Ce vor face angajatii care au copii, incepand cu 25.10.2021?

vacanta elevi 25 octombrieparinti zile libere platiteparinti copii zile libere
Ce vor face angajatii care au copii, incepand cu 25.10.2021?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca in momentul de fata legea nu reglementeaza ce vor face angajatii care au copii, in contextul in care acestia vor intra in vacanta fortata. Incepand cu data de 25 octombrie, copiii vor sta acasa, dar nu pentru ca vor fi suspendate cursurile. Presedintele Klaus Iohannis a anuntat in data de 20 octombrie ca urmeaza o vacanta scolara de 2 saptamani, incepand cu 25 octombrie, masura care vine in intampinarea numarului crescut de cazuri Covid-19 in randul elevilor si profesorilor.
 
Desigur ca am discutat recent despre faptul ca OUG nr. 110/2021 reglementeaza aceste situatii. Dar se ridica urmatoarea intrebare: ce se petrece in momentul in care scoala nu trece in sistem online, ci pur si simplu intra intr-o vacanta spontana?

Zile libere platite parinti COVID-19
 
Probabil ca aceasta intrebare este in mintea parintilor care trebuie sa se prezinte la serviciu si nu stiu ce vor face incepand cu data de 25 octombrie. OUG 110/2021 precizeaza clar si in mod cert ca aceste zile libere vor fi acordate doar in situatia in care cursurile vor trece in online, nu este prevazuta situatia in care copiii intra in vacanta, din aceleasi motive.
 
Ramane de vazut daca autoritatile vor veni in ajutorul acestor parinti, modificand practic prevederile ordonantei mai sus mentionate. 
 
Recent, tocmai pentru a veni in ajutorul parintilor din Romania, autoritatile au decis ca acestia sa beneficieze de zile libere platite, in contextul in care scoala trece in online, din cauza acestei situatii cauzate de Coronavirus.
 
Concret, unul dintre parintii copiilor minori cu varsta de pana in 12 ani, care sunt inscrisi la o unitate de invatamant preuniversitara sau de educatie timpurie, poate beneficia de zile libere platite, pe durata suspendarii cursurilor. 
 
Va reamintim ca este necesara o declaratie pe propria raspundere in acest sens, vezi MODELUL declaratiei aici >>> 
 
OUG nr. 110/2021 privind acordarea unor zile libere platite parintilor si altor categorii de persoane in contextul raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 945 din 04 octombrie 2021.
 
Ordonanta prevede ca parintele care va sta acasa sa primeasca "Indemnizatia pentru fiecare zi libera acordata in conditiile art. 1 se plateste din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri si cheltuieli al angajatorului si este in cuantum de 75% din salariul de baza corespunzator unei zile lucratoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat".
 
 
Textul OUG nr. 110/2021 poate fi citit aici >>>
 

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
vacanta elevi 25 octombrieparinti zile libere platiteparinti copii zile libere

Data aparitiei: 21 Octombrie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ce vor face angajatii care au copii, incepand cu 25.10.2021? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]