Indemnizatia primita in CCC va putea fi executata silit pentru orice tip de datorii

indemnizatie ccc executare silitaindemnizatie concediu crestere copil
Indemnizatia primita in CCC va putea fi executata silit pentru orice tip de datorii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vesti mai putin bune pentru salariatii care datoreaza bani, in contextul in care legiuitorul a decis ca indemnizatia primita pe durata concediului de crestere a copilului sa poata fi executata silit, fara a se tine cont de tipul datoriei.
 
Desigur ca vor exista si exceptii, asa ca anumite categorii de venituri nu vor putea fi executate silit, nici dupa aplicarea ordonantei mentionate. Vorbim despre stimulentul de insertie, majorarea cu 50% a indemnizatiei cuvenite pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil si indemnizatia pentru ingrijire acordata pana la varsta de 7 ani a copilului cu dizabilitati, etc.
 
Acest aspect este reglementat de catre OUG nr. 164/2022 care va modifica, in curand, OUG nr. 111/2010. 
 
Desi ordonanta mai sus mentionata a intrat deja in vigoare, fiind publicata in Monitorul Oficial, aceasta va incepe sa produca efecte doar dupa ce vor fi modificate si normele de aplicare ale OUG nr.111/2022.
 
ORDONANTA DE URGENTA nr. 164 din 29 noiembrie 2022 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor

 
 
Modificarile din legislatie trebuie cunoscute! Cu totii am primit propriri pe salariul unui angajat
Popririle din Salariu – noul Ghid Practic - Obligatii, Capcanele din lege + Greseli frecvente si Evitarea lor
Ghidul Practic va arata procedura corecta de urmat
Eliminati pericolul unor amenzi de pana la 10.000 de lei, detalii AICI >>>
 
(...)
 
"La articolul 20, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
Articolul 20
 
(1) Indemnizatia pentru cresterea copilului prevazuta la art. 2 alin. (1) poate fi urmarita si executata silit indiferent de natura creantelor datorate de debitor, in limitele prevazute de cadrul legal in materie. Celelalte drepturi, prevazute la art. 5, 7, 9, art. 31 alin. (2) si art. 32 alin. (1) lit. c) si d), alin. (2) si (5), nu pot fi urmarite silit decat in vederea recuperarii, conform legii, a sumelor incasate necuvenit cu acest titlu."
 
Printre alte modificari aduse de OUG nr. 164/2022, se numara si:
 
La articolul 3, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
(3) Pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei lunare prevazute la art. 2 alin. (2), daca persoanele indreptatite s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6), se iau in calcul veniturile lunare incasate, aferente acestor perioade, calculate, potrivit legii, de catre platitorii acestora.
 
3. La articolul 3, dupa alineatul (5) se introduce un nou alineat, alin. (5^1), cu urmatorul cuprins:
 
(5^1) Daca, in aceeasi luna, o persoana realizeaza venituri atat in tara, cat si in statele in care se aplica Regulamentul, fara suprapunerea perioadelor de activitate, se iau in calcul veniturile realizate in ambele tari, cu aplicarea in mod corespunzator a prevederilor art. 12 alin. (2) din acelasi regulament.
 
4. La articolul 3, dupa alineatul (6) se introduc patru noi alineate, alin. (7)-(10), cu urmatorul cuprins:
 
(7) Pe toata perioada pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv de 3 ani, in cazul copilului cu handicap, beneficiarul poate solicita recalcularea cuantumului indemnizatiei pe baza unor hotarari judecatoresti definitive, adeverinte sau alte acte doveditoare privind rectificarea veniturilor prevazute la alin. (1) care au stat la baza acordarii dreptului, eliberate de platitorii de venituri sau de organele competente. Noul cuantum se acorda de la data prevazuta in hotararea judecatoreasca definitiva sau, dupa caz, de la data prezentarii documentelor de rectificare a veniturilor.
 
