Formularul pentru obtinerea ajutorului de incalzire

formular ajutor incalzireformular ministerul muncii ajutor incalzire
Formularul pentru obtinerea ajutorului de incalzire
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
Avand in vedere discutiile din spatiul public privind dimensiunile formularului pentru obtinerea ajutorului de incalzire a locuintei, acordat conform Legii nr. 226 din 16 septembrie 2021 privind stabilirea masurilor de protectie sociala pentru consumatorul vulnerabil de energie, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale (MMPS) face urmatoarele precizari:
 
Formularul nu este o inventie romaneasca, ci este similar cu alte state UE pentru scheme de sprijin bazate pe testarea mijloacelor.
 
Fata de formatul vechi, din 2016, care a fost apreciat pentru ca a eliminat alte 3 documente, s-au adaugat 11 randuri in care sunt:
 
- 2 bife pentru noul beneficiu (suplimentul de energie)
 
- 2 casete pentru identificarea mai usoara a beneficiarilor prin completarea Cod Loc Consum (CLC) la gaze naturale si energie electrica
 
- o explicatie in 4 randuri, care trebuie citite si nu completate, pentru a stabili sistemele pentru care se va acorda suplimentul pentru energie, avand in vedere ca se poate asigura in mod combinat.
 
Aceste 11 randuri care ajuta la identificarea fiecaruia, din numarul urias beneficiari -  500.000 de gospodarii, ajuta ca procedura sa se deruleze fara dificultati si oamenii sa primeasca ajutorul statului repede si fara incurcaturi.
 
Precizam ca acest tip de formular nu este o inventie a actualului Guvern si nici macar o inventie a Romaniei. Principiul aplicat are la baza scheme de sprijin bazate pe testarea mijloacelor si este similar cu ale statelor membre. Romania aplica acest principiu din anul 1995, cand a fost instituit prima data ajutorul social, iar din anul 2011 acest principiu a inceput sa fie aplicat si pentru plata ajutorului de incalzire.
 
Formularul a fost updatat in anul 2016 ca fiind formular unic pentru solicitarea drepturilor bazate pe testarea mijloacelor, adica drepturi  care iau in considerare atat de veniturile realizate de persoana singura sau de membrii familiei, precum si bunurile detinute a caror valorificare ar putea conduce la obtinerea altor venituri. Aceste drepturi sunt: ajutorul social, alocatia pentru sustinerea familiei, ajutorul pentru incalzirea locuintei.
 
”Dupa atatia ani de acordare a ajutorului de incalzire, oamenii care solicita an de an acest tip de sprijin sunt obisnuiti cu acest formular, iar MMPS a pastrat aceeasi forma pe care doar a completat-o cu cateva elemente necesare pentru suplimentul de incalzire, tocmai pentru a clarifica procesul, in conditiile numarului mare de beneficiari. In acest an, acordarea ajutorului pentru incalzirea locuintei poate fi solicitat pana in 20 noiembrie, deci ii incurajez pe cei care sunt singuri si au venituri mai mici de 2.053 de lei sau pe reprezentantii familiilor cu venituri mai mici de 1.386 de lei/membru, sa se adreseze primariilor si sa ceara indrumare pentru a beneficia de reducerea facturilor”, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan.
 
In plus, o parte din primarii au dezvoltat inca din anii anteriori diferite programe informatice care sa le ajute in acordarea acestor drepturi, iar acele aplicatii/programe au in vedere acest formular. Prin urmare, MMPS a incercat sa nu creeze dificultati si cheltuieli suplimentare pentru modificarea acelor programe.
 
De altfel, tot din acest motiv nu a fost modificata nici modalitatea de acordare si s-a decis pastrarea procedurii din OUG 70/2011, aplicata pana acum.


 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
formular ajutor incalzireformular ministerul muncii ajutor incalzire

Data aparitiei: 19 Octombrie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Formularul pentru obtinerea ajutorului de incalzire Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]