raspunsuri pentru ANGAJATORI despre vaccinarea obligatorie a salariatilor, teste COVID, zile libere platite, teste rapide antigen, facilitati fiscale vaccin Nota: 4.22 din 5 - 9 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]