(8) In situatia persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, cuantumul indemnizatiei lunare stabilit prin decizia de acordare a indemnizatiei se recalculeaza in baza actelor doveditoare eliberate de organele competente privind veniturile efectiv realizate in perioada pentru care s-a luat in calcul venitul estimat in vederea platii anticipate a impozitului sau, dupa caz, pentru care s-a completat declaratia pe propria raspundere.
 
(9) Daca in urma recalcularii prevazute la alin. (8) rezulta un cuantum mai mare al indemnizatiei lunare fata de cel stabilit initial, diferenta se acorda pentru intreaga perioada incepand cu data stabilirii dreptului la indemnizatia pentru cresterea copilului.
 
(10) Daca in urma recalcularii prevazute la alin. (8) rezulta un cuantum mai mic al indemnizatiei lunare fata de cel stabilit initial, sumele acordate in plus, incasate necuvenit, se recupereaza de la beneficiar, potrivit prevederilor art. 24.
 
5. Articolul 5 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
Articolul 5
 
Cuantumul indemnizatiei lunare prevazute la art. 2 alin. (2) se majoreaza cu 50% din indemnizatia cuvenita, pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere. Majorarea astfel calculata nu poate fi mai mica decat valoarea minima a indemnizatiei pentru cresterea copilului prevazuta la art. 2 alin. (2).

 
Popririle din Salariu – noul Ghid Practic - Obligatii, Capcanele din lege + Greseli frecvente si Evitarea lor
Ghidul Practic va arata procedura corecta de urmat
Eliminati pericolul unor amenzi de pana la 10.000 de lei, detalii AICI >>>
 
6. La articolul 8, alineatele (1)-(3) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
 
Articolul 8
 
(1) De indemnizatia lunara si stimulentul de insertie prevazute de prezenta ordonanta de urgenta beneficiaza oricare dintre parintii firesti ai copilului, oricare dintre persoanele carora li s-a incredintat copilul in vederea adoptiei sau care au adoptat copilul, daca indeplineste conditiile de acordare prevazute de prezenta ordonanta de urgenta.
(2) Beneficiaza de aceleasi drepturi si una dintre persoanele care are copilul in plasament ori in plasament in regim de urgenta, cu exceptia asistentului maternal profesionist care poate beneficia de aceste drepturi numai pentru copiii sai, precum si persoana care a fost numita tutore.
(3) In situatia persoanelor carora li s-a incredintat copilul in vederea adoptiei sau care au adoptat copilul, precum si a celor prevazute la alin. (2), acordarea drepturilor prevazute la art. 2, respectiv la art. 7 se face tinandu-se seama de perioada de 12 luni anterioare celei in care, dupa caz, a fost facuta incredintarea, s-a aprobat adoptia ori s-a instituit plasamentul sau tutela.
 
7. La articolul 9, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
(4) Pe perioada suprapunerii situatiilor prevazute la alin. (2), cuantumul indemnizatiei lunare prevazut la art. 2 alin. (2) se majoreaza cu 50% din indemnizatia cuvenita, pentru fiecare dintre copii, incepand cu cel de-al doilea. Majorarea astfel calculata nu poate fi mai mica decat valoarea minima a indemnizatiei pentru cresterea copilului prevazuta la art. 2 alin. (2).
 
8. La articolul 9, dupa alineatul (4) se introduc trei noi alineate, alin. (4^1)-(4^3), cu urmatorul cuprins:
 
(4^1) Concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului sau, dupa caz, stimulentul de insertie se acorda persoanei indreptatite, ori de cate ori aceasta solicita, daca la momentul solicitarii indeplineste conditiile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta.
 
