Cele mai mari decalaje din UE intre veniturile mari si cele mici in randul populatiei se inregistreaza in Romania

decalaje venituri salarialevenituri mari si venituri mici romaniadecalaje intre venituri
Cele mai mari decalaje din UE intre veniturile mari si cele mici in randul populatiei se inregistreaza in Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vesti mai putin bune in ceea ce priveste castigul romanilor, avand in vedere ca in Romania se inregistreaza unul dintre cele mai mari decalaje din UE intre veniturile mari si cele mici in randul populatiei.
 
Aceste informatii sunt cuprinse in Infograficul Monitorul Social, un proiect al Fundatiei Friedrich-Ebert-Stiftung Romania, cu date Eurostat din 2022, precizeaza Agerpres.
 

Diferente mari intre cei cu venituri medii si cei cu venituri scazute

 
Analiza arata ca venitul mediu al celor mai bogati 10% dintre romani (a zecea decila) este de aproape 5 ori mai mare decat al celor mai saraci 10% (prima decila).
 
Concret si pentru a intelege mai bine comparatia, precizam ca in Uniunea Europeana acest raport este de 3,6, conform reprezentantiilor Fundatiei Friedrich-Ebert-Stiftung Romania.
 
"Decalajele de venituri apropiate ca marime de Romania (4,9) se inregistreaza in state ca Bulgaria (raportul dintre decila 10 si decila 1 este 5,6), Letonia (4,9) si Lituania (4,9)".
 
 

Cele mai mici decalaje ale veniturilor - in Slovacia, Slovenia, Cehia si Finlanda

 
 
Cele mai mici decalaje intre cele mai mari si cele mai mici venituri in randul populatiei (sub 3) se inregistreaza in Slovacia, Slovenia, Cehia si Finlanda.
 
"Intre anii 2010 - 2015, decalajele de venituri in Romania s-au accentuat, crescand de la 5,2 la 6,5. Dupa anul 2015, tendinta a fost descrescatoare, veniturile cele mai mici crescand mai repede decat cele mai mari, dar cu toate acestea tara noastra continua sa inregistreze printre cele mai mari decalaje de venituri din UE", se mai precizeaza in raport.
 
Masurarea decalajelor intre veniturile a 10% cei mai bogati si 10% cei mai saraci cetateni este un indicator al inegalitatilor sociale de la nivelul unei tari.
 
"Spre deosebire de indicatorii de masurare a ratei riscului de saracie care iau in considerare un procent din venitul mediu pentru a arata cat la suta din populatie se afla sub sau aproape de pragul saraciei, decalajele de venituri intre bogati si saraci arata gradul de distribuire a veniturilor in randul populatiei si, prin urmare, cat de mari sunt inegalitatile de venituri dintr-o tara", arata analiza.
 
 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
decalaje venituri salarialevenituri mari si venituri mici romaniadecalaje intre venituri

Data aparitiei: 19 Aprilie 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cele mai mari decalaje din UE intre veniturile mari si cele mici in randul populatiei se inregistreaza in Romania Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Dovada veniturilor. Adeverinta pentru pensieIntrebare: De la aparitia Legii 360/2023, primim solicitari de la angajati in care ne cere o adeverinta de vechime cu veniturile defalcate pe categorii: salariu de incadrare, regie, acord, sporuri diverse, prime, salariu brut, incasate incepand cu anul 1986 pana in 2001, din statele aflate in arhiva nu reusim sa identficam daca toate aceste venituri au fost supuse contributiei de pensie. Stim sigur ca societatea si-a achitat intotdeauna contributiile catre buget in conformitate cu legea in vigoare din...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Deducerea personala in luna angajariiIntrebare: Un angajat isi schimba locul de munca in cursul lunii, Astfel, pana in 10 aprilie lucreaza la angajatorul X si din 11 aprilie lucreaza la angajatorul Y. Poate beneficia de deducere in ambele locuri?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]