VENITURI incluse in adeverinta pentru pensie, conform Legii nr. 360/2023

venituri incluse in adeverinta pentru pensievenituri pensie legea nr.360/2023
VENITURI incluse in adeverinta pentru pensie, conform Legii nr. 360/2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Daca firma este infiintata in anul 2009, iar sporurile de weekend si de noapte sunt inregistrate ca procent in REVISAL si in declaratia 112 sunt reflectate in veniturile brute pentru care se datoreaza contributii, inclusiv premiile, este necesara eliberarea adeverintei cu veniturile totale care incepand cu noua lege a pensiilor intra in baza de calcul?"
 
 
Raspunsul specialistului: 
 
Potrivit art. 139 alin.(1) si (2) din Legea nr. 360/2023, se observa ca la determinarea punctajelor lunare, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, se utilizeaza venitul total lunar realizat, brut sau net, dupa caz, asupra caruia s-a datorat, potrivit legii, contributia la bugetul asigurarilor sociale de stat.
 
Ghid complet privind contributiile aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024! O lucrare unica pe piata lucrarilor dedicate domeniului salarizarii, detalii AICI >>>
 
Venitul total lunar realizat, brut sau net, dupa caz, se dovedeste prin adeverinta intocmita conform modelului prevazut in anexa nr. 6, eliberata pe baza statelor de plata, de catre angajatori, detinatorii legali de arhive sau operatorii economici autorizati de Arhivele Nationale pentru prestarea serviciilor arhivistice care au dreptul legal de a certifica aceste date, in original.
 
La alin.(3) al art. 139 din legea precitata se prevede ca, in situatiile sus-prevazute in care, pentru o anumita perioada care constituie stagiu de cotizare, nu se poate face dovada venitului total lunar realizat, brut sau net, dupa caz, la determinarea punctajelor lunare se utilizeaza salariile brute sau nete, dupa caz, in conformitate cu modul de inscriere a acestora in carnetul de munca, precum si sporurile cu caracter permanent care, dupa data de 1 aprilie 1992, au facut parte din baza de calcul al pensiilor conform legislatiei anterioare si care sunt inscrise in carnetul de munca ori sunt dovedite cu adeverinte eliberate de catre angajatori, detinatorii legali de arhive sau operatorii economici autorizati de Arhivele Nationale pentru prestarea serviciilor arhivistice, care au dreptul legal de a certifica aceste date, in original.
 
Din analiza acestor ultime dispozitii legale, se observa ca legiuitorul a instituit pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001 un drept in favoarea solicitantului dreptului la pensie, in sensul valorificarii tuturor veniturilor obtinute in perioada sa active anterioara anului 2001. Astfel, apreciem ca exercitarea acestui drept este conditionata de existenta adeverintei, astfel ca, in opinia noastra, desi legiuitorul nu a prevazut expres o obligatie in sarcina angajatorului, aceasta rezulta in mod indirect, in caz contrar dreptul solicitantului pensiei fiind lipsit de substanta.
 
Astfel, venitul total lunar realizat, brut sau net, dupa caz, din perioade de dinaintea anului 2001, se dovedeste prin adeverinta intocmita conform modelului prevazut in anexa nr. 6, emiterea adeverintei corespunzator modelului mentionat fiind asadar obligatorie in aceasta situatie pentru angajator.
 
Prin urmare, desi veniturile mentionate nu se incadreaza aparent in situatia in care emiterea adeverentei prevazuta in anexa nr.6 la Legea nr.360/2023 este obligatorie, apreciem ca acestea trebuie inscrise si dovedite fie cu carnetul de munca fie, incepand cu anul 2011 sa rezulte din cuprinsul adeverintei eliberata de angajator conform art. 34 alin.(5) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare. In situatiile in care se poate face dovada veniturilor fiind inscrise in carnetul de munca ori dovedite cu adeverinte eliberate de catre angajatori, apreciem ca emiterea adeverintei in discutie nu este necesara.
 
Un raspuns oferit in aprilie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe sfaturi si raspunsuri de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
venituri incluse in adeverinta pentru pensievenituri pensie legea nr.360/2023

Data aparitiei: 25 Aprilie 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

VENITURI incluse in adeverinta pentru pensie, conform Legii nr. 360/2023 Nota: 5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Dovada veniturilor. Adeverinta pentru pensieIntrebare: De la aparitia Legii 360/2023, primim solicitari de la angajati in care ne cere o adeverinta de vechime cu veniturile defalcate pe categorii: salariu de incadrare, regie, acord, sporuri diverse, prime, salariu brut, incasate incepand cu anul 1986 pana in 2001, din statele aflate in arhiva nu reusim sa identficam daca toate aceste venituri au fost supuse contributiei de pensie. Stim sigur ca societatea si-a achitat intotdeauna contributiile catre buget in conformitate cu legea in vigoare din...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Deducerea personala in luna angajariiIntrebare: Un angajat isi schimba locul de munca in cursul lunii, Astfel, pana in 10 aprilie lucreaza la angajatorul X si din 11 aprilie lucreaza la angajatorul Y. Poate beneficia de deducere in ambele locuri?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]