Salariat care REFUZA sa lucreze in zi de sarbatoare legala. Ce poate face angajatorul, daca activitatea nu poate fi intrerupta?

munca zi libera legalazile libere legale 2022salariat zi libera legala
Salariat care REFUZA sa lucreze in zi de sarbatoare legala. Ce poate face angajatorul, daca activitatea nu poate fi intrerupta?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Munca suplimentara si munca in zi de sarbatoare legala sunt reglementate distinct de Codul muncii. Pentru fiecare in parte este necesar sa fie respectate prevederile specifice.
 
Astfel, in ceea ce priveste munca in zi de sarbatoare legala, conform art. 139 alin. (1) din Codul muncii:
 
Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
- 1 si 2 ianuarie;
- 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Romane;
- Vinerea Mare, ultima zi de vineri inaintea Pastelui;
- prima si a doua zi de Pasti;  
- 1 mai;
- 1 iunie;
- prima si a doua zi ...vezi toate zilele libere legale 2022 >>>
 
 
Dar ce se petrece cand angajatii lucreaza in ture? Cum se va proceda daca un salariat refuza sa lucreze in zi libera legala?
 
"Angajatii lucreaza in ture, 12/24 - 12/48 iar programul este afisat in avans la finalul lunii pentru luna urmatoare. In cazul in care tura angajatului pica in zi de sarbatoare legala si acesta refuza sa vina la tura, ce putem face? Pentru a considera ca avem activitate continua, trebuie un document anume? Avand in vedere ca programul este afisat iar angajatul stie ca lucreaza in ture, este nevoie de acordul lui pentru a lucra in sarbatoare legala? In cazul in care, la sfarsitul lunii, se efectueaza ore suplimentare din derularea normala a programului de lucru in ture, este nevoie de acceptul angajatului pentru acestea sau se considera acord tacit, avand in vedere luarea la cunostinta a programului de lucru?"
 
Raspunsul specialistilor:
 
Art. 141 din acelsi Cod stabileste ca prevederile art. 139 nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.
 
Astfel, pentru munca in zilele de sarbatoare legala nu este necesar acordul salariatului, insa angajatorul trebuie sa respecte dispozitiile legale referitoare la programul de lucru inegal.
 
Conform art. 116 alin. (1) din Codul muncii, modul concret de stabilire a programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru de 40 de ore, precum si in cadrul saptamanii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern.
 
(2) Programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractul individual de munca.
 
Este corect ca angajatorul sa intocmeasca graficul turelor anterior fiecare luni si sa il aduca la cunostinta salariatilor pentru ca acestia sa fie in cunostinta de cauza cu privire la programul de lucru.  Insa, intrucat programul din situatia expusa este un program inegal, in contractul individual de munca trebuie specificat ca salariatii au un program de lucru inegal(munca in ture) ce va fi adus lunar la cunostinta salariatului prin comunicarea graficului.
 
Din prevederile art. 139 mai sus citat rezulta ca munca poate fi prestata in zi de sarbatoare legala daca activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.
 
Legea nu reglementeaza un document anume pentru a dovedi indeplinirea acestor conditii. Imposibilitatea intreruperii activitatii rezulta din documentele interne ale societatii care privesc organizarea si functionarea acesteia cum ar fi contractele incheiate cu clientii raportat la activitatea desfasurata.
 
In ceea ce priveste munca suplimentara, conform art. 120 alin. (2) din Codul muncii, munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.
 
Astfel, din aceasta prevedere rezulta ca salariatul trebuie sa isi exprime acordul pentru a efectua munca suplimentara insa textul nu reglementeaza necesitatea acordului scris. Acordul salariatul pentru efectuarea muncii suplimentare rezulta din insasi faptul ca presteaza munca suplimentara. Prin urmare, daca salariatii au efectuat munca suplimentara rezulta ca si-au dat acordul.
 
Un raspuns valabil la data de 20.01.2022, oferit de expertii de la PortalCoduMuncii >>>
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
munca zi libera legalazile libere legale 2022salariat zi libera legala

Data aparitiei: 21 Ianuarie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Salariat care REFUZA sa lucreze in zi de sarbatoare legala. Ce poate face angajatorul, daca activitatea nu poate fi intrerupta? Nota: 5 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]