Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariului

sanctionarea cu reducerea salariuluirevisal sanctionare salariatreducere salariu revisal
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariului
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar scaderea din totalul venitului brut cu % aplicat la salariu de incadrare (cf exemplului meu se diminueaza TVB cu 400 de lei fara sa se modifice salariul de incadrare?) 2. Daca raspunsul dvs. este varianta 1, in care se modifica efectiv salariul de incadrare, se transmite reducerea in REVISAL in baza deciziei de sanctionare sau nu? Articolul 248 alin. (1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt: a) avertismentul scris; b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile; c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%; d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%; e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca."
 
Gasiti procedurile complete in lucrarea Noul REVISAL - Ghidul Practic pentru HR cu exemple, situatii atipice si indicatii complete, care acopera toate situatiile sensibile cu care va puteti confrunta, DETALII AICI >>>
 
 
Raspunsul specialistului: 
 
Intr-adevar, una dintre sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul salariatului gasit vinovat in urma cercetarii disciplinare prealabile, este reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10% potrivit art. 248 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, republicat.
 
Inregistrarea in registrul general de evidenta a salariatilor a reducerii salariului de baza ca sanctiune disciplinara nu este prevazuta expres de HG 905/2017. Apreciem, insa, ca aceasta trebuie inregistrata in registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal) intrucat vizeaza modificarea unui element al registrului de evidenta a salariatilor (Revisal).
 
Astfel, consideram ca reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor.
Conform art. 17 alin. (5) din Codul muncii, orice modificare a unuia dintre elementele contractului individual de munca in timpul executarii acestuia impune incheierea unui act aditional la contract, anterior producerii modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil.
 
Insa modificarea salariului brut in Revisal are loc in temeiul deciziei de santionare si nu a unui act aditional la CIM.
 
Iar la incetarea perioadei pentru care s-a aplicat sanctiunea disciplinara, veti inregistra in registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal), modificarea salariului brut, la cuantumul acestuia anterior aplicarii sanctiunii disciplinare in baza aceleasi decizii care produce efecte numai pentru perioada sanctiunii.
 
In perioada in care se aplica sanctiunea, salariul brut al angajatului va fi constituit din salariul de baza diminuat cu procentul de 10% + indemnizatii +sporuri + alte adaosuri (daca salariatul beneficiaza de indemnizatii, sporuri, sau alte adaosuri). In statul de plata se va inscrie salariul de baza astfel diminuat acesta fiind si salariul de baza care se plateste salariatului. La baza diminuarii salariului cu 10% vor sta deopotriva: referatul, convocarea salariatului la cercetare disciplinara prealabila, procesul-verbal de cercetare si decizia angajatorului de sanctionare cu reducerea salariului cu 10% precum si durata pe care se aplica sanctiunea care nu poate depasi maximum 3 luni.
 
Un raspuns oferit in aprilie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
sanctionarea cu reducerea salariuluirevisal sanctionare salariatreducere salariu revisal

Data aparitiei: 25 Aprilie 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariului Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Dovada veniturilor. Adeverinta pentru pensieIntrebare: De la aparitia Legii 360/2023, primim solicitari de la angajati in care ne cere o adeverinta de vechime cu veniturile defalcate pe categorii: salariu de incadrare, regie, acord, sporuri diverse, prime, salariu brut, incasate incepand cu anul 1986 pana in 2001, din statele aflate in arhiva nu reusim sa identficam daca toate aceste venituri au fost supuse contributiei de pensie. Stim sigur ca societatea si-a achitat intotdeauna contributiile catre buget in conformitate cu legea in vigoare din...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Deducerea personala in luna angajariiIntrebare: Un angajat isi schimba locul de munca in cursul lunii, Astfel, pana in 10 aprilie lucreaza la angajatorul X si din 11 aprilie lucreaza la angajatorul Y. Poate beneficia de deducere in ambele locuri?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]