(4^2) In situatia in care copilul/copiii este/sunt incadrat/ incadrati in grad de handicap, pentru acesta/acestia concediul si indemnizatia se acorda pana la implinirea de catre copil/copii a varstei de 3 ani, astfel:
 
a) in cazul in care exista deja stabilit un drept de concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copilului, prin prelungirea perioadei de acordare, daca cererea de prelungire este depusa inainte de incetarea dreptului anterior;
 
b) in cazul in care incadrarea in grad de handicap se realizeaza dupa implinirea de catre copil/copii a varstei de 2 ani si pentru acesta/acestia a fost acordat anterior concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului, prin acordarea unui nou concediu si a unei noi indemnizatii de la data incadrarii in grad de handicap, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile de la data incadrarii;
 
c) prin acordarea unui nou drept de la data depunerii cererii in cazul in care au fost depasite termenele prevazute la lit. a) si b).
(4^3) In situatia prevazuta la alin. (4^2), indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda in cuantumul platit anterior. In cazul in care sunt incadrati in grad de handicap mai multi copii rezultati in urma unei sarcini multiple, pe langa indemnizatia pentru cresterea copilului in cuantumul prevazut la art. 2 alin. (2) se va acorda si suma prevazuta la art. 5, in raport cu numarul copiilor.
 
9. La articolul 11, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
Articolul 11
 
(1) Daca ambii parinti dintre persoanele prevazute la art. 8 alin. (1) indeplinesc cerintele de acordare a concediului pentru cresterea copilului, prevazute in prezenta ordonanta de urgenta, acesta se acorda astfel incat:


Popririle din Salariu – noul Ghid Practic - Obligatii, Capcanele din lege + Greseli frecvente si Evitarea lor
Ghidul Practic va arata procedura corecta de urmat
Eliminati pericolul unor amenzi de pana la 10.000 de lei, detalii AICI >>>
a) cel putin 2 luni de concediu pentru cresterea copilului sa se efectueze de parintele care nu a solicitat initial acordarea acestui drept;
b) in situatia in care parintele prevazut la lit. a) nu solicita acordarea concediului pentru cresterea copilului pentru cel putin 2 luni, desi indeplineste cerintele prevazute in prezenta ordonanta de urgenta, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acestuia.
 
10. La articolul 16, alineatul (1) si partea introductiva a alineatului (2) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
 
Articolul 16
 
(1) Dreptul la indemnizatiile prevazute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 si art. 9 alin. (4) inceteaza incepand cu ziua urmatoare celei in care:
a) copilul a implinit varsta de 2 ani, respectiv de 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) a avut loc decesul copilului;
c) au trecut 3 luni de la data expirarii certificatului de incadrare in grad de handicap al copilului, iar un certificat nou nu a fost depus in aceasta perioada.
 
(2) Dreptul la indemnizatiile prevazute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 si art. 9 alin. (4) se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care:
 
11. La articolul 16, dupa alineatul (2) se introduc doua noi alineate, alin. (2^1) si (2^2), cu urmatorul cuprins:
 
(2^1) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), in situatia in care se constata ca certificatul de incadrare in grad de handicap al copilului este expirat, plata indemnizatiei prevazuta la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 si art. 9 alin. (4) se suspenda pentru o perioada de 3 luni, incepand cu luna urmatoare celei in care a expirat certificatul de incadrare in grad de handicap al copilului. Neprezentarea unui nou certificat de incadrare in grad de handicap in termenul de 3 luni conduce la incetarea dreptului.
(2^2) In situatia reincadrarii copilului in grad de handicap in perioada de suspendare prevazuta la alin. (2^1) plata indemnizatiei prevazute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 si art. 9 alin. (4) se reia, incepand cu ziua urmatoare reincadrarii in grad de handicap.
 
12. La articolul 16 alineatul (3), litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
c) realizeaza, in decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, al caror nivel net nu depaseste de 8 ori cuantumul minim al indemnizatiei stabilit la art. 2 alin. (2).
 
