Modificarea OUG nr. 111/2010: majorarea indemnizatiei pentru CCC, schimbarea conditiilor de acordare a stimulentului de insertie

crestere cuantum indemnizatie cresterea copiluluimodificare OUG nr.111/2010indemnizatie CCC plafonul maxim
Modificarea OUG nr. 111/2010: majorarea indemnizatiei pentru CCC, schimbarea conditiilor de acordare a stimulentului de insertie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vesti bune in ceea ce priveste salariatele care se pregatesc sa devina mame sau sunt deja in aceasta situatie, avand in vedere ca o propunere de lege inregistrata recent la Senat ar putea aduce noi modalitati de calcul a indemnizatiei aferente acestora, in ceea ce priveste plafonul maxim la care poate ajunge, dar si actualizarea anuala a indemnizatiei. Cu alte cuvinte, in curand, s-ar putea tine cont de rata media anuala a inflatiei, pentru actualizarea indemnizatiei pentru cresterea copilului.
 
In expunerea de motive a propunerii inaintate de catre deputata USR - Toiu Oana-Silvia - modificarile sunt motivate astfel:
 
"Conform art.2 alin.(2), cuantumul indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului este de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 Iuni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului. Cuantumul minim al indemnizatiei lunare nu poate fi mai mic decat suma rezultata din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referinta (in prezent, 1.314 lei), iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depasi valoarea de 8.500 lei.
 
Acest cuantum maxim al indemnizatiei este in vigoare inca din august 2017 si de atunci a ramas la acelasi nivel. Deci, de aproape 6 ani de zile cuantumul maxim nu a fost niciodata indexat sau actualizat, desi rata infiatiei a avut un trend ascendent din 2017 si pana in prezent.
(...)
 
"Actualizarea anuala, din oficiu, a cuantumului maxim al indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului cu rata medie anuala a inflatiei. Rata medie anuala a inflatiei este indicatorul definitiv cunoscut in anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul National de Statistica. in situatia in care rata medie anuala a inflatiei are valoare negativa se pastreaza ultima valoare a indemnizatiei lunare."
 
De asemenea, se propune si "Actualizarea cuantumurilor indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului la adoptarea legii cu rata medie anuala a inflatiel din anul 2022.
(...)
In practica puterea de cumparare s-a micsorat considerabil in ultimii 6 ani, si este necesara actualizarea plafonului cu inflatia ultimilor cinci ani si actualizarea anuala atat a cuantumului plafonului, cat si a indemnizatiei si stimulentului de insertie."
 

Cuantum indemnizatie crestere copil 

 
Daca propunerea va deveni lege, textul OUG nr. 111/2010 va fi modificat in urmatorul fel:
 
La articolui 2, alineatul (2) va avea urmatorul cuprins:
 
"(2) Cuantumul indemnizatiei lunare prevazute la alin.(1) este de 85% din media veniturilor nete realizate 1n ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului. incepand cu drepturile aferente lunii ianuarie 2024, cuantumul indemnizatiei lunare prevazute la alin.(1) se indexeaza anual, din oficiu, cu rata medie anuala a inflatiei. Cuantumul minim al indemnizatiei lunare nu poate fi mai mic decat suma rezultata din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referinta, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depasi valoarea de 11.325 lei. Incepand cu luna ianuarie 2024, cuantumul maxim al indemnizatiei lunare se indexeaza anual, din oficiu, cu rata medie anuala a inflatiei. Rata medie anuala a inflatiei este indicatorul definitiv cunoscut in anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul National de Statistica. in situatia in care rata medie anuala a inflatiei are valoare negativa se pastreaza ultima valoare a indemnizatiei lunare."
 
 

Termenul de 6 luni pentru reintoarcerea la birou - mult prea scurt

 
 
De asemenea, se propune si majorarea perioadei de timp in care persoanele indreptatite sa beneficieze de stimulentul de insertie sa poata opta pentru aceasta alegere si majorarea acestor indemnizatii:
 
"Majorarea perioadei pana la care persoanele indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului pot opta sa beneficieze de stimulentul de insertie, respectiv in situatia in care obtin venituri inainte de implinirea de catre copil a varstei de 1 an sau de 2 ani in cazul copilului cu dizabilitati.
 
