Concediul de carantina si de izolare

concediu de carantinaconcediu de izolarecodul muncii 2021munca la domiciliurezultat pozitiv test covid
Concediul de carantina si de izolare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Concediul de carantina si de izolare, in contextul pandemiei cauzate de COVID-19 nu se mai suporta de catre FNUASS decat pentru primele 5 zile, daca salariatul s-a deplasat in interes personal intr-o zona de risc. Asa ca se ridica urmatoarea intrebare: cum se ponteaza restul de 9 zile si care vor fi obligatiile salariatului, dar si ale angajatorului?
 
Regulile se schimba de la o zi la alta, asa ca modificarile trebuie sa fie cunoscute de catre cei care au angajati in subordine. Asadar, prima intrebare la care dorim sa raspundem, cu ajutorul specialistilor Rentrop & Straton este:
 
 
1. Cum se ponteaza celelalte 9 zile, care nu se platesc de la FNUASS?
 
 
Dat fiind faptul ca NU exista precizari legale in acest sens, consideram ca pentru acest interval salariatul este in concediu medical, dar indemnizatia este 0 lei. In aceasta situatie nu exista nicio prevedere legala care sa il oblige pe angajator la plata indemnizatiei sau a altei sume de bani.



Va reamintim cateva dintre domeniile relatiilor de munca afectate de pandemia de coronavirus: telemunca, contractul de munca la domiciliu, concediul de carantina, somajul tehnic.
 
Aflati totul despre modificarile legislative si impactul lor asupra activitatii dvs. cu ajutorul unui pachet amplu de servicii pliat perfect pe nevoile dumneavoastra: Consilier Codul Muncii >>> 
 
 
 
2. Ce se petrece cu salariatul care a fost plecat in interes personal si revine in tara din zona rosie? Poate intra din a sasea zi de carantina in munca la domiciliu, in contextul art. 20 alin. (2) din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic si a prevederilor Legii nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari de sanatate, cu modificarile aduse de O.U.G. nr. 74/2021?
 
 
Daca activitatea acestuia poate fi prestata de la domiciliu, mentionam ca salariatul nu are dreptul la concediu medical pentru nicio zi. Legile in cauza prevad ca dreptul la concediu si indemnizatia de carantina se acorda salariatilor carora li se interzice activitatea ce nu poate fi realizata la domiciliu.
 
Deci salariatul poate sa isi desfasoare activitatea la domiciliu din cea de a sasea zi. 
 
 
DE RETINUT: angajatul nu are dreptul la concediu de carantina nici macar pentru primele 5 zile, de vreme ce activitatea lui poate fi desfasurata de la domiciliu.
 
 
 
3. Ce obligatii are angajatorul in cazul in care un salariat primeste rezultat pozitiv la testul Covid?
 
 
 
In legislatia muncii nu este stabilit in mod expres ce are de facut un angajator in situatia in care un salalariat este confirmat pozitiv. Avand insa in vedere instructiunile publicate pe site DSP, dar si obligatia angajatorului de a asigura sanatatea si securitatea in munca a salariatilor, angajatorul trebuie sa stabileasca contactii directi ai salariatului confirmat pozitiv. 
 
In acest scop, va instiinta fiecare salariat solicitandu-i sa declare daca a fost in contact direct cu salariatul confirmat pozitiv. Angajatorul va arata ce reprezinta un contact direct.
 
 
IMPORTANT!
 
Prin contact direct se intelege:
 
  • o persoana care locuieste in aceeasi gospodarie cu un pacient COVID-19;
  • o persoana care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (de exemplu, strangere de mana fara igiena ulterioara a mainilor);
  • persoana care a avut contact direct neprotejat cu secretii infectioase ale unui caz de COVID-19 (de exemplu, in timpul tusei, atingerea unor batiste cu mana neprotejata de manusa);
  • o persoana care a avut contact fata in fata cu un caz de COVID-19 la o distanta mai mica de 2 m si cu o durata de minimum 15 minute;
  • o persoana care s-a aflat in aceeasi incapere (ex. sala de clasa, sala de sedinte) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute si la o distanta mai mica de 2 m.
 
 
Dupa ce a stabilit contactii directii ai salariatului confirmat, din randul propriului personal, angajatorul le va pune in vedere sa ramana acasa in izolare si sa urmeze instructiunile publicate pe site-ul DSP. Angajatorul va instiinta medicul de medicina a muncii, avand in vedere ca sanatatea lucratorilor este supravegheata de medicul de medicina a muncii.
 
 
 
4. Cum stim daca salariatul s-a deplasat intr-o tara din zona rosie? Acesta are obligatia de a declara acest aspect?
 
 
Este demn de mentionat ca legea nu prevede obligatia vreunei institutii a statului de a informa angajatorul cu privire la incadrarea in zona rosie a tarii in care salariatul s-a deplasat in interes personal.
 
Legiuitorul a lasat responsabilitatea angajatorului de a stabili daca statul in care salariatul s-a deplasat in interes personal era incadrat in zona rosie la momentul deplasarii.
 
Urmand link-ul de mai jos, angajatorul verifica incadrarea in zona rosie a statului in care s-a deplasat salariatul: https://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19
 
 
Mentionam ca lista este actualizata saptamanal, de regula in ziua de joi, pentru saptamana urmatoare.
 
 
 
5. In ce context se instituie izolarea, potrivit Legii nr. 136/2020?
 
 
Potrivit art. 8 din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic, izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne si simptome sugestive specifice definitiei de caz, precum si pentru persoanele purtatoare ale agentului inalt patogen, chiar daca acestea nu prezinta semne si simptome sugestive.
 
 
ATENTIE!
 
Concediile si indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca determinata de bolile infectocontagioase pentru care se instituie masura izolarii se acorda pana la data confirmarii persoanei ca fiind vindecata pe baza examinarilor clinice si paraclinice sau a recomandarii medicului care constata ca riscul de transmitere a bolii nu mai exista.
 
Certificatul medical pentru boala infectocontagioasa pentru care s-a instituit masura izolarii se elibereaza cu cod de indemnizatie 51.
 
Codul pentru Sars-Cov-2 este 24.
 

Ce este Consilier Codul Muncii?
 
 
Imaginati-va o lucrare care interpreteaza Legislatia muncii pe intelesul dvs.: Codul muncii exact asa cum trebuie aplicat. Cu drepturi si obligatii, cu clauze obligatorii si speciale, contracte si acte aditionale, exemple, modele si exceptii.
 
Doar in aceasta saptamana aveti sansa de a intra in posesia unui instrument desavarsit in Legislatia Muncii la pret redus cu 15%, detalii AICI >>> 
 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu de carantinaconcediu de izolarecodul muncii 2021munca la domiciliurezultat pozitiv test covid

Data aparitiei: 21 Septembrie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concediul de carantina si de izolare Nota: 4.83 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


ARTICOLE SIMILARE

Concediul de carantina si de izolare

Mai multe articole despre concediu de izolare

ARTICOLE SIMILARE

Concediul de carantina si de izolare

Mai multe articole despre rezultat pozitiv test covid
Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]