Pensionarea anticipata: ce se modifica si ce prevederi sunt in vigoare

pensie anticipata femeipensia anticipata partialpensionare varsta 65 ani
Pensionarea anticipata: ce se modifica si ce prevederi sunt in vigoare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pensia pentru limita de varsta se cuvine persoanelor care indeplinesc, cumulativ conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare. Varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010 privind sistemul public de pensii diferentiat pentru femei si barbati.
 
De principiu, pensia pentru limita de varsta poate fi cumulata cu orice venit cu exceptia veniturilor salariale realizate de femeile care au optat pentru continuarea activitatii. Astfel, femeile pot opta sa isi continue activitatea pana la implinirea varstei de 65 aniin baza aceluiasi contract individual de munca, dar nu vor putea sa cumuleze pensia pentru limita de varsta cu veniturile salariale pana la implinirea acestei varste. 

Interdictia de a cumula pensia cu salariul pana la implinirea varstei de 65 ani rezulta din decizia Curtii Constitutionale nr. 387/2018. 
 
Optiunea de a continua activitatea trebuie sa fie exprimata printr-o notificare transmisa angajatorului cu cel putin 30 de zile calendaristice anterior implinirii conditiilor de varsta standard  si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare.  Daca se opteaza pentru continuarea activitatii nu se incheie un alt contract individual de munca. 
 
Atat femeile cat si barbatii pot beneficia de pensie anticipata cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare daca au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare. La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate nu se iau in considerare perioadele asimilate.
 
In prezent pensia anticipata si cea anticipata partial nu pot fi cumulate cu veniturile salariale realizate in baza unui contract individual de munca. 
 
Incepand cu anul 2023, la intrarea in vigoare a Legii 127/2019, pensiile anticipate devin pensii pentru limita de varsta. Persoanele care depasesc stagiul complet de cotizare cu cel putin 8 ani vor putea sa se pensioneze pentru limita de varsta cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare. Totodata, pensiile anticipate stabilite conform Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice vor deveni pensii pentru limita de varsta si se vor recalcula, prin adaugarea perioadelor asimilate nevalorificate la stabilirea pensiei si a eventualelor stagii de cotizare realizate pana la data recalcularii.
 
Tot la data intrarii in vigoare a Legii 127/2019,  pensia anticipata partial cuvenita conform Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice  va deveni pensie anticipata. Acest tip de pensie se va acorda, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare precum si celor care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 8 ani. 

 
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Rodica Mantescu


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pensie anticipata femeipensia anticipata partialpensionare varsta 65 ani

Data aparitiei: 03 August 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Pensionarea anticipata: ce se modifica si ce prevederi sunt in vigoare Nota: 4.89 din 5 - 9 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]