Dublarea perioadei de eligibilitate, de la 6 la 12 luni, respectiv de la 1 an la 2 ani in cazul copilului cu dizabilitati, lasa parintilor optiuni fie de mai mult timp alaturi de bebelusi, fie de intoarcere la locul de munca acum si daca nu se incadrasera in intervalul prevazut initial. Acum se pot intoarce oricand in primul an.
 
De aceea consideram ca nu este optim intervalul ingust de 6 luni si este necesara marirea lui la primele 12 luni, asigurand astfel si un impact bugetar pozitiv si optiuni mai multe pentru familii.
 
Am primit aceste cerinte atat de la mame, care simteau o presiune mare de a se intoarce in primele 6 luni fara ca ele sau bebelusul sa fie pregatiti si fara sa aiba optiuni de ingrijire, cat si de Ia angajatori. Angajatorii au obligatia legala de a reprimi parintii la munca, dar aveau nevoie de predictibilitate mai mare, ca sa realoce sarcini si echipe, mai ales in situatia unor angajari temporare care sa suplineasca acel rol."
 
Daca legea se va modifica, OUG nr. 111/2010, ar putea avea urmatorul text:
 
"La articolul 7 alineatul (1), literele a) si b) vor avea urmatorul cuprins:
 
"a) in cuantum de 1.707 lei, daca persoanele indreptatite obtin venituri inainte de implinirea de catre copil a varstei de 1 an, respectiv 2 ani in cazul copilului cu dizabilitati. 
 
Cuantumul de 1.707 lei se acorda pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati;
b) in cuantum de 739,7 lei daca persoanele indreptatite obtin venituri dupa Implinirea de catre copil a varstei de 1 an, respectiv 2 ani in cazul copilului cu dizabilitati."
 
La articolul 7, alineatul (8) va avea urmatorul cuprins:
 
"(8) incepand cu luna ianuarie 2024, cuantumurile stimulentului de insertie prevazute la alin.(7) lit.a) si b) se indexeaza anual, din ofciu, cu rata medie anuala a inflatiei. Rata medie anuala a inflatiei este indicatorul definitiv cunoscut in anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul National de Statistica. in situatia in care rata medie anuala a inflatiei are valoare negativa se pastreaza ultima valoare a stimulentului de insertie. Suplimentar, cuantumul stimulentului de insertie se poate majora prin hotara.re a Guvemului."
 
 
De asemenea, proiectul de lege are in vedere si:
 
..."in cazul in care ambii parinti indeplinesc conditiile pentru a solicita concediul de crestere a copilului, cel putin 2 luni din perioada totala a acestui concediu trebuie alocata parintelui care nu a solicitat acest drept. In cazul in care parintele care nu a solicitat initial concediul refuza dreptul la concediul care ii revine, perioada respectiva nu poate fi transmisa parintelui care a solicitat initial concediul.
Astfel, ambii parinti pot opta pentru a intra in concediul pentru cresterea copilului, insa doar pe rand, nu si simultan, aceasta optiune nefiind reglementata de lege data.
in acest sens, propunem completarea art.11 alin.(1) lit.a) cu precizarea expresa a faptului ca aceasta perioada, de cel putin 2 luni ce poate fi efectuata de persoana care nu a solicitat initial concediul, sa se poata suprapune cu perioada alocata persoanei care a solicitat initial concediul.
 
Propunerea este justificata de faptul ca ambii parinti au responsabilitati comune in ceea ce priveste cresterea si dezvoltarea copiluiui si ca principala lor preocupare ar trebui sa fie interesul superior al copilului."
 
...mai multe modificari si explicatiile acestora le poti citi AICI.
 
Atentie! Propunerea de lege NU este inca vigoare, are nevoie de votul favorabil al Senatului pentru a merge mai departe.
 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
crestere cuantum indemnizatie cresterea copiluluimodificare OUG nr.111/2010indemnizatie CCC plafonul maxim

Data aparitiei: 30 Ianuarie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Modificarea OUG nr. 111/2010: majorarea indemnizatiei pentru CCC, schimbarea conditiilor de acordare a stimulentului de insertie Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]