Salariul net si evidentierea sumelor mici pe statul de plata

salariu suma netastat de plata diferentiere sumevenit salarial cuvenit
Salariul net si evidentierea sumelor mici pe statul de plata
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Statul de plata al unei societati comerciale are sume pe urmatoarele coloane: - salariu realizat, valoare ore suplimentare, valoare spor weekend, prime si diferente - fara alte detalii. In ce priveste suma neta, explicatia este urmatoarea: Motivul pentru care am pus pe diferente a fost tocmai pentru ca pe coloana de premii ar trebui sa inregistram prime si bonusuri acordate nu sume de ordinul 1 leu, 2 sau pana in 10 lei care reprezinta tocmai diferente pana la salariul net negociat”. Este corect astfel? Cum ar trebui evidentiate aceste valori mici in statul de plata? Sumele din statul de plata nu trebuie sa fie conform CIM sau a altor documente HR?
 
 
Raspunsul specialistului:
 
Conform Ordinului 2634/2015 privind documentele financiar-contabile:
 
Statul de salarii serveste ca:
 
- document pentru calculul drepturilor banesti cuvenite salariatilor, precum si al contributiilor si al altor sume datorate;
- document justificativ de inregistrare in contabilitate.
 
Statul de salarii se intocmeste lunar, pe baza documentelor de evidenta a timpului lucrat efectiv, a evidentei si a documentelor privind retinerile legale, a listelor de avans chenzinal, concediilor de odihna, a certificatelor medicale etc..
 
Statul de salarii se semneaza, pentru confirmarea exactitatii calculelor, de catre persoana care determina salariul cuvenit si intocmeste statul de salarii.
 
Platile facute in cursul lunii, cum sunt: avansul chenzinal, lichidarile, indemnizatiile de concediu etc. se includ in statele de salarii, pentru a cuprinde astfel intreaga suma a salariilor calculate si toate retinerile legale din perioada de decontare respectiva.
 
Statul de salarii  poate fi personalizat cu respectarea conditiilor mai sus expuse.
 
Pentru o evidentiere clara, coloana in cauza poate fi denumita Diferenta de plata pana la salariul net negociat. Legea nu reglementeaza modalitatea de evidentiere a acestor diferente in statul de salarii.
 
Este recomandat ca aceste diferente sa fie evidentiate separat in statul de salarii avand in vedere ca ele nu reprezinta prime ci sume de bani acordate pentru ca salariatul sa beneficieze de salariul net pe care l-a negociat.
 
In statul de salarii se cuprind toate veniturile salariale cuvenite salariatului in luna respectiva asupra carora se calculeaza impozit pe venit si/sau contributii sociale fie ca sunt, fie ca nu sunt mentionate in contractul individual de munca.
 
In situatia expusa inteleg ca s-a negociat un salariu net si nu unul brut astfel ca in fiecare luna apar niste diferente de plata care pot fi incluse in statul de salarii conform celor mai sus mentionate.
 
 
Raspuns oferit de Irina Dumitrescu pentru PortalCodulMuncii.ro >> 
 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
salariu suma netastat de plata diferentiere sumevenit salarial cuvenit

Data aparitiei: 20 Septembrie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Salariul net si evidentierea sumelor mici pe statul de plata Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]