Raporturi de munca - ce inseamna o activitate independenta si cum poti angaja o persoana fara CIM

activitate independentaangajare fara cimangajare persoana fizica autorizata
Raporturi de munca - ce inseamna o activitate independenta si cum poti angaja o persoana fara CIM
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"In cadrul unei SC urmeaza a se colabora cu o persoana pe perioada nedeterminata in domeniul design vestimentar. Nu se doreste a fi angajata cu contract de munca. Cum se procedeza in acest caz? Ce tip de intelegere scrisa se incheie intre cele doua parti ? Ce formular se foloseste? Ce obligatii are societatea fata de Administratia financiara si Casa de pensii sau alte institutii , precum si alte aspecte ce intervin in aceasta situatie?"
 
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: 11-50 angajati
• Cod CAEN: 4616
 
Raspunsul specialistului:

O activitate poate fi dependenta sau independenta. Activitatea dependenta va fi prestata in baza unui contract individual de munca. Activitatea independenta poate fi prestata de persoanele fizice autorizate.
 
Art. 6 alin. (1)  din OUG 44/2008  privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, orice activitate economica desfasurata permanent, ocazional sau temporar in Romania de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale trebuie sa fie inregistrata si autorizata, in conditiile prezentei ordonante de urgenta.
 
Scapati de AMENZI URIASE urmand regulile de aur pentru procesul de angajare!
 
Evitati cele mai frecvente greseli! Va oferim "Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR" care include procedura completa la angajare si regulile referitoare la protectia datelor cu caracter personal, detalii AICI >>>
 
Pentru a stabili daca activitatea este independenta trebuie sa fie analizat daca cel putin 4 dintre urmatoarele criterii sunt indeplinite:
 
1. persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a    activitatii, precum si a programului de lucru;
2. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti;
3. riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea;
4. activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara;
5. activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;
6. persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;
7. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii;
 
Daca sunt indeplinite cel putin 4 dintre aceste criterii, activitatea poate fi prestata de persoane fizice autorizate.
Prin urmare, se va lua fiecare criteriu in parte si se va verifica daca este indeplinit. Daca nu se gasesc cel putin 4 criterii, activitatea nu poate fi prestata in calitate de persoana fizica autorizata ci se va incheia contract individual de munca.
 
Nu are relevanta dorinta angajatorului in conditiile in care activitatea este una dependenta. Astfel, daca activitatea este dependenta angajatorul are obligatia sa incheie contract individual de munca.
 
De asemenea, in situatia unei activitati independente nu putem sa recomandam incheierea unui contract de prestari servicii cu o persoana neautorizata. Aceste contracte se incheie pentru activitati ocazionale, intamplatoare.
 
Activitatea independenta trebuie sa fie autorizata astfel incat persoanele fizice sa desfasoare activitatea independenta in calitate de persoane fizice autorizate.
 
Un raspuns valabil in septembrie 2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
activitate independentaangajare fara cimangajare persoana fizica autorizata

Data aparitiei: 11 Noiembrie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Raporturi de munca - ce inseamna o activitate independenta si cum poti angaja o persoana fara CIM Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]