Vouchere de vacanta 2022. Care sunt cheltuielile pe care le va suporta angajatorul? Pot fi acordate doar unora dintre salariati?

vouchere de vacanta 2022vouchere de vacanta privatvouchere de vacanta cheltuieli angajator
Vouchere de vacanta 2022. Care sunt cheltuielile pe care le va suporta angajatorul? Pot fi acordate doar unora dintre salariati?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Conform art. 34^1 din Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare in forma modificata prin OUG nr. 131/2021 privind modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, pana la data de 1 ianuarie 2027, prevederile acestei legi nu se aplica voucherelor de vacanta.
 
Astfel, Legea nr. 165/2018 se aplica in ceea ce priveste voucherele de vacanta incepand cu data de 01 ianuarie 2027.
 
Pana la data de 01 ianuarie 2021, voucherele de vacanta sunt reglementate prin:
 
–OUG 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta;
– HG 215/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea voucherelor de vacanta.
 
 
"As vrea sa va intreb daca in anul 2022 se pot acorda si salariatilor din domeniul privat, vouchere de vacanta? Daca da, care sunt conditiile acordarii (ele se acorda tuturor salariatilor sau pot fi acordate si selectiv) si care sunt cheltuielile pe care le genereaza angajatorului? Au deductibilitate limitata sau nu? Se platesc contributii sociale, impozit pe venit, sau nu?"

Greseli frecvente care apar atunci cand acordati angajatilor diurna, tichete de masa, vouchere de vacanta, abonamente la servicii medicale!
 
Lucrarea "Beneficiile acordate salariatilor. Reglementari legale" explica impecabil cum trebuie interpretata legislatia specifica si va fereste de erori costisitoare, detalii AICI >>>
 
 
Raspunsul specialistilor:
 
Conform art. 1 din OUG 8/2009:
 
(1)Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, pentru recuperarea si intretinerea capacitatii de munca a personalului salarial, angajatorii care incadreaza personal prin incheierea unui contract individual de munca pot acorda, in conditiile legii, bonuri de valoare, denumite in continuare vouchere de vacanta.
 
Voucherele de vacanta pot fi acordate doar unora dintre salariati insa cu reglementarea unor criterii obiective  la nivel de unitate pe baza carora sunt alesi salariatii carora li se acorda.
 
Conform art.142 lit. r) din Codul fiscal:
 
Nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale urmatoarele:
 
r) biletele de valoare sub forma tichetelor de masa, voucherelor de vacanta, tichetelor cadou, tichetelor de cresa, tichetelor culturale, acordate potrivit legii. Astfel, tichetele de masa nu se cuprind in baza de calcul al contributiilor sociale daca sunt  acordate potrivit legii.
 
Contributia la sistemul de sanatate nu se datoreaza pentru voucherele acordate potrivit legii in baza art. 157 alin. (2) din Codul fiscal:
 
(2)Nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate sumele prevazute la art. 76 alin. (4)  lit. d), art. 141 lit. d) si art. 142.
 
Contributia asiguratorie pentru munca  nu se datoreaza pentru vocuherele de vacanta in baza art. 220^4 alin. (2) din Codul fiscal:
 
„(2) Nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiei asiguratorie pentru munca sumele prevazute la art. 142.”
 
Astfel, voucherele de vacanta nu intra in baza de calcul al contributiilor sociale daca sunt acordate potrivit legii. Prin urmare, trebuie vazut ce inseamna potrivit legii.
 
Conform art. 1 alin. (4) din OUG 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariatilor sub forma de vouchere de vacanta de catre alti angajatori decat cei prevazuti la alin. (2) (altii decat institutiile publice) reprezinta contravaloarea a maximum sase salarii de baza minime brute pe tara, garantate in plata, pentru un salariat, in decursul unui an fiscal. Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este cel stabilit in conditiile legii.

Iata lucrarea Beneficiile acordate salariatilor. Reglementari legale
 
10 exemple de intrebari care creeaza dificultati in practica, detalii AICI >>>
 
Astfel, in anul 2022 cuantumul voucherelor de vacanta ce se poate acorda fara contributii sociale este de 15.300 (2550 lei x 6 unde 2550 reprezinta salariul de baza minim brut pe tara in 2022).
 
Pentru salariat reprezinta avantaj in natura la stabilirea impozitului pe venit in baza art 76 alin. (3) lit. h).
 
In ceea ce priveste deductibilitatea la calculul impozitului pe profit, conform art. 25 alin. (3) lit. c) din Codul fiscal:
(3) Urmatoarele cheltuieli au deductibilitate limitata:
 
c) cheltuielile reprezentand tichetele de masa si vouchere de vacanta acordate de angajatori, potrivit legii;
Astfel, voucherele de vacanta in limita sumei de 15.300 lei in anul 2022 sunt cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe profit.
 
 
Un raspuns valabil la data de 24.01.2022, oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
vouchere de vacanta 2022vouchere de vacanta privatvouchere de vacanta cheltuieli angajator

Data aparitiei: 02 Iunie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Vouchere de vacanta 2022. Care sunt cheltuielile pe care le va suporta angajatorul? Pot fi acordate doar unora dintre salariati? Nota: 3.9 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru FizioterapeutIntrebare: As avea si eu nevoie de o fisa de post pentru functia de fizioterapeut, cod COR 226402.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Posibilitatea de detasare transnationala a cetatenilor ucraineniIntrebare: O societate din Romania are angajat un cetatean ucrainean. Acest cetatean ucrainean a obtinut in Romania permisul de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare. Societatea doreste acum sa il detaseze in Spania. Avand in vedere cele mentionate mai sus, va rugam sa ne comunicati daca societatea din Romania il poate detasa la o societate din Spania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]