Act aditional pentru modificarea unui CIM cu timp partial. In ce situatii se impune?

act aditional cim contract part timecontract timp partialcontract part time
Act aditional pentru modificarea unui CIM cu timp partial. In ce situatii se impune?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"In cazul unui contract de munca cu timp partial-inegal-ore pe luna se stabileste la sfarsitul fiecarei luni un grafic de lucru ptr luna urmatoare, insa in cursul luni intervine o lucrare in alta zi decat cea scrisa in grafic. Cum procedez: 1. Am voie sa il solicit persoanei respective sa se prezinte la lucru intr-o alta zi decat cea scrisa in grafic? 2. Ce documente trebuie sa intocmesc pentru a solicita acest lucru?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Potrivit dispozitiilor din Codul muncii, presteaza munca cu timp partial „salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru ale unui salariat cu norma intreaga comparabil”. Cu alte cuvinte, pentru a fi considerat contract de munca cu timp partial durata muncii respectivului salariat este sub durata programului normal de munca.
 
Subliniem faptul ca durata normala a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana, asadar un contract cu timp partial este definit prin prestarea activitatii sub norma intreaga de 40 de ore/saptamana, fara a fi specificata in lege o conditie privind repartitia fractiunii de norma, care poate fi si inegala.
 
Insa, tocmai pentru ca acest tip de contract de munca presupune o durata a muncii diferita fata de programul normal de lucru al unitatii, trebuie sa cuprinda in mod expres programul de munca al respectivului salariat.
 
Impozitarea contractelor de munca part-time - paguboasa pentru firma dvs.? Ce trebuie sa stiti ca angajator pentru a lua cele mai avantajoase decizii, detalii aici >>>
 
In acest sens, atragem atentia ca art. 105 alin. (1) din Codul muncii stabileste ca, contractul individual de munca cu timp partial cuprinde, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3), urmatoarele:
 
a) durata muncii si repartizarea programului de lucru;
b) conditiile in care se poate modifica programul de lucru;
c) interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.
 
In situatia in care intervin modificari care privesc durata muncii si repartizarea programului de lucru acestea pot fi modificate, prin act aditional, incheiat cu acordul partilor, in conditiile art. 17 alin.(5) din Codul muncii,  
Orele lucrate efectiv de salariat trebuie sa corespunda realitatii juridice consacrate si consfintita in CIM incheiat de cele doua parti.
 
Economisiti timp, energie si bani! Comandati acum exemplarul dvs. din lucrarea Impozitarea contractelor part-time de la 1 august 2022 pentru decizii rapide si actiuni profitabile bugetului firmei dvs, detalii aici >>> 
 
Astfel, daca intervine o modificare in program aceasta se va reflecta intr-un act aditional la contract iar salariatul va presta activitatea in ziua respectiva numai daca este de acord cu aceasta modificare.
 
Apreciem ca salariatul in cauza nu poate presta ore suplimentare si nu poate fi remunerat pentru acestea, tocmai aceasta modalitate de stabilire a duratei muncii tinand de esenta CIM cu timp partial.
 
In concluzie, durata si programul de lucru vor constitui elemente obligatorii ale contractului individual de munca cu timp partial, modificarea acestora urmand sa fie realizata prin act aditional incheiat de parti, in conditiile legii. Ulterior se va modifica si graficul in baza actului adtional la CIM.
 
Un raspuns realizat la data de 25.09.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
act aditional cim contract part timecontract timp partialcontract part time

Data aparitiei: 26 Septembrie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Act aditional pentru modificarea unui CIM cu timp partial. In ce situatii se impune? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]