OBLIGATIA de renegociere a salariilor, munca hibrid si voucherele de vacanta. Cele mai importante aspecte in legislatia muncii 2022

codul muncii 2022legislatia muncii 2022modificari codul muncii
OBLIGATIA de renegociere a salariilor, munca hibrid si voucherele de vacanta. Cele mai importante aspecte in legislatia muncii 2022
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inceputul anului 2022 a adus cu sine o serie de modificari ale legislatiei aplicabile raporturilor de munca, ce pot avea efecte semnificative asupra activitatii departamentului de resurse umane. Asadar, este timpul sa fiti la curent cu toate aceste schimbari, pentru a putea evita eventualele amezi data de ITM.

Modificari in legislatia muncii 2022

 
Este vorba despre:
 
·        obligatia de renegociere a salariilor, in cazul lucratorilor încadrati cu salariul minim, introdusa prin OUG 146/2021. Practic, in termen de 24 de luni de la angajare, salariatilor incadrati cu salariul minim va trebui sa li se majoreze salariul.
 
·        biletele de valoare, al caror regim juridic a fost modificat. De la data de 1 februarie, acestea se emit exclusiv pe suport electronic si apoi sunt de modificari specifice, ale fiecarui tip de bilet de valoare.
 
·        voucherele de vacanta
 
·        munca hibrid, o combinatie de telemunca si munca la sediul firmei din ce in ce mai utilizata si la noi. Unele studii arata ca aceasta este forma de organizare a muncii care va deveni majoritara in Europa. Care sunt provocarile juridice ale aceasteia, in contextul legislatiei romanesti.
 
Obtineti rapid raspunsurile! Fara timp pierdut, fara stres! Apelati la informatiile exceptionale din Consilier Codul Muncii, detalii AICI >>>
 

Noutati importante cuprinse in Consilier Codul muncii, in 2022:

 
·        Bilete de valoare - Categorii de bilete de valoare. Modificarile aduse prin Ordonantele de urgenta ale Guvernului nr. 130/2021 si 131/2021. Incepand de la 1 februarie 2022, biletele de valoare se emit exclusiv electronic. Intrebari si raspunsuri de actualitate. Un sfat surprinzator cu privire la tichetele cadou: nu le acordati! Tratament fiscal. Voucherele de vacanta – in sectorul public si in sectorul privat. In 2022 se pot acorda vouchere de vacanta de 15.300 lei. Noi contraventii, noi sanctiuni.
 
·        Modificarea salariului - Modificarea unilaterala si bilaterala a salariului. Inregistrari in ReviSal. Aplicarea noului salariu minim, de 2.550 lei. Renegocierea salariilor lucratorilor angajati cu salariul minim. Termenul de 24 de luni incepe de la 1 ianuarie 2022, pentru salariatii actuali, detalii AICI >>>
 
·        Telemunca - Sanatatea si securitatea in munca a telesalariatului. Telemunca partiala si provocarile juridice ale acesteia. Utilitate, dezavantaje. Poate fi trimis in delegatie salariatul care lucreaza in sistem hibrid? Programul de lucru si modalitatea de evidentiere a acestuia.
 

5 intrebari vitale in contextul coronavirus!

 
Actele normative emise recent (Legea 19, OUG 29, 30, 32 etc.) nu au putut acoperi toate situatiile aparute ulterior in practica. Iata in continuare 10 intrebari simple, dar cu raspunsuri deloc evidente:
 
1. Un angajat poate refuza solicitarea dvs. de a-si presta activitatea in regim de telemunca?
 
2. Persoanele fizice care obtin venituri exclusiv din drepturi de autor pot beneficia de indemnizatie de somaj tehnic?
 
3. Daca un angajat cumuleaza salariul cu pensia, mai poate beneficia de indemnizatia de somaj tehnic?
 
4. Societatile din domeniul constructiilor care isi intrerup complet activitatea si intra in somaj tehnic mai beneficiaza de facilitatile fiscale la plata salariilor minime de 3.000 lei?
 
5. In cazul suspendarii contractelor de munca pentru somaj tehnic, ce se intampla cu contractele deja suspendate pentru concedii medicale?
 
 
In calitate de abonat la „Consilier Codul Muncii” beneficiati GRATUIT de serviciul de consultanta telefonica, prin care puteti adresa intrebari expertilor care au realizat aceasta lucrare!
 
Acest serviciu de consultanta si informatiile exceptionale din cele peste 1.000 de pagini ale Consilierului sunt exact ce va trebuie! Va recomandam sa va abonati pe 6 luni, perioada suficienta pentru a depasi criza COVID-19!
 
Profitati acum de OFERTA SPECIALA in aceasta perioada, COMANDATI ACUM >>>
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul muncii 2022legislatia muncii 2022modificari codul muncii

Data aparitiei: 21 Februarie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

OBLIGATIA de renegociere a salariilor, munca hibrid si voucherele de vacanta. Cele mai importante aspecte in legislatia muncii 2022 Nota: 5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]