Majorarea cu 100% a alocatiei pentru familiile cu venituri reduse

majorare alocatie familii venituri reduselegea nr. 277/2010alocatie pentru sustinerea familiei
Majorarea cu 100% a alocatiei pentru familiile cu venituri reduse
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vesti bune pentru cei care se confrunta cu probleme financiare grave, dar vor sa isi intemeieze o familie, in contextul in care o propunere legislativa are in vedere dublarea alocatiilor pentru familiile cu venituri reduse, care au copii in intretinere. 
 
De asemenea, vor beneficia de ajutoare sociale mai multe categorii de persoane decat in momentul prezent, conform proiectului de lege pentru modificarea Legii nr.277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei.
 
Propunerea a fost adoptata tacit de catre Senat din septembrie 2022, ramane de vazut cand va primi votul decisiv al Camerei Deputatilor, pentru a merge mai departe si a produce efecte. Legea NU este inca in vigoare!
 

Dublarea alocatiei pentru familiile cu venituri reduse - se doreste incurajarea natalitatii

 
Avand in vedere faptul ca natalitatea este in scadere, de la un an la altul, autoritatile doresc sa promoveze, prin acest proiect de lege, dublarea alocatiilor pentru familiile cu veniture reduse, care au in intretinere copii. Alocatia va fi denumita - "alocatie pentru sustinerea familiei".
 
In expunerea de motive se poate vedea ca: 
 
"De exemplu, alocatia prevazuta de Legea nr.277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei nu a mai suferit actualizari de aproape 7 ani, in conditiile in care cresterea preturilor a fost constanta, iar in anul 2022 se prefigureaza cea mai mare inflatie din ultimul deceniu.
 
De asemenea, raportarea alocatiei prevazuta de Legea nr.277/2010 la indicatorul social de referinta, care abia recent a suferit o majorarc egala cu inflatia din anul precedent, determina o valoare a alocatiei pentru sustinerea familiei cu valoare extrem de mica, care nu poate fi considerata nici sprijin pentru familii si nici un instrument de politica publica pentru incurajarea natalitatii.
 
Pentru a raspunde acestei probleme emergente, prezenta propunere legislativa are in vedere o majorare cu 100% a alocatiei pentru sprijnirea familiilor, pentru toate categoriile de beneficiari prevazuti de lege, de la familiile cu un copil si pana la familiile cu patru sau mai multi copii.
 
De asemenea, in vederea actualizarii categoriilor de beneficiari, propunem si majorarea cu 100% a limitelor eligibilitatii beneficiarilor si a nivelului de alocatie, in functie de venitul net mediu lunar pe membru de familie, dat fiind ca in ultimii 7 ani nivelul salariului minim pe economie s-a majorat in fiecare an, astfel incat numarul de beneficiari ai legii s-a redus de la un an la altul."
 
 
De asemenea, pentru familia al carei venit net mediu lunar pe membru de familie se situeaza pana la 0,80 ISR inclusiv, cuantumul lunar al alocatiei va fi stabilit prin raportare la indicatorul social de referinta, denumit in continuare ISR, dupa cum urmeaza:
 
a) 0,3280 ISR pentru familia cu un copil;
b) 0,6560 ISR pentru familia cu 2 copii;
c) 0,9840 ISR pentru familia cu 3 copii;
d) l,3120 ISR pentru familia cu 4 copii si mai multi.
 
Astfel, o familie cu 2 copii, din situatia expusa mai sus, va primi o alocatie de aproximativ 340 de lei, fata de 172 lei, atat cat este in momentul prezent.
 
Pentru familia al carei venit net mediu lunar pe membru de familie se situeaza peste 0,80 ISR si pana la 1,60 ISR inclusiv, cuantumul alocatiei este stabilit dupa cum urmeaza:
 
a) 0,3000 ISR pentru familia cu un copil;
b) 0,6000 ISR pentru familia cu 2 copii;
c) 0,9000 ISR pentru familia cu 3 copii;
d) l,2000 ISR pentru familia cu 4 copii si mai multi.
 
De asemenea, familia monoparentala al carei venit net mediu lunar pe membru de familie se situeaza pana la 0,80 ISR inclusiv, cuantumul lunar al alocatiei este stabilit prin raportare la indicatorul social de referinta, dupa cum urmeaza:
 
a)0,428 ISR pentru familia cu un copil;
b)0,856 ISR pentru familia cu 2 copii;
c)l,284 ISR pentru familia cu 3 copii;
d)l,712 ISR pentru familia cu 4 copii si mai multi.
 
Pentru familia monoparentala (persoane singure, vaduve, divortate, etc) al carei venit net mediu lunar pe membru de familie se situeaza peste 0,80 ISR si pana la 1,60 ISR inclusiv, cuantumul alocatiei este stabilit dupa cum urmeaza:
 
a)0,408 ISR pentru familia cu un copil;
b)0,816 ISR pentru familia cu 2 copii;
c)l,224 ISR pentru familia cu 3 copii;
d)l,632 ISR pentru familia cu 4 copii si mai multi.
 
Precizam ca ISR reprezinta indicele social de referinta si are valoarea de 525,5 lei, de la 1 martie 2022. ISR este, potrivit legii, o unitate exprimata in lei la nivelul careia se raporteaza prestatiile banesti suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj.
 
 

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
majorare alocatie familii venituri reduselegea nr. 277/2010alocatie pentru sustinerea familiei

Data aparitiei: 05 Octombrie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Majorarea cu 100% a alocatiei pentru familiile cu venituri reduse Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]