Plata salariului in acord. Ce inseamna si ce prevede legislatia muncii din Romania?

plata salariu in acordsalarizare in acordart.159 codul muncii
Plata salariului in acord. Ce inseamna si ce prevede legislatia muncii din Romania?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"In departamentul Brutarie pe viitor ne-am dori sa aplicam plata salariului in acord: Un brutar va trebui sa realizeze in luna un total de 15.000 de paini pentru o productie de 100% Salariul negociat in contractul individual de munca este de 3.500 lei. Sa presupunem ca acesta imi va realiza doar 13.500 de paini, ceea ce inseamna o productie de 90%. Daca pentru productia de 15.000 salariul cuvenit este de 3.500 lei, pentru o productie de 13.500 salariul va fi de 3150 lei. Este corect sa platim salariul raportandu-ne la procentul de productie realizat de salariat in luna, chiar daca valoarea ar fi mai mica decat ce s-a negociat in contractual individual de munca?"
 
Raspunsul specialistilor:
 
Salarizarea in acord nu este reglementata de legislatia muncii. Ceea ce puteti face este sa stabiliti in contractul individual de munca salariu de baza si adaosuri la salariu de baza, acestea din urma urmand sa fie acordate in functie de performante.
 
Astfel, conform art. 159 alin. (1) din Codul muncii, salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca iar potrivit art. 160 din acelasi cod salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.
Asadar, elementele salariului sunt:
 
- Salariu de baza
- Indemnizatiile
- Sporurile
- Alte adaosuri
 
Salariul de baza este elementul fix al salariului si nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara. De asemenea, la stabilirea salariului de baza trebuie sa aveti in vedere dispozitiilor contractului colectiv de munca aplicabil in sensul ca nu veti putea stabili un salariu de baza mai mic decat cel prevazut in acest contract. Prin urmare, salariul de baza nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara si nici mai mic decat salariu de baza stabilit prin contractul colectiv de munca aplicabil.
 
Totodata, trebuie sa aveti in vedere faptul ca salariul de baza este fix, el nu poate varia de la luna la luna in functie de performante sau alte elemente.
 
In functie de realizarea planului, salariatii pot beneficia de adaosuri la salariu de baza. Acestea se inscriu in contractul individual de munca la Alte adaosuri. Adaosurile la salariul de baza reprezinta elemente accesorii si variabile ale salariului ce se acorda conform celor convenite de parti, angajator si salariat in contractul individual de munca.
 
GRATUIT! Fara nicio obligatie!
 
Acces online timp de 48 ore la lucrarea Consilier – Ghid complet de salarizare, detalii aici >>>
 
Conform modelului-cadru al contractului individual de munca aprobat prin OMMSS 64/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, in contractul individual de munca  la capitolul Salariu se inscriu:
 
J. Salariul
1. Salariul de baza lunar brut:...................... lei
2. Alte elemente constitutive:
a) sporuri ..............................................;
b) indemnizatii .........................................;
b1) prestatii suplimentare in bani........................;
b2) modalitatea prestatiilor suplimentare in natura.......;
c) alte adaosuri ........................................;
 
In consecinta, situatia expusa este posibila prin incheierea unui act aditional la salariu de baza prin care se modifica capitolul salariu in sensul ca se va stabili un salariu de baza lunar brut precum si acordarea unor adaosuri in functie de performante.
 
Un raspuns oferit la data de 19.05.2022, realizat de catre expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
plata salariu in acordsalarizare in acordart.159 codul muncii

Data aparitiei: 27 Iunie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Plata salariului in acord. Ce inseamna si ce prevede legislatia muncii din Romania? Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]