Concediu medical durata maxima a acestuia

concediu medical durata maximaOUG 158/2005concediu medical 2021concediu medical durata depasita
Concediu medical durata maxima a acestuia
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In contextul in care concediile medicale apar tot mai des in ultima vreme, angajatorii trebuie sa stie cum sa procedeze in varii situatii. In  exemplul de mai jos, cineva doreste sa afle cum va proceda atunci cand un salariat a depasit durata maxima a concediilor medicale, prevazuta de OUG nr. 158/2005.
 
 
 
"Am primit pentru o salariata un certificat de concediu medical pentru 30 de zile, cu cod 14, care, cumulat cu concediile medicale acordate anterior pe acelasi cod, depasesc durata maxima de 1 an si 6 luni (mai avea dreptul la 26 de zile la concediu medical pana la implinirea duratei maxime de acordare). Potrivit art. 71, alin. (1), lit. f) din Norma de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate constituie refuz justificat la plata indemnizatiilor certificatele de concediu medical ce depasesc duratele maxime prevazute de prezentele norme. Ne puteti transmite cum trebuie sa procedam in acest caz? Returnam certificatul de concediu medical pentru a fi modificat cu perioada la care mai avea dreptul sau platim partial doar pentru cele 26 de zile ramase pana la limita maxima prevazuta de lege? Dupa terminarea perioadei de 1 an si 6 luni de medical, care este statutul salariatei?"
 
 
 
 

Raspunsul specialistilor de la Portal Codul Muncii:
 
 
Este demn de mentionat inca de la inceput ca, potrivit reglementarilor legale pe care le-ati citat, vor fi refuzate justificat certificatele de concediu medical ce depasesc duratele maxime prevazute de prezentele norme.
 
Astfel, certificatul medical din situatia expusa este un certificat medical ce depaseste durata maxima prevazuta de lege asa incat va fi respins la plata in integralitate. 
 
 
ATENTIE!
 
Nu are relevanta faptul ca o parte din zile se incadreaza in durata maxima cata vreme certificatul medical depaseste durata maxima prevazuta de lege.
 
 
 
Conform art. 14 alin. (1) si (3) din acelasi act normativ:
 
Art. 14. - (1) Medicul primar sau, dupa caz, medicul specialist in afectiunea principal invalidanta poate propune pensionarea de invaliditate daca bolnavul nu a fost recuperat la expirarea duratelor de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazute de prezenta ordonanta de urgenta.
 
(3) Medicul expert al asigurarilor sociale decide, dupa caz, prelungirea concediului medical pentru continuarea programului recuperator, reducerea programului de lucru, reluarea activitatii in raport de pregatirea profesionala si de aptitudini ori pensionarea de invaliditate.
 
Date fiind aceste circumstante, statutul salariatului este cel pe care il va decide medicul de medicina muncii: 
 
- prelungirea concediului medical pentru continuarea programului recuperator
- reducerea programului de lucru, reluarea activitatii in raport de pregatirea profesionala si de aptitudini ori pensionarea de invaliditate.
 
 
 
 

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu medical durata maximaOUG 158/2005concediu medical 2021concediu medical durata depasita

Data aparitiei: 21 Septembrie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concediu medical durata maxima a acestuia Nota: 4.75 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]