OBLIGATIA angajatorului de respectare a repausului saptamanal - prevederi legislative

repaus saptamanalmunca in weekendtimpul de lucru
OBLIGATIA angajatorului de respectare a repausului saptamanal - prevederi legislative
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Un salariat a lucrat sambata 3 h 53 min si lunea a mai lucrat 5 h 25 min. In total luna a lucrat 120 h 50 min, sub norma din luna. Este corect dpdv al faptului ca daca lucra sambata, duminica si luni trebuie sa aiba liber? Ce trebuie facut in aceasta situatie ca sa fim conform legii? Si mai avem un caz cand sambata lucreaza 5h si lunea doar 20 min. Aici cum procedam?"
 
 
Raspunsul specialistului: 
 
Conform art. 112 alin. (1) din Codul muncii, pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
 
Aveti o intrebare legata de timpul de munca? Va garantam ca in aceasta lucrare gasiti instantaneu SOLUTIA!
 
Ghidul practic Totul despre timpul de munca rezolva impecabil aspecte sensibile pe care ITM-ul le verifica INTOTDEAUNA cand vine in control, COMANDA ACUM >>>
 
Conform art. 137 alin. (1) din Codul muncii, republicat, repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.
 
Asadar, indiferent de modalitatea de organizare a timpului de lucru salariatii au dreptul la acordarea in natura a repausului saptamanal in doua zile consecutive din cadrul saptamanii.
 
In doua situatii prevazute de art. 137 alin. (2) din Codul muncii, republicat, repausul saptamanal se poate acorda in alte zile decat sambata si duminica:
 
a) in cazul in care ar prejudicia interesul public;
b) in cazul in care ar prejudicia desfasurarea normala a activitatii.
 
In aceste situatii repausul saptamanal poate fi acordat in alte zile consecutive decat sambata si duminica si precizate in contractul colectiv de munca sau in regulamentul intern, in conformitate cu dispozitiile art. 137 alin. (2) din Codul muncii, republicat. In cazul in care angajatorul nu poate acorda repausul saptamanal in zilele de sambata si duminica atunci, in conformitate cu dispozitiile art. 137 alin. (3) din Codul muncii, republicat, salariatii vor beneficia pe langa doua zile libere de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
 
Repausul saptamanal se acorda intotdeauna in natura in cadrul unei saptamani de lucru. Saptamana incepe luni si se incheie duminica si nimeni nu poate stabili o alta organizare a saptamanii. Chiar daca repausul saptamanal se respecta in sensul de timp liber de 48 de ore consecutive, ele nu sunt in cadrul saptamanii, adica de luni pana duminica, ci sunt duminica si luni.
 
In conditiile in care repausul saptamanal nu este in cadrul saptamanii ci in alte doua zile, o zi dintr-o saptamana si o alta zi din saptamana urmatoare, se mai pune si problema nerespectarii repausului saptamanal in ziua de luni.
Daca ati stabilit in contractul colectiv de munca sau in regulamentul intern ca zilele de duminica si luni sunt zile de repaus saptamanal, atunci munca prestata in aceste zile este munca prestata in zilele de repaus saptamanal si se aplica prevederile cu privire la reglementarea muncii prestate in weekend.
 
Asa cum am precizat mai sus pentru nerespectarea repausului saptamanal in zilele de sambata si duminica salariatii vor beneficia pe langa doua zile libere de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
Nu calculati cele 48 de ore de sambata de cand salariatul a incheiat activitatea si pana luni cand revine la locul de munca deoarece la repausul saptamanal de 48 de ore se mai adauga si repausul zilnic de 12 ore, asa incat salariatul care a lucrat sambata nu mai poate lucra si luni. Nu are importanta daca salariatul lucreaza 8 ore in weekend sau 20 de minute, important este ca salariatul nu a beneficiat de ziua libera.
 
Sporurile acordate salariatilor pot fi legale sau contractuale. Sporurile legale sunt cele prevazute de lege iar cele contractuale sunt prevazute de contractul colectiv de munca sau de contractul individual de munca.
 
In cazul sporului pentru munca in zile de repaus saptamanal, legea prevede doar obligatia acordarii lui in situatiile in care repausul saptamanal nu se acorda in zilele de sambata si duminica lasand cuantumul acestuia la latitudinea celor doua parti ale raportului de munca.
 
Rezulta ca sporul pentru munca in zilele de repaus saptamanal se stabileste prin contractul individual sau colectiv de munca.
 
Asadar, munca prestata in zilele de sambata sau duminica este munca prestata in zilele de repaus saptamanal pentru care salariatul beneficiaza de liber in alte doua zile consecutive si de un spor la salariu astfel cum acesta este reglementat in contractul de munca.
 
Daca angajatorul nu a respectat repausul saptamanal intr-o saptamana, in saptamana urmatoare va acorda 4 zile libere si sporul aferent timpului lucrat in zile de repaus saptamanal. Astfel, conform art. 137 alin. (4) din Codul muncii in situatia in care repausul saptamanal nu se acorda saptamanal, poate fi acordat cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendatistice, insa in acest caz este necesara autorizarea inspectoratului teritorial de munca precum si acordul sindicatului sau al reprezentantilor salariatilor iar sporul este de 150%.
 
In concluzie, munca in zilele de sambata sau duminica este munca prestata in zile de repaus saptamanal. Indiferent de organizarea timpului de lucru salariatii beneficiaza de repaus saptamanal in natura. In cazul in care repausul saptamanal se acorda in alte zile decat sambata si duminica, salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca precum si de alte doua zile libere consecutive. Daca angajatorul nu a respectat repausul saptamanal intr-o saptamana, in saptamana urmatoare va acorda 4 zile libere si sporul aferent timpului lucrat in zilele de repaus saptamanal de 150%.
 
Nu intelegem de ce se pune problema ca salariatul a lucrat sub norma lunii? Daca salariatul a lucrat dupa un program stabilit de angajator, indiferent de numarul orelor lucrate (care poate fi sub norma lunii) salariatul beneficiaza de salariul din contractul de munca. Salariatul nu este platit la norma ci el va primi salariul negociat in contractul individual de munca, indiferent de numarul orelor prestate, daca el a prestat activitatea dupa un program organizat de angajator.
 
Un raspuns oferit in mai 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 
 

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
repaus saptamanalmunca in weekendtimpul de lucru

Data aparitiei: 10 Mai 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

OBLIGATIA angajatorului de respectare a repausului saptamanal - prevederi legislative Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
CCC. Documente existente in dosarIntrebare: Doresc sa stiu daca la dosarul angajatului care solicita concediu crestere copil este obligatoriu sa existe adeverinta din care sa reiasa ca celalalt parinte nu beneficiaza de CCC.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Abonament servicii suportat de angajator pentru salariat. Tratament fiscalIntrebare: O societate plateste pentru un singur angajat un abonament anual de membru intr-un club de business - principalul scop al acestui club este networking-ul , socializarea , cunoastere de posibili colaboratori. Acest abonament include sedinte saptamanale de mentorat pe varii teme si acces la alte evenimente...contra cost. O factura aferenta unui astfel de evenimant include de obicei cateva nopti de cazare, mesele aferente perioadei , acces la trainninguri , acces la spa, piscina , petrecere cu DJ...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]