Inaptitudinea medicala temporara. In ce mod va proceda angajatorul? Poate dispune concedierea salariatului?

salariat aviz medical inapt temporareinaptitudine medicalaart 64 codul muncii
Inaptitudinea medicala temporara. In ce mod va proceda angajatorul? Poate dispune concedierea salariatului?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legea 53/2003 - Codul muncii republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede la art. 61 lit. c) ca angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat.
 
"Angajatorul are functii pentru care sunt necesare avize psihologice/medicale. Un salariat a prezentat aviz medical inapt temporar si un alt salariat, inapt. Angajatorul nu dispune de locuri de munca pe care sa le ofere salariatilor compatibile cu pregatirea profesionala a acestora. Care sunt obligatiile angajatorului pentru salariatii care nu pot desfasura activitate pentru functiile pe care le ocupa in prezent si pentru care este necesar avizul medical/psihologic?"
 
 
Raspunsul specialistilor:
 
La art.64 din Codul muncii se prevede ca in cazul in care concedierea se dispune pentru motivul prevazut la art. 61 lit. c) angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate compatibile cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
 
Tot la acelasi articol, se precizeaza ca in situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit celor mentionate mai sus, acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
 
Referitor la concedierea propriu-zisa, art. 62 alin. (1) din Codul muncii prevede in mod expres ca angajatorul are obligatia de a emite decizia de concediere in termen de 30 de zile calendaristice de la data constatarii cauzei concedierii.
Mai facem precizarea ca, la art. 64 alin. (5) din Codul muncii se prevede ca in cazul concedierii pentru motivul prevazut la art. 61 lit. c) salariatul beneficiaza de o compensatie, in conditiile stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca, dupa caz.
 
In opinia noastra, prevederile mentionate mai sus sunt aplicabile in cazul salariatului declarat de medicul de medicina muncii inapt (inaptitudine permanenta).
 
In cazul salariatului declarat inapt temporar, incapacitatea medicala de a desfasura activitatea la locul de munca dureaza pana la reevaluarea sanatatii de catre medicul de medicina muncii. Astfel, in cazul in care lucratorul se afla temporar, din cauza unei boli, in incapacitate medicala de desfasurare a activitatii la locul de munca medicul de medicina muncii stabileste inaptitudinea temporara pana la disparitia cauzei medicale, iar in fisa de aptitudine avizul medical va fi "inapt temporar".
 
In acest caz salariatul poate beneficia de concediu medical pe perioada bolii si tratamentului, urmand ca o hotarare sa fie luata in functie de reevaluarea starii de sanatate a salariatului respectiv de catre medicul de medicina muncii. In situatia in care, la reevaluare, acest salariat va fi declarat ”apt” de catre medicul de medicina muncii, isi va relua activitatea anterioara. In situatia in care va fi declarat ”inapt” se pot aplica prevederile Codului muncii mentionate mai sus.
 
Un raspuns oferit la data de 19.01.2022, oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
salariat aviz medical inapt temporareinaptitudine medicalaart 64 codul muncii

Data aparitiei: 19 Ianuarie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Inaptitudinea medicala temporara. In ce mod va proceda angajatorul? Poate dispune concedierea salariatului? Nota: 4.9 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]