Activitate prestata in strainatate. Modalitati pentru a dovedi vechimea in munca

activitate prestata in strainatatevechime in muncastagiul de cotizare
Activitate prestata in strainatate. Modalitati pentru a dovedi vechimea in munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca, in Romania, stagiul minim de cotizare este de 15 ani si stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestor coordonate se realizeaza printr-o crestere graduala, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, informeaza Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP).
 
Vechimea in munca. Cum poti verifica ONLINE ce vechime ai dobandit pana in prezent?
 
Primul pas va fi acela de a completa datele formularului de creare cont, asa cum este specificat pe site CNPP. 
 
Iti mentionam ca, asa cum precizeaza autoritatile, structura formularului este urmatoarea:
 
Date de identificare:
Numele si prenumele
CNP
Adresa de e-mail
Act de identitate
Adresa de domiciliu...citeste continuarea pentru a afla cum iti verifici vechimea in munca >>>
 
 
Speta: Angajarea unei persoane, care printre alte locuri de munca, a lucrat si in strainatate (in afara Romaniei, in Comunitatea Europeana sau in afara ei). Ce acte (traduse si legalizate?) ar trebui sa imi prezinte pentru a-i lua in considerare, ca si vechime, perioada lucrata in strainatate? Mentionez ca as putea sa ii dau, spre exemplu, un spor de vechime mai mare daca iau in considerare si acea perioada. Ce alte opinii sau recomandari aveti?
 
Raspunsul specialistului: 
 
Sporul de vechime nu este reglementat de lege pentru angajatorii din domeniul privat asa incat in absenta unei reglementari a sporului nu exista nici prevederi legale referitoare la documentele necesare.
 
Pornind de la definitia data vechimii in munca de art. 16 alin. (5) din Codul muncii (Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca) salariatul trebuie sa faca dovada prestarii activitatii in baza unui contract individual de munca.
 
Astfel, vechimea in munca poate fi dovedita cu adeverinte eliberate de fosti angajatori privind activitatea desfasurata de salariati precum si orice alt document din care sa rezulte activitatea prestata in baza unui contract individual de munca cum ar fi certificate de stagii eliberate de institutiile din statele respective traduse si legalizate in limba romana.
 
De asemenea, se poate prezenta si contractul individual de munca insotit de o declaratie pe proprie raspundere a salariatului din care sa rezulte ca in perioada de existenta a contractului de munca nu au existat intreruperi de activitate, daca angajatorul accepta o astfel de dovada.
 
Un raspuns valabil la data de 01.07.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
activitate prestata in strainatatevechime in muncastagiul de cotizare

Data aparitiei: 04 Iulie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Activitate prestata in strainatate. Modalitati pentru a dovedi vechimea in munca Nota: 4.59 din 5 - 11 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]