Vechimea in munca, sa fie recunoscuta si in cazul PFI-urilor. Cine propune acest proiect de lege?

vechima in munca pfavechime in munca pfilegea nr. 125/2022
Vechimea in munca, sa fie recunoscuta si in cazul PFI-urilor. Cine propune acest proiect de lege?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

O noua propunere de lege a fost recent inaintata la Senat pentru dezbatere, fiind vorba despre persoanele fizice independente. Concret, propunerea legislativa mentionata are in vedere completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.44/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale
 
In momentul de fata, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale nu include o categorie importanta de profesionisti, si anume profesiile liberale practicate de catre persoanele fizice independente (PFI), asa cum se poate vedea in expunerea de motive a propunerii realizate de o serie de senatori si deputati USR.
 
Printre cele mai comune exemple de profesii liberale a caror desfasurare este organizata si reglementata prin legi speciale si cele cu regim juridic special se numara traducatorii, medicii, contabilii etc., care isi practica profesia ca PFI si contribuie la sistemul de asigurari de sanatate si la sistemul de pensii la fel ca persoanele flzice autorizate si ca orice alta persoana angajata.
 
Experimentati acum! Bucurati-va de 3 editii ale Revistei Romane de Legislatia Muncii, Salarizare si ReviSal si de beneficiile pe care vi le aduce, timp de 10 zile!
 
ATENTIE! Cererea este enorma! Subscrieti acum pentru 3 numere GRATUITE inainte ca stocul sa ajunga la zero, detalii aici >>>
 
 
Desi a fost modificata recent prin Legea 125/2022, Ordonanta de urgenta a Guvernului m-. 44/2008 nu prevede ca activitatile economice desfasurate de persoanele fizice independente sa constituie vechime in munca si, dupa caz, vechime in specialitate daca activitatea economica pe care o desfasoara a produs venituri nete. In anul supus recunoasterii vechimii a caror valoare este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara si este inregistrata la Administratia Finantelor Publice. Astfel, se produce o discriminare privind diferite tipuri de profesii liberale care exista momentan pe piata muncii.
 
Desi modificarea OUG 44/2008 prin Legea 125/2022 a corectat deja o alta discrepanta legislativa privind activitatea persoanelor fizice autorizate (PFA-urilor), recunoscand astfel vechimea in munca si, dupa caz, in specialitate a acestora, a ramas totusi o discriminare fata de unele profesii liberale care sunt practicate sub forma de PFI-uri.
 
Asadar, in expunerea de motive este specificat si faptul ca "necesitatea interventiei legislative este justificata de lipsa includerii acestei categorii profesionale in recunoasterea vechimii in munca si specialitate, descurajand astfel activitatea persoanelor fizice independente. Schimbarile preconizate prin prezenta propunere legislativa vor avea impact pozitiv, dupa cum urmeaza:
 
(1) incurajarea unei mai mari categorii de persoane pentru a profesa in domeniul xn care a studiat: absolventii facultatilor de limbi straine ca traducatori autorizati, de pilda;
 
(2) incurajarea nediscriminarii de catre stat a PFI-ului in activitatea sa profesionala;
 
(3) Posibilitatea angajarii in sistemul de stat a persoanelor care au functionat ca PFI, dat fiind ca o condi-tie de baza pentru angajarea la stat este vechimea in munca/vechimea in specialitate. Astfel, facilitarea accesului expertilor care se pot angaja in sectorul public este un avantaj in folosul statului.
 
Prin recunoasterea vechimii in munca a PFI-urilor se va incuraja o mai mare  mobilitate pentru profesiile liberale in vederea angajarii in sistemul public si se va elimina o discriminare legislativa privind aceasta categorie de persoane."
 
 
Va reamintim ca presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a semnat joi, 5 mai 2022, Decretul nr. 775/2022 privind promulgarea Legii pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale (PL-x 449/11.10.2021). Aceasta a devenit legea nr. 125/2022 si prevede ca activitatea prestata de PFA-uri sa fie considerata vechime in munca.
 
Concret, va fi necesara indeplinirea a doua conditii esentiale pentru ca activitatea PFA...mai multe despre PFA si vechimea in munca aici >>> 
 
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
vechima in munca pfavechime in munca pfilegea nr. 125/2022

Data aparitiei: 28 Iunie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Vechimea in munca, sa fie recunoscuta si in cazul PFI-urilor. Cine propune acest proiect de lege? Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]