Ce riscuri iti asumi daca nu inchei un contract cu un constructor

top firme de constructiitop firme de constructii Bucurestitop firme de constructii Cluj
Ce riscuri iti asumi daca nu inchei un contract cu un constructor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Desi in lege nu exista nicaieri notiunea de regie proprie pentru proiectele de constructii, exista inca persoane care prefera o astfel de abordare pentru a-si construi o casa, supunandu-se astfel unor riscuri considerabile. De fapt, in lege se specifica foarte clar termenul executant, acesta fiind o persoana juridica ce, in calitate de parte contractanta, va realiza lucrarile contractate.

Desi in Romania este destul de greu sa se impuna ca de maine sa nu se mai construiasca in regie proprie deloc, este important ca fiecare persoana sa reactioneze cu responsabilitate si sa isi construiasca locuinta corect. Iata care sunt cele mai importante riscuri in momentul in care nu semnezi un contract cu un constructor.

Calitatea slaba a lucrarilor


Fara un contract detaliat si foarte clar nu vei avea o baza solida pentru a te asigura ca constructorul urmeaza sa respecte standardele de calitate si ca va executa lucrarile in conformitate cu asteptarile pe care le ai. Exista riscul de a obtine un rezultat final de slaba calitate sau ca lucrarile sa ramana incomplete si necorespunzatoare. Cea mai buna varianta este sa vezi un top firme de constructii si sa alegi de acolo o firma cu care sa colaborezi.

Nu se executa termenele de livrare


Atunci cand ai un contract, ai si un termen de livrare stabilit. In cazul in care acest contract nu exista, nu ai un termen de livrare stabilit si clar definit pentru proiectul tau. Acest lucru poate genera intarzieri nedorite si nerespectarea planului initial. Constructorul poate prioritiza alte proiecte si poate intampina dificultati in indeplinirea angajamentelor, in cazul in care nu exista un contract.

Pot aparea costuri suplimentare


Daca nu exista un contract, exista un risc crescut de aparitie a costurilor suplimentare neasteptate. Constructorul poate sa interpreteze lucrarile intr-un mod diferit de tine si poate solicita plati suplimentare pentru materiale sau pentru servicii considerate in plus fata de intelegerea initiala. Fara contracte care sa reglementeze aceste aspecte poti sa fii pus in situatia unor discutii si negocieri interminabile sau la riscul de a plati mai mult decat te-ai fi asteptat. Pentru a evita problemele, vezi aici top firme de constructii Bucuresti.

Responsabilitatea legala


Un contract foarte bine redactat si incheiat cu un constructor te va proteja si pe tine si pe constructor in cazul eventualelor dispute sau probleme care ar putea sa apara in timpul sau dupa finalizarea lucrarilor. Fara un contract va fi dificil sa stabilesti care sunt responsabilitatile si sa obtii despagubiri sau solutii legale in cazul in care apar problemele, asa cum sunt defectiunile si daunele.

Siguranta si conformitate cu reglementarile existente


Contractele facute corect pot sa includa clauze legate de siguranta si de conformitatea cu reglementarile specifice din domeniul constructiilor. Aceste clauze pot proteja atat proprietarul cat si constructorul in cazul in care apar probleme sau accidente in timpul lucrarilor. Fara contracte este dificil sa stabilesti standarde clare si sa ai certitudinea ca lucrarile sunt corect efectuate, intr-un mod sigur si conform normelor.

Probleme legale in cazul construirii in regie proprie


Aproape toti proprietarii considera ca o constructie in regie proprie inseamna ca lucrarea se va face cu ajutorul familiei si prin intermediul prietenilor. Conform legii, pe santier trebuie sa fie urmatorii specialisti angajati – diriginte de santier, responsabil tehnic cu executia. Poti sa gasesti solutii analizand un top firme de constructii Cluj.

Nu este obligatoriu sa fie doi. Pot fi una si aceeasi persoana deoarece legea nu prevede ca trebuie sa fie doi specialisti diferiti. Angajarea inseamna ca le vei face contract de munca pe perioada determinata si ca vei inregistra aceste contracte pentru care vei plati salariu si taxe. De asemenea, regula se aplica si pentru toti ceilalti muncitori, care pot fi calificati sau necalificati si care vor lucra pe santier. In cazul in care aceste reguli nu se respecta, exista riscul unor amenzi uriase. Cand inchei un contract cu o firma de constructii nu mai trebuie sa faci toate aceste operatiuni.

Tine cont de informatiile de mai sus inainte de a decide cum iti vei construi casa. Chiar daca pare ca un contract cu constructorul ar fi mai costisitor, pe termen scurt, mediu si lung se va dovedi cea mai buna solutie si va fi cu siguranta o alegere mult mai buna.


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
top firme de constructiitop firme de constructii Bucurestitop firme de constructii Cluj

Data aparitiei: 31 Mai 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ce riscuri iti asumi daca nu inchei un contract cu un constructor Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]