Interdictia efectuarii de ore suplimentare in cazul ClM cu timp partial - atentie la prevederile legislative!

cim cu timp partial ore suplimentareOUG nr.16/2022art. 111 codul muncii
Interdictia efectuarii de ore suplimentare in cazul ClM cu timp partial - atentie la prevederile legislative!
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 

"Avand in vedere ca angajatii cu timp partial nu au dreptul la ore suplimentare, am incheiat contractele de munca cu toti angajatii pe 8 ore. Avand specificul activitati, nu se lucreaza constant 8 ore/zi.
 
1. In cazul unor angajati, timpul de lucru efectiv lucrat in anumite perioade este mai mic decat totalul orelor lucratoare in luna respectiva, lucrand 6-7 ore/zi. Contractul de munca poate sa ramana de 8 ore, avand in vedere faptul ca sunt luni cand trebuie sa efectueze si ore suplimentare?
 
2. In cazul in care lucreaza 12/24 ore, dar nu constant, trebuie modificat contractul de munca prin act aditional?
 
3. Daca timpul efectiv lucrat (din motivul ca lucreaza numai 6-7 ore zi in loc de 8 ore) este mai mic decat orele lucratoare din luna respectiva, suntem obligati sa achitam salariul integral, sau numai suma aferenta timpului lucrat?"
 
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton: 
 
1. Conform art. 111 din Codul muncii, republicat, timpul de munca reprezinta orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil si/sau ale legislatiei in vigoare.
 
Astfel, timpul de munca cuprinde si perioada in care salariatul se afla la dispozitia angajatorului, chiar daca nu presteaza efectiv munca cum sunt de exemplu perioadele in care salariatii asteapta marfa, clientii, beneficiarii etc.
 
In speta prezentata nu veti putea modifica contractele cu salariatii in contracte individuale de munca cu timp partial care sa presteze activitatea cu depasirea timpului de munca convenit prin contractul incheiat, caci in cazul contractelor individuale de munca cu timp partial este interzisa efectuarea orelor suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora, conform art. 105 din Codul muncii, republicat.
 
Veti putea modifica de comun acord cu salariatii, prin acte aditionale incheiate la contractele de munca, durata timpului de lucru, transformand astfel contractele cu norma intreaga in CIM cu timp partial, insa in acest caz nu ii veti mai putea folosi pe acei salariati sa presteze munca peste timpul de munca convenit cu acestia prin actul aditional, iar pentru prestarea activitatilor ce exced timpului lor de munca veti putea angaja alte persoane.
 
Evitati acum acuzatiile de munca la negru ale inspectorilor ITM si amenzile ce pot atinge si 20.000 lei/salariat!
 
Singurul dvs. ghid practic pentru rezolvarea problemelor generate de legislatia nou schimbata este Contractul de munca - timp partial. Beneficii si avantaje. Noutati legislative, detalii AICI >>>
 
 
2. Art. 113 alin. (1) din Codul muncii, republicat, prevede ca repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu 48 de ore de repaus.
 
In functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana potrivit alin. (2) din acelasi articol.
 
Totodata, conform art. 116 alin. (1) din Codul muncii, republicat, modul concret de stabilire a programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru de 40 de ore, precum si in cadrul saptamanii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern.
 

Programul de lucru inegal - conditii de functionare

 
Programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractul individual de munca (art. 116 alin. (2) din Codul muncii, republicat).
 
In acest sens, trebuie sa aveti in vedere si obligatia de a tine evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat si de a supune controlului inspectiei muncii aceasta evidenta ori de cate ori este solicitat. In cadrul unui control efectuat de catre inspectorii de munca, inadvertentele dintre situatia scriptica si cea de fapt pot fi constatate si sanctionate.
 
Asa fiind, programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractele individuale de munca ale salariatilor care lucreaza dupa un astfel de program. Modificarea CIM se va realiza prin incheierea unor acte aditionale la contractele de munca ale salariatilor in cauza.
 
3. Angajatorul poate incheia cu salariatii contracte de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, decizia de a incheia unul sau altul dintre contracte apartinand angajatorului, singurul in masura sa se pronunte asupra oportunitatii incheierii unuia sau altuia dintre contracte in functie de timpul necesar desfasurarii activitatii pentru care angajeaza. Daca modalitatea de salarizare este in functie de timpul lucrat (in regie), salariul nu se modifica de la o luna la alta in functie de numarul orelor lucrate din luna de salariat. In situatia in care activitatea salariatului nu este prestata 40 de ore pe saptamana, partile vor incheia un contract individual de munca cu timp partial.

Nu este admisibil ca cele doua parti, angajator si salariat, sa incheie un contract cu norma intreaga, dar salariatul sa presteze activitate o fractiune de norma, dupa cum nu este legal ca salariatul sa primeasca numai o parte din salariul prevazut in contractul individual de munca.
 
In consecinta, norma de munca trebuie prevazuta in CIM in functie de timpul necesar desfasurarii activitatii pentru care angajeaza respectiva persoana, care va beneficia de salariul integral, respectiv salariul de baza brut stabilit prin contractul individual de munca la care se adauga eventualele sporuri si indemnizatii la care acesta are dreptul, potrivit legii si contractului individual/colectiv de munca.
 
Primirea la munca a unuia sau a mai multor salariati cu depasirea duratei timpului de munca stabilita in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial, se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 15.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 200.000 lei (art. 151 lit. d) coroborat cu art. 260 alin. (1) lit. e3) (O.U.G. nr. 117/2021)
 
Contractul cu timp partial modificat prin O.G. nr. 16/2022 - Atribute speciale ale contractului cu timp partial de munca. Avantaje, beneficii, dar si pericole.

Singurul dvs. ghid practic pentru rezolvarea problemelor generate de legislatia nou schimbata este Contractul de munca - timp partial. Beneficii si avantaje. Noutati legislative detalii aici >>>
 

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cim cu timp partial ore suplimentareOUG nr.16/2022art. 111 codul muncii

Data aparitiei: 06 Octombrie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Interdictia efectuarii de ore suplimentare in cazul ClM cu timp partial - atentie la prevederile legislative! Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]