Concediul paternal se majoreaza la 10 zile, indemnizatia de concediu - impozitata

concediu paternal prelungitindemnizatie concediu paternal impozitataconcediu paternal 10 zile
Concediul paternal se majoreaza la 10 zile, indemnizatia de concediu - impozitata
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noi reguli in ceea ce priveste durata concediului paternal vor intra in vigoare in curand, printr-o ordonanta de urgenta menita sa transpuna in legislatia actuala Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati.
 
De asemenea, noua ordonanta are in vedere si transpunerea in legea actuala a Directivei europene 1158/2019, care vine cu o serie de noutati, avand in vedere ca vorbim despre introducerea unui nou tip de concediu, cel de ingrijitor al unei persoane bolnave. 
 
Revenind la concediul paternal, durata acestuia va creste la 10 zile lucratoare, fata de 5 zile, atat cat se stabileste in prezent, conform legii nr. 210/1999.
 
De asemenea, indemnizatia de concediu paternal urmeaza sa fie impozitata in mod similar cu salariile. Acest aspect urmeaza sa fie lamurit de autoritati, in curand.
 
Este demn de precizat si ca cei care vor urma cursuri de puericultura vor beneficia de prelungirea concediului paternal cu doar 5 zile, odata intrata in vigoare noua lege. Totusi, prelungirea concediului va fi valabila pentru fiecare nou-nascut, spre deosebire de momentul prezent, cand este posibila doar o singura data.
 
Angajatorii vor fi obligati sa acorde acest nou tip de concediu prelungit, altfel risca amenzi care incep de la 4.000 de lei si pot ajunge pana la 10.000 lei, tinand cont de prevederile Legii 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati.
 
 
Momentam legea nu este in vigoare, vom reveni cu amanunte.
 
 
Va reamintim ca recent Legea nr. 202/2002 a suferit modificari, introduse de OUG nr.57/2022:
 
 
Art. I. – Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 326 din 5 iunie 2013, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
 
1. La articolul 4, dupa litera l) se introduc doua noi litere, literele m) si n), cu urmatorul cuprins:
 
"m) prin «concediu de ingrijitor» se intelege un concediu pentru lucratori in vederea oferirii de ingrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuieste in aceeasi gospodarie ca lucratorul si care are nevoie de ingrijire sau sprijin semnificativ ca urmare a unei probleme medicale grave, astfel cum este definita de fiecare stat membru;
n) prin sintagma «formule flexibile de lucru» se inÅ£elege posibilitatea lucratorilor de a-si adapta programul de lucru, inclusiv prin utilizarea formulelor de munca la distanta, a programelor de munca flexibile sau a unor programe de munca cu timp redus de lucru."
 
2. La articolul 10, alineatele (3) si (8) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
 
"(3) Orice tratament mai putin favorabil aplicat unei femei sau unui barbat, pe motiv ca a solicitat sau a efectuat concediul pentru cresterea copiilor, concediul paternal, concediul de ingrijitor ori ca si-a exercitat dreptul de a solicita formule flexibile de lucru, constituie discriminare in sensul prezentei legi.
..............................................
(8) La incetarea concediului de maternitate, a concediului pentru cresterea copiilor in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati, a concediului paternal sau a concediului de ingrijitor, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca ori la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente, si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei."
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Incepe Turneului National de ReviSal!


 7 ateliere ReviSal in 7 orase mari din tara!
  1. Craiova - 26 martie
  2. Timisoara - 1 aprilie
  3. Cluj-Napoca - 2 aprilie
  4. Sibiu - 3 aprilie
  5. Constanta - 9 aprilie
  6. Iasi - 12 aprilie
  7. Bucuresti - 22 aprilie + Transmisiune LIVE
 Atentie, locurile sunt limitate! Grabiti-va sa faceti rezervarea!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu paternal prelungitindemnizatie concediu paternal impozitataconcediu paternal 10 zile

Data aparitiei: 17 August 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concediul paternal se majoreaza la 10 zile, indemnizatia de concediu - impozitata Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]