CIM pentru un angajat pensionar - se poate incheia pe perioada nedeterminata?

cim angajat pensionarcim perioada nedeterminata
CIM pentru un angajat pensionar - se poate incheia pe perioada nedeterminata?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"As dori sa intreb, in cazul in care s-a organizat un concurs (de recrutare) pe un post vacant de conducere, pe durata nedeterminata si depune un dosar de concurs un candidat, care este pensionar (varsta peste 65 ani sau 50 de ani, pensionar MAI), iar in urma concursului este declarat admis, pe post. Pe ce perioada trebuie angajat acel candidat (care este pensionar), determinata sau nedeterminata?"
 
Raspunsul specialistului: 
 
Potrivit dispozitiilor din Codul muncii, regula este incheierea contractelor individuale de munca pe durata nedeterminata, exceptia fiind cea reglementata la art. 83 lit. g). Insa, introducerea acestei exceptii nu echivaleaza cu interdictia de a angaja un pensionar in temeiul unui contract individual de munca pe perioada nedeterminata, ci doar ca angajatorul are aceasta posibilitate.

 
Procedura de pensionare din 2023! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor?
 
Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2023 – Totul despre pensionare, DETALII AICI >>>
 
Modul de incadrare a persoanelor care au calitatea de pensionar – fie pe perioada determinata, fie nedeterminata - este o decizie de management si ea ar trebui aprobata printr-un act al conducatorului institutiei (decizie, dispozitie, ordin, procedura interna, regulament intern etc) urmand a fi aplicabila, in acelasi mod, in toate cazurile.
 
Insa, in situatia in care o astfel de procedura nu a fost aprobata, apreciem ca ar trebui respectate conditiile postului astfel cum au fost acestea mentionate in anuntul privind concursul si aprobate de conducatorul institutiei. Totusi, intrucat anuntul si regulile sunt stabilite si aprobate luand in calcul ca acesta poate fi ocupat de orice persoana care indeplineste conditiile si promoveaza concursul respectiva, apreciem ca in situatia in care, concursul este promovat de o persoana care are calitatea de pensionar, iar partile se inteleg astfel, CIM ar putea fi incheiat si pe perioada determinata.
 
Prin urmare, daca aceasta persoana va promova concursul organizat de institutie si face parte din categoria pensionarilor care potrivit art. 118 din Legea nr. 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare sau ale Legii nr.223/2015, cu modificarile si completarile ulterioare pot cumula pensia cu salariul, apreciem ca institutia o poate incadra in munca cu contract individual de munca pe durata nedeterminata, legea permitand acest lucru, dar si in temeiul art. 83 lit. g) din Codul muncii, daca partile se inteleg astfel.
 
 
Un raspuns oferit in martie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe sfaturi si raspunsuri de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Incepe Turneului National de ReviSal!


 7 ateliere ReviSal in 7 orase mari din tara!
  1. Craiova - 26 martie
  2. Timisoara - 1 aprilie
  3. Cluj-Napoca - 2 aprilie
  4. Sibiu - 3 aprilie
  5. Constanta - 9 aprilie
  6. Iasi - 12 aprilie
  7. Bucuresti - 22 aprilie + Transmisiune LIVE
 Atentie, locurile sunt limitate! Grabiti-va sa faceti rezervarea!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cim angajat pensionarcim perioada nedeterminata

Data aparitiei: 17 August 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

CIM pentru un angajat pensionar - se poate incheia pe perioada nedeterminata? Nota: 4.45 din 5 - 10 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]