Indemnizatie de mobilitate versus diurna. In ce situatii se acorda, potrivit legii?

indemnizatie de mobilitatediurna 2022diurna legea nr. 72/2022
Indemnizatie de mobilitate versus diurna. In ce situatii se acorda, potrivit legii?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Ne-ar fi de mare ajutor daca ne veti putea transmite punctul dumneavoastra de vedere in legatura cu aplicarea Legii nr. 72/2022 la unele situatii aparute in practica, respectiv: Daca se mentioneaza in CIM aria geografica/localitatea, in principal, precum si in orice alt loc de munca in functie de necesitatile angajatorului, in subsidiar, in acest caz, pentru perioada in care salariatul se deplaseaza in alta localitate, primeste indemnizatie de mobilitate, proportional, cu aplicarea scutirii de taxe si nu primeste diurna? Daca se mentioneaza expres in CIM aria geografica/localitatea, salariatul primeste mobilitate nescutita de taxe pentru deplasarea in cuprinsul ariei geografice si diurna pentru depasirea ariei geografice, cu aplicarea prevederilor Legii nr. 72/2022? Este admis sa acordam simultam mobilitate nescutita de taxe si diurna, cu respectarea plafonului neimpozabil sau este total interzis de lege, mobilitatea fiind astfel acordata proportional pentru zilele in care se deplaseaza doar in aria geografica si nu primeste diurna?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Indemnizatia de delegare cunoscuta in practica sub denumirea de diurna se cuvine doar pe perioada delegarii/detasarii asa cum se dispune cu privire la delegare in art. 44 alin. (2) din Codul muncii:
 
Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
 
Asadar, cel care are dreptul la indemnizatie de delegare este salariatul delegat.
 
Faptul ca salariatul nu a fost delegat rezulta din locul muncii reglementat in contractul individual de munca.
Conform art. 43 din Codul muncii: Delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.
 
Astfel, salariatul este delegat daca a exercitat lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca asa cum este mentionat in contractul individual de munca.
 
Rezulta ca in perioada in care salariatul exercita lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca asa cum este mentionat in contractul individual de munca are dreptul la diurna.
 
Prin urmare, daca salariatul se deplaseaza in afara ariei geografice/localitatii mentionate in CIM la locul muncii, are dreptul la diurna netaxabila in limita plafonului neimpozabil prevazut de Codul fiscal.
 
Diurna se acorda fara taxe daca sunt indeplinite conditiile mentionate in HG 714/2018 cum ar fi:
delegarea sa dureze minim 12 ore, localitatea in care este delegat salariatul sa fie la o distanta mai mare de 5 km de localitatea unde are locul muncii, etc.
 
Atentie, Legea nr. 72/2022 a adus schimbari majore privind diurna!
 
Aflati care este noul regim al diurnei din lucrarea “Diurna legala in Romania si in strainatate”!
 
Evitati reincadrarea de catre ANAF a diurnei ca venit salarial, detalii aici >>>
 
In situatia in care salariatul se deplaseaza in aria geografica prevazuta in contractul individual de munca, acestuia i se cuvine indemnizatie de mobilitate cu respectarea acelorasi conditii de acordare a diurnei: deplasarea sa dureze minim 12 ore, localitatea in care se deplaseaza salariatul sa fie la o distanta mai mare de 5 km de localitatea stabilita in contractul individual de munca ca localitate de plecare, etc.
 
Daca ne raportam la diurna stabilita pentru institutii publice este necesar sa se aplice HG 714/2018. Aceasta hotarare nu se refera insa la mobilitate ci la delegare si detasare. Asadar, nu avem o reglementare pentru institutii publice cu privire la mobilitate, dar art. 76 alin. (4) lit. h) din Codul fiscal trimite la nivelul legal stabilit pentru indemnizatie prin hotarare a Guvernului.
 
Intrucat lucrurile nu sunt foarte clare, prudent este sa aplicam regulile de la diurna si in ceea ce priveste  indemnizatia de mobilitate.
In consecinta, consideram ca adoptarea unei masuri prudente implica acordarea indemnizatiei de mobilitate netaxabila in tara doar pentru o perioada de cel putin 12 ore de deplasare in alta localitate la o distanta de cel putin 5 km.
 
Asadar, prestatiile pentru mobilitate neimpozabile se acorda in mod identic cu modalitatea in care se acorda diurna neimpozabila.
 
In consecinta:
 
1) indemnizatia de mobilitate netaxabila se acorda in perioada in care salariatul se deplaseaza intr-o localitate situata la o distanta de cel putin 5 km si pentru o perioada de cel putin 12 ore si localitatea unde se deplaseaza reprezinta locul muncii mentionat in contractul individual de munca;
2) diurna se acorda in perioada in care salariatul este delegat intr-o localitate situata la o distanta de cel putin 5 km si pentru o perioada de cel putin 12 ore si localitatea unde se deplaseaza nu reprezinta locul muncii mentionat in contractul individual de munca;
 
Se poate acorda salariatului o suma in plus fata de cele mentionate la pct. 1 si 2 de mai sus cu titlu de prestatii de mobilitate indiferent daca salariatul mobil se deplaseaza sau nu in conditiile aratate (cel putin 12 ore si intr-o localitate la o distanta mai mare de 5 km) insa aceasta suma se acorda taxabila cu impozit pe venit si contributii sociale.
 
 
Un raspuns valabil la data de 23.05.2022, oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>

NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
indemnizatie de mobilitatediurna 2022diurna legea nr. 72/2022

Data aparitiei: 24 Mai 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Indemnizatie de mobilitate versus diurna. In ce situatii se acorda, potrivit legii? Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]