Totul despre contributiile CAS si CASS pentru contractele part-time

contract de munca part timecontributii contract part timeoug 16/2022 contracte part time
Totul despre contributiile CAS si CASS pentru contractele part-time
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca recenta OUG nr. 16/2022, emisa pe 15 iulie, aduce o modificare esentiala in domeniul relatiilor de munca! Astfel, incepand cu 1 august, in cazul salariatilor care au contracte cu timp partial, angajatorii sunt obligati sa achite CAS si CASS la nivelul salariului minim brut pe economie, nu proportional cu salariul efectiv, asa cum se intampla acum. 
 
Concret, ei trebuie sa achite contributii de pensii si sanatate in suma de 893 de lei, adica la nivelul salariului minim brut pe tara (2.550 de lei), indiferent ca salariatul lucreaza doar 2 ore sau 4 ore pe zi! Se ajunge astfel in situatii absurde, cand respectivele contributii pot fi mai mari decat salariul in sine, specificat in contractul cu timp partial! 
 
Mai mult, ordonanta prevede expres ca diferenta dintre contributiile sociale raportate la numarul de ore lucrate de angajat si cele raportate la salariul minim brut va fi suportata de catre angajator.
 
IMPORTANT!
 
Cel mai bine puteti intelege implicatiile acestei masuri urmarind exemple de calcul si studii de caz, care va vor arata limpede ce inseamna, pentru angajatori, aceasta modificare a Codului Fiscal! Astfel de informatii va sunt oferite in cadrul webinarului Contractul de munca cu timp partial - Noutati legislative sustinut de expertul Rodica Mantescu!
 
 
 
Un exemplu de neclaritate majora pe care o aduce aceasta masura!
 
 
OUG nr. 16/2022 prevede ca majorarea contributiilor nu se aplica in cazul catorva categorii de salariati cu contracte cu timp partial - elevi, studenti cu varsta pana in 26 de ani, ucenici, persoane cu dizabilitati, sau alte categorii de persoane carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore/zi, anumite categorii de pensionari, precum si in cazul salariatilor care au mai multe contracte de munca si realizeaza cumulat venituri sau asimilate, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul de baza minim brut pe tara. 
 
Dar, in aceasta ultima situatie, ce se intampla daca valoarea cumulata a contractelor NU este egala cu salariul de baza minim brut pe tara? Mai exact, in cazul unui salariat care are mai multe contracte cu timp partial, la mai multi angajatori, care dintre acesti angajatori plateste contributii majorate, aferente salariului minim? DETALII AICI >>>
 
Mai multe asemenea exemple de neclaritati practice va sunt prezentate in cadrul webinarului, precum:
 
Programul de lucru al salariatilor incadrati cu timp partial se modifica frecvent. Cum putem sa procedam pentru ca salariatii sa presteze activitate conform repartizarii prevazute in contractul individual de munca astfel incat sa nu riscam amendarea pentru munca nedeclarata? Un salariat cu timp partial poate fi delegat?  
 
In cazul caror persoane cu dizabilitati contributiile sociale nu se calculeaza la salariul de baza minim brut pe tara? 
 
Ce documente trebuie sa solicite angajatorului salariatilor incadrati in grad de handicap pentru a nu calcula contributiile sociale la salariul de baza minim brut pe tara. Doar pensionarii pentru limita de varsta se incadreaza la exceptiile de la plata contributiilor sociale la salariul de baza minim brut pe tara? 
 
Pensionarii militari in ce situatii sunt excepati de la plata contributiilor sociale la salariul de baza minim brut pe tara? Cum calculam baza de calcul a contributiilor sociale in cazul salariatilor care beneficiaza de concediu medical? Care sunt categoriile de persoane carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore?
 
Aflati raspunsul la toate aceste intrebari in cadrul webinarului, INSCRIE-TE ACUM >>>
 
 

Ce urmareste Guvernul prin aceasta majorare a contributiilor?

 
 
Oficial, masura are in vedere 3 lucruri:
 
  1. Sa descurajeze angajatorii care incheie contracte cu norma partiala pentru a plati Statului taxe mai mici.
  2. Sa protejeze categoriile de salariati vizate, asigurandu-le dreptul la pensie si la servicii medicale in sistemul public. 
  3. Sa elimine inechitatile fata de angajatorii care incheie contracte individuale de munca cu timp normal si care asigura salariul minim brut pe tara propriilor salariati. 
 
Practic, insa, nu este vorba decat de o noua sursa de sporire a incasarilor bugetare.
 
Sunt circa 370.000 salariati activi care au contracte cu timp partial si care intra, deci, sub efectele acestei masuri. Cresterea obligatiilor de plata CAS si CASS ale angajatorilor pentru toti acesti salariati urmeaza sa aduca venituri bugetare deloc de neglijat.
 
 
Cum va afecteaza pe dvs. aceasta masura?
 
 
Evident, ca orice modificare a Codului Fiscal, si aceasta este foarte importanta! 
 
Asigurati-va ca ii intelegeti exact implicatiile, precum si modul in care va afecteaza din punct de vedere fiscal-contabil, participand la webinarul sustinut de expertul Rodica Mantescu.
 
 
Iata temele abordate in cadrul webinarului:
  1. Clauze specifice contractului individual de munca cu timp partial. Reglementarea programului de lucru.
  2. Interdictia de a efectua ore suplimentare. Dificultati si riscuri. 
  3. Durata muncii. Cazuri in care durata muncii este mai mica de 8 ore/zi si 40 ore/saptamana dar contractul individual de munca este cu norma intreaga;
  4. Contributii sociale de la 01 august 2022. Modalitatea de stabilire a bazei de calcul a contributiilor sociale. Ce persoane sunt exceptate de la plata contributiilor sociale la salariul de baza minim brut pe tara? 
  5. Stabilirea indemnizatiilor medicale in cazul salariatilor care nu au un program zilnic. 
 
 
Aflati raspunsul la toate aceste intrebari in cadrul webinarului, INSCRIE-TE ACUM >>>
 

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contract de munca part timecontributii contract part timeoug 16/2022 contracte part time

Data aparitiei: 25 August 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Totul despre contributiile CAS si CASS pentru contractele part-time Nota: 5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]