Romanii au economii lunare de peste 800 lei. Cheltuielile si veniturile

economii romaniromani mici economiiromani economii per gospadarie
Romanii au economii lunare de peste 800 lei. Cheltuielile si veniturile
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va informam ca economiile au reprezentat in 2021, in medie, per gospodarie suma de 807 lei lunar. Pactic, vorbim despre 14,2% din veniturile totale, in scadere fata de anul precedent cu doua puncte procentuale, mai precizeaza Institutul National de Statistica.
 
Situatia pe categorii de gospodarii
 
Situatia pe categoriile de gospodarii analizate se prezinta astfel: gospodariile de pensionari au economisit in medie +15,4% din venituri, cele de lucratori pe cont propriu in activitati neagricole +14,7%, cele de salariati +14,1%, cele de agricultori +9%, in timp ce, nivelul cel mai scazut al economiilor, de +4,5%, s-a inregistrat la gospodariile de someri.
 
Printre gospodariile cu cele mai mici economii (pana in 10% din veniturile totale) s-au regasit gospodariile de agricultori (+9%), de someri (+4,5%), cele din regiunea Sud-Est (+9,1%), gospodariile formate din persoane singure (+8,6%), cele cu varsta cuprinsa intre 15 - 24 ani (+6,3%).
 
Veniturile au depasit cheltuielile cu 16%, la gospodariile formate din 5 persoane (+17,3%), la cele din regiunile Sud-Muntenia (+16,8%) si Centru (+17,1%), la cele cu nivel de pregatire superior (+16,4)
 
Diferenta dintre veniturile si cheltuielile gospodariilor din mediul rural a fost, in anul 2021, de 13,8%, iar in mediul urban s-au inregistrat, in medie, economii care au reprezentat 14,4% din veniturile totale. In profil teritorial, veniturile au depasit cheltuielile in toate regiunile. Economiile inregistrate s-au situat intre 9,1% din veniturile totale in regiunea Sud-Est si 17,1% in regiunea
Centru.
 
Pentru acoperirea cheltuielilor, o parte din gospodarii au retras sume din economiile realizate in perioadele anterioare depuse la banci si alte institutii financiare sau au apelat la imprumuturi si credite de la banci, CAR, agenti economici si de la persoane particulare, sumele intrate cu acest titlu in bugetele gospodariilor formand in medie 6,6 lei si respectiv 8,7 lei lunar pe gospodarie. Impreuna cu sumele incasate sub forma de avans sau prin restituirea unor sume acordate altor persoane, precum si cu contravaloarea marfurilor cumparate si a serviciilor prestate pe credit, toate aceste fluxuri monetare intrate in bugetele gospodariilor s-au ridicat, in medie, la 17,6 lei lunar pe o gospodarie, acoperind 0,4% din cheltuielile totale ale gospodariilor.
 
INS mai informeaza si ca, in anul 2021, gospodariile de pensionari au apelat in cea mai mica masura la credite si la economii, sumele utilizate ridicandu-se in medie la numai 10,5 lei (0,4% din cheltuielile totale). In cazul gospodariilor de someri 2,1% din cheltuieli au fost acoperite din aceste surse, din care imprumuturile au reprezentat 28,2%, iar sumele retrase de la banci din economiile anterioare
71,7%.
 
Raportate la totalul gospodariilor, sumele pe care o parte dintre gospodarii le-au economisit, utilizandu-le pentru restituirea creditelor si imprumuturilor contractate anterior, pentru a acorda imprumuturi altor gospodarii sau pe care le-au depus in banci, sunt mai mari cu 222,3 lei lunar pe o gospodarie decat cele care au intrat in bugetele gospodariilor sub forma imprumuturilor, retragerilor de economii etc.. In medie pe o gospodarie acestea din urma au reprezentat 239,9 lei lunar, respectiv 4,2% din veniturile totale.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
economii romaniromani mici economiiromani economii per gospadarie

Data aparitiei: 06 Iulie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Romanii au economii lunare de peste 800 lei. Cheltuielile si veniturile Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]