13. La articolul 18, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
Articolul 18
 
(1) In situatiile de suspendare a drepturilor prevazute la art. 16 alin. (2) si art. 17 alin. (2) acestea pot fi solicitate si de catre o alta persoana indreptatita, daca indeplineste cerintele prevazute in prezenta ordonanta de urgenta, mai putin cele prevazute la art. 11 alin. (1).
14. Dupa articolul 19 se introduce un nou articol, art. 19^1, cu urmatorul cuprins:
 
Articolul 19^1
 
(1) In vederea solicitarii concediului pentru cresterea copilului, persoanele prevazute la art. 8 alin. (1) si (2) au obligatia sa anunte angajatorul, cu cel putin 10 zile inainte de finalizarea concediului de maternitate sau, dupa caz, inainte de data estimata de incepere a concediului pentru cresterea copilului, de intentia de a-si exercita dreptul la concediul pentru cresterea copilului prin depunerea unei cereri in format letric sau electronic, in care sa precizeze perioada preconizata a concediului pentru cresterea copilului.
(2) In cazul in care persoana indreptatita nu precizeaza in cererea de acordare a concediului perioada preconizata, angajatorul aproba cererea pentru perioada maxima a concediului pentru cresterea copilului, potrivit prevederilor art. 2 alin. (1).
 
(...)
 
a articolul 25, alineatele (1) si (4) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
 
Articolul 25
 
(1) Angajatorul are obligatia de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1) si art. 11 alin. (1) lit. a).
 
(4) In cazul persoanei indreptatite care are calitatea de salariat si care se intoarce la activitatea profesionala, aceasta are obligatia de a anunta, in scris, angajatorul cu cel putin 30 de zile inainte intentia de reluare a raportului de munca sau de serviciu.
 
17. La articolul 25, dupa alineatul (4) se introduc doua noi alineate, alin. (4^1) si (4^2), cu urmatorul cuprins:
 
(4^1) In situatia prevazuta la alin. (4), precum si la incetarea concediului pentru cresterea copilului, persoanei indreptatite i se aplica prevederile art. 10 alin. (8) din Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiind de conditii care nu ii sunt mai putin favorabile, precum si de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul daca nu ar fi efectuat concediul.
(4^2) Drepturile in legatura cu locul de munca dobandite de persoana indreptatita la data aprobarii concediului pentru cresterea copilului sau care sunt in curs de a fi dobandite la data la care incepe concediul se mentin pe toata durata concediului si se aplica si dupa incetarea acestuia, in conditiile prevazute de legislatia in baza careia aceste drepturi au fost acordate, de contractul colectiv de munca sau contractul individual de munca.
 
18. Dupa articolul 37^1 se introduce un nou articol, art. 37^2, si mentiunea privind transpunerea normelor din dreptul Uniunii Europene, cu urmatorul cuprins:
 
Articolul 37^2
 
Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale asigura informarea corespunzatoare atat a salariatilor, cat si a angajatorilor cu privire la aplicarea prevederilor prezentei ordonante de urgenta, prin publicarea informatiilor relevante pe website-ul institutiei, dar si prin alte mijloace de comunicare accesibile salariatilor si angajatorilor.
 
Prezenta ordonanta de urgenta asigura transpunerea integrala a art. 1 lit. a), art. 2, art. 3 alin. (1) lit. b), art. 5, art. 8 alin. (1) si (3), art. 10, art. 12 alin. (1), art. 13, art. 17, art. 19 si art. 20 si partiala a art. 11 din cuprinsul Directivei (UE) 2019/1.158 a Parlamentului European si a Consiliului din 20 iunie 2019 privind echilibrul dintre viata profesionala si cea privata a parintilor si ingrijitorilor si de abrogare a Directivei 2010/18/UE a Consiliului, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 188 din 12 iulie 2019, cu referire la concediul pentru cresterea copilului...textul integral poate fi vazut AICI >>>
 
Popririle din Salariu – noul Ghid Practic - Obligatii, Capcanele din lege + Greseli frecvente si Evitarea lor
Ghidul Practic va arata procedura corecta de urmat
Eliminati pericolul unor amenzi de pana la 10.000 de lei, detalii AICI >>>

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
indemnizatie ccc executare silitaindemnizatie concediu crestere copil

Data aparitiei: 09 Decembrie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Indemnizatia primita in CCC va putea fi executata silit pentru orice tip de datorii Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]